Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V olomouckém okrese přibývá dopravních nehod, často na nich mají podíl chodci a cyklisté

Krimi

31.7.2014

Autor: Lenka Šimková

Od začátku roku 2014 do konce června dopravní policie v Olomouckém kraji celkem 2031 dopravních nehod, což je o sedmdesát devět případů méně v porovnání se stejným obdobím v uplynulém roce. Jediným okresem, ve kterém počet dopravních nehod oproti loňsku stoupl, je Olomouc, v ostatních okresech dopravních nehod ubylo, nejvíce pak v Prostějově. Bohužel i přes klesající počet dopravních nehod jsou jejich následky horší než v loňských letech.

"Při nehodách bylo zraněno celkem 682 osob, z toho sedmdesát šest těžce, což je o šest více než v uplynulém období. Počet smrtelných nehod se zvýšil na čtrnáct a pětatřicet procent usmrcených osob tvoří chodci a cyklisté," sdělila policejní mluvčí Marta Vlachová. Právě cyklisté a chodci většinou nerespektují zákon o silničním provozu a sami sebe tak vystavují nebezpečným situacím. "Chodci zpravidla nevyužívají při přecházení vozovky podchody, nadchody nebo přechody, cyklisté naopak častěji usedají na kolo pod vlivem alkoholu," doplnila mluvčí. Dalším faktorem, který ovlivňuje dopravní nehody s chodci a cyklisty, je zhoršená viditelnost, především ve večerních hodinách, kdy chodci nepřemýšlí nad volbou vhodného oblečení a pro řidiče automobilů je pochopitelně obtížné je na krajnici zahlédnout. "Z tohoto důvodu dopravní policie pravidelně pořádá akce, které mají sloužit ke snížení podílu těchto dopravních nehod. Hlavní důraz je kladen na to, aby byli chodci řádně vidět, postačí jim reflexní páska na ruku, v ideálním případě reflexní vesta," konstatuje Vlachová.

Nejvíce ubylo nehod způsobených nepřiměřenou rychlostí vozidla a jízdou pod vlivem alkoholu, naopak přibývá nehod zapříčiněných nesprávným způsobem jízdy, především řidiči často zapomínají dát přednost v jízdě. Na dodržování pravidel silničního provozu by měli řidiči dbát hlavně se začínajícím víkendem, neboť právě během pátků došlo k nejvyššímu počtu dopravních nehod, dalším kritickým dnem v pořadí je pondělí."V Olomouci se počet dopravních nehod za první půlrok tohoto roku vyšplhal na 886, což je o dvaačtyřicet případů více než v loňském období. Při těchto nehodách bylo zraněno 239 osob, z toho dvacet osob těžce, sedm osob při nehodách zemřelo," oznámila policejní mluvčí.

I když se počet dopravních nehod snížil téměř o osmdesát případů, dopravních přestupků naopak přibylo, zvláště pak pod vlivem alkoholu a návykových látek, a to dokonce přes osm set případů. K nejvíce přestupkům došlo v přerovském okrese, jejich počet převýšil čtyři tisíce, což je asi o dvanáct set případů více než v uplynulém období. Dopravní policisté letos řešili už přes deset tisíc přestupků, při kterých řidiči překročili povolenou rychlost jízdy, a téměř pět set přestupků, při kterých řidiči sedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. Počet těchto přestupků v Olomouci je téměř dvojnásobný než v ostatních okresech.

Lenka Šimková

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941