Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V neděli startuje Podzimní festival duchovní hudby. Co přinese?

Kultura

20.9.2016

Autor: bam

Třiadvacátý ročník Podzimního festivalu duchovní hudby odstartuje tuto neděli. Návštěvníci se mohou těšit na autentické provedení Bachovy mše i na slavnou Beethovenovu 9. symfonii. Festival nově do programu zařadil i poctu jazzovému klasikovi Johnu Coltraneovi.

Barbora Polášková Barbora Polášková Foto: Archiv pořadatele

"Jsem rád, že olomoucké chrámy na podzim znovu ožijí nádhernou hudbou. Olomouc si také díky ní připomene, že je po staletí duchovním centrem celé Moravy,“ říká primátor Antonín Staněk. 

Festival zahájí soubor Musica Florea, který patří ke sborům interpretujícím takzvanou autentickou hudbu minulosti. Koncert pořádaný 25. září v chrámu sv. Michala nabídne posluchačům Mši h moll Johanna Sebastiana Bacha, která patří k nejvýznamnějším skladbám evropské hudební tradice. "A bude to interpretace, která překvapí," láká dramaturg festivalu Petr Daněk. 

V Arcidiecézním muzeu je na 29. září připraven KINOKONCERT, večer, při kterém se pořadatelé vrátí k jednomu z nejvydařenějších koncertů minulých ročníků festivalu. Tím bylo Requiem A. Lloyda Webera, veřejnosti neznámé dílo, které však vzbudilo velký ohlas. 

V neděli 2. října rozezní prostory chrámu svatého Mořice dvě mimořádné duchovní skladby. Posluchači se mohou těšit na komorní Stabat Mater L. Boccheriniho a na téměř neinterpretovanou Missa Sancta č. 1 Es dur. Nastudování se ujal dirigent Vojtěch Spurný, Filharmonie B. Martinů Zlín, slovenský sbor Lúčnica a vynikající sólisté.

V chrámu Panny Marie Sněžné se 6. října odehraje cyklus Psalmi vespertini II., který je volným pokračováním loňského provedení jeho prvé řady zhudebněných žalmů v podání Ensemble Inegal.

V prostorách Klášterního Hradiska zazní 8. října letošní festivalová premiéra, kterou bude jazzová pocta jednomu z nejvýznačnějších představitelů tohoto žánru Johnu Coltraneovi. Během večera se představí i Petr Malásek. 

Kostel Zvěstování Páně, známý také jako kostel U kapucínů, bude ve středu 12. října patřit hudbě vrcholné renesance. Zazní zde mše Jacoba Handla Galluse, který byl kapelníkem olomouckého arcibiskupa Stanislava Pavlovského, Missa super Sancta Maria. Ta bude doplněna skladbami jeho současníků a varhanními dobovými úpravami jeho skladeb. 

Festival uzavře další z významných skladeb evropské hudby, 9. symfonie Ludwiga van Beethovena, kterou 15. října v dómu svatého Václava předvede Moravská filharmonie, Český filharmonický sbor Brno a špičkoví sólisté ve vedení s dirigentem Jaromírem M. Krygelem. "Je to skladba, která nese nadčasové, humanistické poselství. Myšlenku, která souvisí s lidstvím a bratrstvím," řekl závěrem dramaturg festivalu Petr Daněk.

bam

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip