Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci zněly úryvky z Bible ve dne, v noci. Do čtyřiadvacetihodinového čtení se mohl zapojit kdokoliv

Zprávy z regionu

11.4.2014

Autor: roc

V rámci projektu "Paschalia olomucensia“ se ve středu 9. dubna uskutečnila netradiční událost, která má svůj počátek v Římě. Po dobu 24 hodin se mohl každý obyvatel Olomouce – věřící i nevěřící, student i pracující...zapojit do čtení Bible. Kaple sv. Jeronýma v prvním patře olomoucké radnice zažila tento unikátní projekt už podruhé a stejně jako loni se čtení těšilo velkému zájmu.

Stačilo si jen dopředu zarezervovat místo přes rezervační systém na stránkách projektu a v určitý čas se pak dostavit do kaple radnice k samotnému čtení jedné z pasáží Písma svatého. Za 24 hodin zvládli Olomoučané přečíst několik starozákonních spisů. Čtení probíhalo bez přestávky od středečního odpoledne až do čtvrteční sedmnácté hodiny. Nepřetržité čtení Bible zahájil ve středu 9. dubna v 17 hodin Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký  společně s primátorem Olomouce Martinem Majorem, který se čtení s dalšími představiteli vedení města zúčastnil, a převzal nad kulturním projektem Paschalia olomucensia záštitu.

Unikátní čtení Bible se konalo v Olomouci již podruhé. V loňském jubilejním roce bylo součástí oslav 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Do čtení se i v letošním roce zapojilo přes dvě stě lidí všech věkových kategorií, kteří četli i v pozdě nočních a časně ranních hodinách anebo si přišli čtení z Bible pouze poslechnout. V roce 2014 bylo náplní čtyřiadvacetihodinového čtení z Bible několik starozákonních spisů. Za První a Druhou knihou Mojžíšovou následovaly obě knihy Samuelovy a obě knihy Královské. Starý zákon je totiž nedílnou součástí křesťanské Bible. Zejména pak Druhá kniha Mojžíšova obsahuje příběhy, které se připomínají a slaví o Velikonocích židovských i křesťanských.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip