Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 3.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Šantovce vznikne Olomócké špajz, obchůdek, který nabídne regionální potraviny

Tipy a názory

17.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Už brzy se v Galerii Šantovka otevře nová prodejna, kde budete moci zakoupit potraviny a produkty pocházející z Olomouckého kraje. V nabídce budou například mléčné výrobky z místních lokálních farem, med od místních včelařů, paštiky, uzeniny, ale třeba také vína nebo piva z místních minipivovarů. Kromě delikates zde však najdete také kroje, krajky nebo výrobky z ručně vyráběného papíru v Losinách. Zkušební provoz prodejna Olomócké špajz zahájí v průběhu příštího týdne, oficiálně se představí veřejnosti ve čtvrtek 7. května.

Obchod vzniká ve spodním patře Galerie Šantovka, kousek od hypermarketu Albert v místě, kde dříve sídlila Dobrozemě. K dostání zde bude průřez všeho dobrého, co v Olomouckém kraji najdete a není vyráběno průmyslově. "Už od začátku se snažíme podporovat regionální výrobce potravin. A to nejen finančními dotacemi, ale třeba také tím, že jejich produkty dáváme jako dárky návštěvám. Přemýšleli jsme, čím bychom ještě mohli pomoci, a tak nás napadlo, že oslovíme producenty, co by říkali na to, kdyby se otevřela taková prodejna,“ popsal hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Myšlenka se zalíbila, a tak od prvních čistě teoretických krůčků nebylo daleko k činu. "My jako hejtmanství samozřejmě nemůžeme prodejnu provozovat, takže jsme oslovili člověka, který už v Šantovce obchod má a ví, jak to tam chodí, co to obnáší," popsal Rozbořil, který dodal, že Galerie Šantovka byla vybrána především proto, že zde denně projde zhruba 20 tisíc lidí. "Doufáme tedy, že prodejna bude mít úspěch. Pokud se uchytí, tak tento projekt chceme distribuovat do dalších velkých měst našeho kraje," dodal hejtman. Na projektu se tedy podílí soukromý prodejce, který obchod bude provozovat, a regionální dodavatelé. Hejtmanství má koordinovat aktivity a obchod s regionálními specialitami propagovat. Podle hejtmana půjde vůbec o první komplexní obchůdek s regionálními produkty, který nemá v jiném kraji obdoby.

V Olomóckém špajzu si budete moci zakoupit například dobrůtky z Řeznictví a uzenářství Lubomír Šmída, med ze Včelařství Půža, paštiky firmy Designfoods, mléčné výrobky z farmy Kozí Hrádek, Almathea, firma Probio nebo pivo z minipivavaru Kolštejn. A to je jen malá ochutnávka toho, co zde v budoucnu najdete. Provoz začne už v průběhu příštího týdne, oficiálně bude provozovna otevřena ve čtvrtek 7. května.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941