Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přivítejte Vánoce sladce a voňavě: Inspirujte se tipy na to NEJ cukroví

Tipy a názory

1.12.2015

Autor: Zuzana Doleželová

Vánoce už se pomalu vkradly do našich domovů. Náměstí zdobí strom, rozsvítili jsme první adventní svíčku, v obchodech vypukl všeobecný shon, punč teče proudem... A nastává i čas pečení cukroví. Tedy pokud pro vás váleček a těsto nejsou nepřítelem číslo jedna. Já na domácí laskominy nedám dopustit, ale pravdou je, že i v cukrárnách už dnes seženete vynikající cukroví. Nechte se inspirovat tipy, jak pečicí maraton hravě zvládnout. Dozvíte se také, kde objednáte senzační cukroví, a třeba vyzkoušíte i nové recepty...

Inspirujte se tipy na to NEJ cukroví Inspirujte se tipy na to NEJ cukroví Foto: Depositphotos.com

Linecké, ořechy, vanilkové rohlíčky. No kdo by odolal? Někdo peče totéž cukroví rok co rok podle osvědčených rodinných receptů (tak to vypadá u nás doma a podotýkám, že už na konci prosince s nadšením vyhlížíme další Vánoce), jiný sem tam přidá něco nového (občasné experimenty neuškodí). Někomu ani advent nestačí na to, aby vyzkoušel všemožné druhy vánočního cukroví podle svých představ a jiný se pečením nehodlá zdržovat ani minutu tradice netradice. Nemůžu si pomoct, ale pečení vánočního cukroví u nás vždycky navodí tu správnou domácí pohodu. Asi i proto, že odmalička se v naší rodině peklo společně - bez rozdílu věku i pohlaví. A někdy to je docela legrace :)

Foto: Depositphotos.com

Doplňte výbavu a pusťte se do pečení!

Před samotným pečením se nezapomeňte ujistit, že máte doma všechny potřebné věci - vály, plechy, mísy, váhy, pečicí papíry, mašlovačky, formičky, razítka... Ty tam jsou časy, kdy vám stačilo kolečko, hvězdička nebo srdíčko. Ano, řeč je o vykrajovátkách. Dnes cukrářským světem hýbou také sobi, sněhuláci nebo třeba medvědi. Takže jestli chcete mít trendy cukroví, měli byste si nějakého toho sobíka také pořídit. To samozřejmě berte s nadsázkou, tradiční vánoční výbavu můžete letos doplnit i mnohem umírněnějšími a prozaičtějšími tvary, in je totiž klasika i retro...

Foto: Zuzana Doleželová

Velký výběr všech potřeb nezbytných pro pečení cukroví najdete v prodejně Tescoma - ať už na Dolním náměstí, v Galerii Šantovka, na Erbenově ulici nebo v Galerii MORITZ. Výběr je tu (jako již tradičně) skutečně veliký. Najdete tu vše od klasických vykrajovátek přes silikonové formy, mašlovačky, mísy až po košíčky na nepečené cukroví. Ochotný personál vám tu navíc vždy rád s čímkoliv poradí a zodpoví jakýkoliv dotaz. A jestli raději nakupujete z pohodlí domova, mrkněte na jejich e-shop.

Foto: Zuzana Doleželová

Opravdu nepřeberné množství vánočních pomocníků mají momentálně na trzích na Horním náměstí. Seženete tu vše od válečků až po zajímavé formičky a vykrajovátka všech možných velikostí a tvarů, navíc za velmi příznivé ceny. Nabídka je tady skutečně velmi bohatá, takže se lehce může stát, že se tu pár minut zdržíte, než si vyberete tu pravou formičku. Mají tu i kousky s malými vykrajovátky uvnitř, které oceníte zejména při pečení lineckého cukroví.

Jestli už jste pro letošní rok spokojeni se svou pečicí výbavou, pusťte si koledy nebo oblíbené hity, zapalte si vonnou svíčku, rozsviťte svícen za oknem, rozehřejte čokoládu, rozbalte mandle a oříšky a pusťte se do těch nejvoňavějších a nejsladších dobrot...

Nestíháte napéct? Cukroví si jednoduše objednejte...

Foto: Archiv Katrin Olomouc

Pokud nepatříte k těm, které s nástupem prvních prosincových dní zapnou troubu a jejich domovy se provoní cukrem i skořicí, nebo zkrátka jen letos nestíháte napéct, nezoufejte, i na vás je myšleno. Například cukrárna Katrin nabízí exkluzivní výběr vánočního cukroví. Vedle klasiky v podobě vanilkových rohlíčků, lineckých koleček, ořechových tlapek si tu můžete objednat také mocca oválky či pařížské rohlíčky. A mají tu i celé kolekce vánočních sladkostí - v jednom kilogramu vánočních dezertů najdete čokoládová kolečka s pistáciovým krémem, vanilková kolečka s karamelovým krémem, pařížské rohlíčky s krémem z čokolády, lísko-oříškové laskonky s karamelovým krémem, ořechy, vosí hnízda s vanilkovým krémem, mocca oválky s krémem, snickers košíčky s čokoládou a oříšky, čokoládová kolečka s meruňkovou marmeládou, vanilková kolečka s borůvkovou marmeládou a vločky s lineckou marmeládou. Ač obecně platí, že kupované cukroví nelze srovnávat s tím doma a s láskou napečeným, tady stojí za to ochutnat. Více informací najdete na webu.

Foto: Archiv Sladký Méďa

Cukroví pro vás napeče i cukrárna Sladký Méďa. Tady se můžete těšit na dvanáct druhů těch nejlepších vánočních sladkostí, a to sice na vanilkové rohlíčky, medové kornoutky, ořechové půlměsíčky s citronovou polevou, pařížské rohlíčky, oříšky s krémem, linecké, ořechové cukroví s krémem, vosí úlky, mocca oválky, čokoládové kuličky, kokosky s krémem nebo ořechové polomáčené rohlíčky. Záleží jen na vás, zda si vyberete celý mix, nebo objednáte pouze pár druhů, které máte nejraději.

Objednávky na vánoční cukroví přijímají také v Kavárně ESO. Nabízené cukroví můžete dokonce zdarma ochutnat. A vánoční cukroví mají i ve Fitness Contours. Tady pořídíte zdravější kousky. Vybírají tu totiž lehčí a méně kalorické recepty a pečou ze zdravějších surovin (ze špaldové mouky, semínek, ovesných vloček). Jestli tedy hodláte o vánočních svátcích příliš nepřibrat, je to ideální tip. Navíc tu letos poprvé nabízejí také raw cukroví, a to vážně stojí za zkoušku.

Naše cukroví je to NEJ...

Snad v každé rodině, v níž patří pečení cukroví k oblíbeným vánočním zvyklostem, existuje ten zaručeně nejlepší recept na vanilkové rohlíčky, nejměkčí a nejvláčnější perníčky nebo dozajista to nejskvělejší linecké na světě. Určitě se shodneme, že to, co si upečeme doma, nám stejně chutná ze všeho nejvíc, a léty prověřené recepty střežíme jako oko v hlavě. Co takhle letos zkusit nějakou novinku? Já se s vámi podělím o naše oblíbené recepty, které sice nepatří k těm tradičním, ale i tak si vedle včelích úlků, kakaových koleček, luxusních vanilkových rohlíčků a výtečného lineckého našly své místo na naší vánoční tabuli. Třeba zachutnají i vám. :)

Medové perníčky


- 1000 gramů hladké mouky
- 500 gramů cukru moučka
- 250 gramů medu
- 6 vajec
- 1 perníkové koření Kotányi + 1 lžička mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody

Vejce, med a cukr ušleháme do pěny, ostatní suroviny přidáme, zpracujeme těsto a necháme uležet nejméně 24 hodin v chladu. Pak vyválíme na 3 až 4 milimetry silný plát, vykrájíme perníčky a pečeme v mírně ohřáté troubě. Ještě teplé je potřeme rozšlehaným vejcem s 1 lžičkou oleje. Zdobíme buď hotovými polevami, nebo domácí bílkovou polevou.

Ovesné koláčky


- 1 balíček vloček (mohou být jemné)
- 400 gramů hladké mouky
- 300 gramů cukru krupice
- prášek do pečiva
- 1 a čtvrt másla
- 3 vejce
- čokoláda na vaření (rozlámaná na malé kousky)
- nasekané ořechy

Všechny suroviny smícháme dohromady (pozor, máslo musí být dostatečně změklé, ale ne rozehřáté, jinak by se čokoláda roztékala). Vzniklé těsto vyválíme na válu a vykrajujeme z něj kolečka. Pečeme na 200 °C do zrůžovění. Ovesné koláčky jsou výborné například ke kávě.

Skořicové hvězdičky


- 400 gramů ořechů
- 3 bílky
- 300 gramů cukru moučka
- 1 lžička citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce skořice
- špetka hřebíčku a nového koření

Ořechy umeleme. Ušleháme sníh, do něj přidáme cukr a ještě šleháme asi 10 minut, pak vmícháme šťávu z citronu, ořechy, kůru a koření. Rozválíme silnější plát a vykrajujeme hvězdičky, které pečeme na 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí potíráme citronovou polevou, kterou vyrobíme ze 100 gramů cukru moučka, 1 lžíce horké vody a jedné lžíce citronové šťávy.

Vánoce jsou především svátky klidu. Takže ať už se chystáte péct své oblíbené cukroví, zaexperimentovat s novými druhy, nebo si hodláte cukroví jednoduše objednat, nezapomeňte odstavit stres a shon na vedlejší kolej a vychutnávejte si tu pohodu, kterou svátky přinášejí:) To je totiž ze všeho nejdůležitěší...

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@nejlepsi-adresa.cz

Zuzana Doleželová