Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Válka o panorama pokračuje. Poškodí ho mrakodrap, nebo žádné neexistuje?

Zprávy z regionu

23.10.2013

Autor: Jan Procházka

Spory ohledně třetího olomouckého mrakodrapu nabraly po otevření obchodní galerie Šantovka a zveřejnění kladného stanoviska radničních památkářů obrátky. Zhruba pět stovek odpůrců stavby se včera odpoledne shromáždilo na Václavském náměstí a pochodem přes centrum dalo hlasitě najevo, co si o výškové budově myslí. Investoři ale trvají na svém: je to zbytečná hysterie, stavba podle nich panorama poškodit nemůže, je totiž od dominantních věží kostelů vzdálená a při pohledu z dálky splývá hlavně s průmyslovou zástavbou. Vidět prý nebude ani z centra.

Odpůrci: je to hnus a způsobí to škodu

Ani nitka suchá nezůstala na projektu věžáku Šantovka Tower. Podle odpůrců, kteří se včera shromáždili k protestnímu pochodu, se jedná o brakovou architekturu, která do Olomouce nepatří, navíc prý navždy zničí historické panorama města. "Olomouc je jedinečný architektonický soubor. Moc toho nemáme, ale památky jsou naše bohatství, které předáme budoucím generacím. Mrakodrapy ho mohou navždy poničit," domnívá se historik Rostislav Švácha, který je jedním z hlavních hlasů sdružení Za krásnou Olomouc. Podle něj jsou už nyní odborníci přijíždějící do Olomouce zděšeni ze dvou již stojících výškových budov. "Nepodařilo se jim zabránit, o to víc se musíme snažit zastavit další takovou stavbu," vyzval Švácha, po kterém dav odpůrců mrakodrapu skandoval hesla jako "Kdo se k mrakodrapu hlásí, nedostane naše hlasy".

Pětisethlavé shromáždění vyrazilo z Václavského na Horní náměstí, kde symbolicky pod okny primátorovy pracovny vypukl spontánní happennig. Vidět byla řada známých tváří, zejména olomouckých intelektuálů. Odpůrce podpořil například někdejší ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal, děkan filozofické fakulty Jiří Lach, mezi demonstranty byl i bývalý ředitel olomoucké pobočky památkového ústavu Pavel Konečný i několik olomouckých architektů. Svou předvolební polévku si přihřálo hned několik politických stran, zaměřujících se hlavně na mladé voliče.

Investor: je to hysterie

Investoři celé Šantovky se výtkám dlouhodobě brání. Ateliér Benoy, který výškovou budovu navrhl, patří podle nich mezi světovou špičku. "Pohledové studie, které jsme nechali nezávisle vypracovat, ukazují, že budova ovlivní panorama jen minimálně a do historické části vůbec nezasáhne," zmínil už před časem Richard Morávek ze společnosti SMC Development. Mrakodrap navíc zapadá i do idey města, vybudovat z třídy Kosmonautů a okolí moderní bulvár po vzoru evropských center. Pohledové studie navíc dokazují, že věžák bude z dálky viditelný jen minimálně. "Naši odpůrci před časem představili hmotový model, který ale vůbec neodpovídá realitě. Záměrně tím klamou veřejnost," zlobí se mluvčí Šantovky Juraj Aláč.

Podnikatel Radim Králík: mrakodrap je hezká stavba a ničemu nevadí

Mezi zastánce projektu se přihlásil i podnikatel Radim Králík, který před lety vybudoval svou rodinnou rezidenci přímo na střeše sila u Tržnice a nyní je nejbližším sousedem Šantovky. "Zvažoval jsem, zda mi to zkazí výhled. No, nebudu vidět teplárenský komín v celé kráse, ale to mi moc nevadí. Ta stavba se mi líbí i architektonicky. Kdyby naši předkové uvažovali jako my dnes, nikdy by nepostavili krásné chrámy s věžemi. Já to prostě nevidím tak hrozně. Navíc, když se podíváte na dálkové pohledy, vidíte hlavně komín teplárny, vidíte vodojem a nemám pocit, že by to nějak ubližovalo," svěřil se Králík. Lidé by si podle něj měli uvědomit, co na místě Šantovky stávalo dřív. "Měl jsem možnost se dívat na areál bývalých závodů Milo zeshora a nebyl to vůbec pěkný pohled. Bylo to škaredé, rozpadlé zbořeniště. To co tam dnes vzniklo je mnohem prospěšnější a pohlednější," domnívá se Králík, jedním dechem ale dodává, že protesty chápe. "Je to v pořádku, vždycky musí být víc názorů. Rozumím jim. Na druhou stranu mě vždycky trochu mrzí, když lidi proti něčemu protestují, ale sami nemají žádný plán. Třeba hodolanské divadlo. Kdyby se těch tisíc lidí, kteří podepsali petici, složilo a každý dal tisícovku, byly by z toho dva miliony korun, které by pak mohli nabídnout městu. Takto položená nabídka by se asi radnici těžko odmítala. A pak si z toho divadla mohli udělat co by chtěli," poznamenal Radim Králík.

Hledá se pověstné panorama

Autor těchto řádků se včera dopoledne vydal hledat ono skoro legendární olomoucké panorama. Klasickou vedutu, která je i ve znaku naší redakce, spatříte nejlépe z terasy hotelu Flora, případně jiného místa podobné polohy a výšky. Věžák s ním ale neudělá vůbec nic, z tohoto úhlu je stranou. Slavné panorama jsem ovšem nenašel ani na žádném příjezdu do města. Od Ostravy či Přerova ho hyzdí výhled silo a průmyslové haly, od Uničova světelné věže Androva stadionu, od Hradce vidíte jen hejčínský kostel a nedaleké činžáky. Když se blížíte od Brna, vítají vás hlavně paneláky a když už by se vám výhled na michalské návrší naskytl, postaví se vám do cesty hranatý krasavec Ibis. Z Kopečka je to zase jen trochu ježatá placka a jediné, co z tohoto pohledu opravdu zaznamenáte jako dominantu, je vodojem. A komín teplárny, viditelný prakticky odkudkoliv.
Pěkný výhled skýtá pouze příjezd od Šternberka. Kostely totiž z olomoucké placky vyčnívají, protože jsou postaveny na návrších a z tohoto úhlu je nic nestíní. RCO ani jeho o pár metrů vyššího modrého brášku odsud nevidíte. Šantovka tower má přitom stát ještě dál. Tak nevím. Ačkoli jako občan města taky příliš nerozumím tomu, proč by se k bydlení (byť luxusnímu) musely stavět zrovna mrakodrapy a v tomhle věžáku vidím hlavně zhmotněné ego celé nové čtvrti, připadá mi, že nás tu někdo straší něčím, co ve skutečnosti neexistuje. Nebo se pletu? Použijte Facebook a pošlete fotku, odkud si myslíte, že nový věžák zkazí ono dědictví dalším generacím.

Reklama

EUC Klinika Brno, s.r.o. - pracoviště Olomouc

Katalog firem » Zdravotnictví » Mamografie

Mamologické screeningové centrum EUC Klinika - pracoviště Olomouc se přestěhovalo z polikliniky SPEA na novou adresu Na Šibeníku 1, kam můžete pohodlně dojet MHD, ale také bezplatně parkovat p...