Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V nemocnici už funguje nová lékárna. V moderní budově se nacházejí i sofistikovaná pracoviště na výrobu léků

Zprávy z regionu

29.1.2015

Autor: roc jap

Více než sto milionů korun stála nová budova lékárny v areálu olomoucké nemocnice. Uvnitř futuristicky pojaté stavby se však zdaleka nenachází pouze výdejna léků. Ukrývají se tam také vysoce moderní provozy, kde se speciální léky přímo vyrábějí, pracoviště ředění cytostatik a další sofistikované provozy.

Nová budova vyrostla v sousedství původní lékárny v ulici I. P. Pavlova, výhodou jejího umístění je dobrá dostupnost z velké části nemocničního areálu. V chirurgickém komplexu nemocnice pak zůstává pacientům k dispozici i nadále výdejna léků, která je pobočkou hlavní lékárny. "Oproti původním prostorám máme téměř dvojnásobný počet výdejních míst na recepty a volně prodejné přípravky, zákazníky v nové lékárně obsluhujeme u sedmi pultů. Zkušební provoz jsme zahájili už v polovině prosince a daří se nám všechny odbavovat plynule bez čekání. Naši lidé teď mají všechny vydávané léky přímo za zády přehledně uspořádané ve 275 zásuvkách. Nemusejí tak odcházet do skladu a v kratším čase obslouží více klientů," popsal Robert Běhal, vedoucí lékárník.

Pacienti jsou obsluhováni na bezmála pěti stech metrech čtverečních, prostory navíc umožnily dostat pod jednu střechu i zdravotnické potřeby dříve vydávané samostatně v Puškinově ulici poblíž dětské kliniky. "Lidé si u nás teď mohou vybrat z širší nabídky ortéz, paruk, ortopedických pomůcek, zdravotnické obuvi, protože místa máme opravdu mnohem více. K dispozici máme také diskrétní prostor pro individuální konzultace s pacienty," vyjmenoval vedoucí lékárník.

Samotná "oficína", jak se výdejním prostorám lékárny odborně říká, je ovšem jen jednou částí nové budovy. Objekt se třemi nadzemními a jedním částečně podzemním podlažím, který se tyčí za ní, skrývá další mnohem složitější lékárenské provozy. "Nová budova nám umožnila přestěhovat jedno z nejnáročnějších pracovišť, které dosud sídlilo v chirurgickém komplexu. Je to ředírna cytostatik, kde jsou připravována léčiva pro chemoterapeutickou léčbu onkologicky nemocných pacientů. Měsíčně od nás k pacientům směřuje okolo třech a půl tisíce těchto infuzí a injekcí," uvedl Běhal. V dalších prostorách jsou například laminární boxy pro sterilní přípravu infuzních roztoků, injekcí, očních kapek nebo parenterální výživy pro nezralé novorozence a jiné těžce nemocné pacienty. Nechybí pracoviště kontroly léčiv, kde jsou přísně kontrolovány už samotné vstupní suroviny pro výrobu speciálních léků a samozřejmě potom i léky už vyrobené. "To je velmi důležité pro bezpečnost pacientů, k nimž naše léky putují. Nová budova nabízí také lepší zázemí pro naše zaměstnance, kterých je přes šest desítek. Větší jsou i sklady, kterými ročně projde opravdu velký objem léčivých přípravků v hodnotě přes jednu miliardu korun. Jsou to veškeré léky včetně centrových určených pro závažné onkologické, hematoonkologické, neurologické a další pacienty," doplnil vedoucí lékárník.

Olomoucká fakultní nemocnice do vybudování nové hlavní lékárny investovala 103 milionu korun z vlastního rozpočtu. Výstavba lékárny začala v polovině roku 2013 a dokončena byla loni v prosinci.

roc jap

Reklama

Prodejna Olomouckých tvarůžků A. W. spol. s.r.o.

Katalog firem » Obchod

V podnikové prodejně A.W. Loštice představujeme celý sortiment Olomouckých tvarůžků, což v současné době činí více než 30 hmotnostních či tvarových variant, také ochucené kořením č...