Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vědecký tým Univerzity Palackého vyvinul unikátní laboratorní pomůcku

Zprávy z regionu

23.2.2017

Autor: dk

Vědecký tým pod vedením Karla Koberny z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého vyvinul jedinečnou laboratorní pomůcku. Speciální magnetický separátor doposud nemá na trhu obdoby. UniTrap může být použit pro magnetickou separaci, výzkum magnetických částic nebo laboratorní diagnostiku.

Foto: www.magneticunitrap.cz

"Klíčovou výhodou separátoru je především jeho snadné použití, rychlá a vysoce účinná separace a kompatibilita se standardními zkumavkami a multikanálovými pipetami. Pod záštitou Univerzity Palackého tak prodáváme jedinečnou laboratorní pomůcku, kterou umíme navrhnout i na míru dle potřeb zákazníka," řekl Petr Kubečka, vedoucí oddělení transferu technologií Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého.

Nápad vznikl v roce 2014, kdy se tým Karla Koberny přihlásil do Proof-of- Concept projektů Vědeckotechnického parku, což je program zaměřující se na podporu vědeckých aktivit vedoucích ke komerčnímu uplatnění a jsou financovány Technologickou agenturou ČR z Programu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA. "Zařízení odpovídající našim požadavkům nebylo v té době na trhu, proto jsme se rozhodli sestrojit náš vlastní separátor. V době podání projektu jsme již měli vyrobený prototyp, který měl však spoustu chyb. Potřebovali jsme ho vylepšit, dopracovat do ideální podoby a nabídnout ho dalším uživatelům," popsal začátky vývoje Karel Koberna.

Během prvního půl roku vědci díky speciálnímu softwaru umožňujícího 3D modelování vytvořili prototyp, kterému byl roku 2016 udělen český patent. Původně měl projekt trvat rok a půl s rozpočtem naplánovaným na pět set tisíc korun. Nakonec se však podařilo projekt ukončit po devíti měsících s výdaji dosahujícími tři sta třiceti pěti tisíc korun. Nový prototyp separátoru je snadno vyrobitelný v 3D tiskovém centru Vědeckotechnického parku a jeho obsluha je velmi intuitivní. 

Tým Karla Koberny spolupracoval také s průmyslovou designérkou. Společně vytvořili modulární systém, který je univerzálně použitelný pro různě velké zkumavky. Podařilo se také zatraktivnit vzhled separátoru kombinací tisku z bílého a červeného plastu. "Do projektu tohoto typu je třeba vstupovat s jasnou představou a s produktem, který je relativně jednoduchý a jeho realizace alespoň do stadia průmyslové ochrany nevyžaduje dlouhé časové období. Ukončení projektu nepředstavuje ukončení vývoje. Projektem jsme získali výhodu, na kterou je však třeba dále navázat," upozorňuje Koberna.

Separátor je možno zakoupit také v e-shopu na stránce www.magneticunitrap.cz.

dk

Reklama

KREJČOVSTVÍ - OPRAVY A ÚPRAVY ODĚVŮ

Katalog firem » Řemeslníci » Krejčovství - opravy a úpravy oděvů

Zkrácení, zúžení, povolení, výměna zipů, podšívek, látání a další drobné i větší úpravy kalhot, riflí, sukní, šatů, košil, triček, bund, sak a jiných oděvů. U zkrácení rifl...