Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ve fakultce proběhl unikátní zákrok: kardiologové poprvé v Česku implantovali monitor pomocí "injekce"

Zprávy z regionu

15.4.2014

Autor: barsi

Fakultní nemocnice včera zažila velkou premiéru. Dvaatřicetiletá žena z Olomouce, u níž měli kardiologové podezření na srdeční arytmii, vůbec jako první Češka podstoupila výkon, při němž jí lékaři implantovali speciální monitor pouze injekčně, tedy bez nutnosti většího chirurgického zásahu. Pomocí tohoto zařízení nyní olomoučtí kardiologové získají detailní informace o jejím srdečním rytmu, mohou tedy odhalit případné arytmie a nastavit adekvátní léčbu.

"Pacientka prodělala začátkem letošního roku cévní mozkovou příhodu. To samozřejmě není u tak mladého člověka běžné. Prošla všemi standardními vyšetřeními, která ovšem příčinu vzniku mozkové příhody nevysvětlila. Máme tedy podezření, že jedním z možných důvodů je srdeční arytmie. S jistotou se to dozvíme právě díky monitoru, který jsme jí dnes implantovali," uvedl přednosta I. interní kliniky - kardiologické FN Olomouc Miloš Táborský.

Tento monitor byl vůbec poprvé v České republice implantován pomocí injekce. Doposud používané monitory byly až pětkrát větší a bylo tedy nutné na kůži provést větší řez. "Teď nám stačí jen propíchnout kůži skalpelem a vložit do podkoží monitor, který mám délku asi čtyři centimetry a průměr tři milimetry. Výkon je velmi šetrný, netrvá ani deset minut v lokální anestezii a malý řez je lepší i z estetického hlediska, zejména pak u mladé ženy,“ popsal Marián Fedorco, který implantaci monitoru spolu s přednostou provedl.

Pacientka může mít monitor pod kůží v mezižeberní oblasti,až tři roky. Doma má nainstalovánu pacientskou jednotku, která denně odesílá data o činnosti jejího srdce do analytické centrály ve Velké Británii. Odtud je pak získávají olomoučtí kardiologové, přičemž přenos dat je samozřejmě dobře zabezpečený. "Pokud se během sledování potvrdí, že pacientka opravdu má poruchy srdečního rytmu, budeme moci přistoupit k další kardiologické léčbě a bude také možné vysadit léky proti srážlivosti krve, které nyní musí užívat. Bez další léčby by hrozila opětovná cévní mozková příhoda,“ podotkl profesor Táborský.

barsi

Reklama

Restaurant a pizzerie OLIS

Katalog firem » Restaurace, stravování » Pizzerie

Vynikající pizza v Olomouci, rozvoz zdarma, polední menu. Kvalitní suroviny jen v pizzerii Olis. Taneční večery každý pátek a sobotu.