Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vánoční trhy začínají už za dva dny: nabídnou lepší punč i pokus o rekord

Zprávy z regionu

22.11.2011

Autor: Jan Procházka

Ještě větší důraz na kvalitu punče a nabízený sortiment občerstvení chtějí letos vyvinout pořadatelé vánočních trhů. Ty začínají už za dva dny. Kromě šestnácti stánků s populárním nápojem nabídnou i dvacítku řemeslných a desítky dalších s nejrůznějším zbožím od zabíjačkových specialit po vánoční svíčky. Pořadatelé se také pokusí překonat rekord v počtu účastníků živého betlému.

Punč u šestnácti stánků

Už jen dva dny zbývají do vypuknutí tradičních vánočních trhů, které po následující měsíc změní centrum města na obří mlsárnu punče. A pořadatelé se podle svých slov letos chtějí více zaměřit na jeho kvalitu. "A zlepšit chceme i nabídku občerstvení. Naší snahou bylo zajistit stánky nabízející i tradiční speciality," vysvětlil Pavel Spálený z pořadatelské obecně prospěšné společnosti Kulturní Olomouc. Vánoční punč bude podle něj nabízet celkem šestnáct stánků z celkových dvaaosmdesáti. Letos nově budou moci návštěvníci mlsat i pravý norimberský punč, který bude do Olomouce z Německa vozit firma Gerstacker, která bude pochoutku nabízet i v lahvích. Každý prodaný kelímek nápoje, kterého se během měsíce na náměstí vytočí stovky hektolitrů, přispěje navíc na dobrou věc. Koruna z ceny každého kelímku poputuje na speciální konto, ze kterého bude po skončení trhů zakoupen startovací byt pro klienty olomouckého dětského domova v ceně 650 tisíc korun. Přispět by měla i aukce nejrůznějších kuriozit, které pořadatelům věnovaly známé osobnosti. "Máme například opasek Michala Davida či speciální sado maso obojek, který nám věnoval Jiří Macháček," usmíval se další člen pořadatelského týmu Petr Ilgner a dodal, že ještě před začátkem trhů už na účtu leží sedmdesát tisíc korun od sponzorů. Už od začátku trhů budou k dispozici i hrníčky, se kterými byly loni potíže. "Vzhledem k tomu, že loni dorazily dost opožděně jich letos máme plný sklad," podotkl Pavel Spálený.

Program: Kašpárek v rohlíku, divadla i rekord

Program vánočních trhů bude letos hodně zaměřen na děti. Tomu odpovídá i dramaturgie doprovodného programu. Pořadatelé tak nabídnou například populární soubor Kašpárek v rohlíku, spoustu pohádek v podání místních i přespolních divadelních souborů či vystoupení Maxim Turbulenc. Pro starší pak zahraje třeba Katarina Knechtová či Pavel Žalman Lohonka.
I letos pořadatelé oddělili rozsvěcení stromečku a mikulášský program. Na zahájení trhů tak návštěvníky čeká například vystoupení Leony Machálkové a kromě slavnostního aktu, kdy se na stromečku rozzáří stovky žárovek, i světelná show.
Mikulášský program potom nabídne pohádky, jízdu historickou tramvají, tradiční nadílku a vystoupení Michala Nesvadby. A samozřejmě ohňostroj.
V předvečer Štědrého dne se pak Olomoučané mohou zúčastnit zvláštního pokusu o rekord. "Chceme překonat dosavadní rekord v počtu aktérů živého betlému. Uvažujeme, že pro zájemce zajístíme na vlastní náklady i kostýmy," zmínil Petr Ilgner a dodal, že detaily celé akce se teprve rýsují. Projekt je však velkolepý, účastníky bude natáčet televizní štáb s jeřábem a na průběh budou dohlížet i komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den. "Dosavadní rekord je 231 lidí. Věříme, že se nám podaří toto číslo překonat," doufá Petr Ilgner. Pořadatelé podle něj uvažují i o zapůjčení kostýmů, které by účastníkům zdarma nabídli.

Kauza drahý punč: ať rozhodne antimonopolní úřad

Pořadatelé vánočních trhů se na dnešní tiskové konferenci také vyjádřili ke kauze, kterou v posledních dnech rozvířila některá olomoucká média. Podle nich je dohoda o minimální ceně punče, kterou pořadatelé stanovili na třicet korun, porušením zákona. "Obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc nevytváří žádný zisk, veškeré peníze z nájmů stánků investujeme zpět do zvelebení trhů či na pomoc potřebným," prohlásil Pavel Spálený. Cenu punče údajně stanovili jako souhrn minimálních nákladů na tento nápoj. "Žádný jiný úmysl, který je nám podsouván, v tom rozhodně není," hájí se Petr Ilgner. Požadavek na minimální cenu byl prý součástí výběrového řízení a prodejce nikdo nenutil, aby se ho účastnili. "Přesto byl zájem pětkrát vyšší než kapacita," dodal Spálený. Společnost podle jeho slov celou záležitost předem konzultovala s právníkem. "Vzhledem k tomu, že jiný právník v médiích tvrdí, že náš postup je nezákonný, požádali jsme o výklad státní autoritu - antimonopolní úřad," doplnil Spálený. Zároveň pořadatelé změnili formulaci ve smlouvách s prodejci z pevně stanovené minimální ceny na minimální doporučenou. "Tím je podstata problému vyřešena. Pokud se někdo cítil minimální cenou dotčen, omlouváme se a přejeme si, aby každý příchozí našel na trzích ten svůj správný nápoj, u kterého za odpovídající cenu dostane také dobrou kvalitu," uzavřel Petr Ilgner.

Trhy v Olomouci potrvají do 23. prosince. I potom však na Horním náměstí zbude několik stánků. Ty zmizí až 8. ledna. V provozu až do konce února však zůstane kluziště a stánky kolem něj.

Podrobný program najdete
v našem Přehledu akcí »

Jan Procházka

Reklama

SMĚTAL

Katalog firem » Služby

- Recyklace - Mechanizace a doprava - Zemní a demoliční práce - Kontejnerová doprava