Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Velikonočně laděný víkend nabídne nejen kraslice a pomlázky, ale také stavební veletrh nebo noc v knihovně

Tipy a názory

27.3.2015

Autor: Barbora Sísová

Přestože Velikonoční pondělí vychází až na 6. dubna, je nejvyšší čas zahájit velikonoční přípravy. Velikonoční atmosféru můžete načerpat ve Skanzenu Příkazy, Hodolanech i aquaparku. Pokud stavíte nebo rekonstruujete dům, mohlo by se vám líbit na výstavišti, kde probíhá stavební veletrh. A připravena je i bohatá kulturní nadílka.

Inspiraci pro své bydlení najdete na Stavotech

Stavíte dům nebo se chystáte na rekonstrukci? Už tento víkend se na výstavišti Flora uskuteční 49. jarní stavební a technický veletrh Stavotech, kde se můžete nejen inspirovat, ale také zakoupit potřebné komponenty, jako jsou například plastová i dřevěná okna, střešní krytiny nebo kotle. A připraven je také bohatý doprovodný program, jehož součástí jsou uživatelsky zajímavé a přínosné přednášky. Veletrh potrvá od čtvrtku 26. března do soboty 28. března. Otevřeno je od 9:00 do 18:00 hodin, v sobotu do 17:00 hodin. Více informací o veletrhu naleznete zde.

Dětské milovníky knih čeká Noc s Andersenem

Úžasná noc plná tajemství čeká na všechny dětské milovníky knih z pátku 27. na sobotu 28. března. V rámci každoroční Noci s Andersenem mohou vaše děti přenocovat v knihovně. Tato tajuplná noc bude spojená s různými soutěžemi odhalující noční tajemství budov, ve kterých bydlí knihy. Letos se bude putovat se zvířátky a společně si připomenete si dětské ilustrace Jiřího Šalamouna. Akce proběhne již tradičně v dětském oddělení Knihovny města Olomouce na náměstí Republiky a na pobočkách Brněnská a Jungmannova. Čtenáři od 9 do 12 let se mohou hlásit u svých knihovnic.

Kdo bývá připraven, nebývá překvapen. Nalaďte se na Velikonoce už teď

Velikonoce jsou sice až v dubnu, ale načerpat atmosféru můžete už tento víkend. Vydejte do Hanáckého skanzenu v Příkazích, kde je pro vás v sobotu připraven velikonoční jarmark plný nejen nejrůznějších lidových řemesel, ale také dobrot. Prohlédnout si můžete tradiční zdobení vajíček i pletení pomlázky. Tatínky jistě potěší speciality z místní udírny nebo čerstvě uvařená zabijačková polévku. A především speciální velikonoční dvanáctka z pivovárku Melichárek. Skanzen své brány otevře od 9:00 do 18:00 hodin a připraveno je také několik dětských vystoupení.

Velikonoční jarmark se v sobotu uskuteční také v Hodolanech v tělocvičně základní školy Řezníčkova. Od desíti hodin až do čtyř odpoledne se zde můžete přijít podívat na výrobu pomlázek či velikonočních dekorací. A připravena je také soutěž o nejkrásnější velikonoční kraslici. Pokud máte doma nějakého adepta na výhru, můžete jej přihlásit do soutěže v den konání jarmarku od desíti do jedenácti hodin. Slavnostní vyhlášení výsledků pak proběhne o půl čtvrté.

Velikonoce dorazí o týden dřív také do olomouckého aquaparku. V neděli ve tří hodiny vypukne v dětském koutku Velikonoční tvoření. Tentokrát si děti vyrobí chlupatého zajíce, a pozor! Bude se podobat tomu, komu chtějí! Třeba i jim. Malé návštěvníky pobaví i další tvoření. Ozdobí vajíčka včelím voskem a vyrobí kouzelný květináč, ze kterého místo květiny vyroste hlava se zelenými vlasy. Jak pečlivě se o ni děti budou starat, tolik jí vlásky porostou. Workshop potrvá až do 18 hodin. Vstup je v rámci vstupného do dětského koutku zdarma.

A velikonoční dekoraci si mohou v neděli vyrobit také maminky. V květinářství Bezva kytka v Krapkově ulici bude od dvou hodin k dispozici zkušený tým floristů, kteří vám rádi poradí s výběrem ozdob i jejich výrobou. Donést si můžete i své propriety z domu, pokud vám třeba z minulého roku nic nezbylo, nevadí. Na místě bude vše k prodeji, a to od korpusů až po ozdoby. Vstupné na workshop je 50 korun. V ceně je občerstvení i tavná pistole. Kvůli omezenému počtu míst je nutná předchozí rezervace na telefonním čísle 774 819 124. Pokud bude již obsazeno nebo se vám nedělní termín nehodí, nesmutněte. Hned další se uskuteční ve středu 1. dubna od pěti hodin.

Lázně Slatinice zahajují svou novou sezonu

O víkendu v lázních Slatinice proběhne slavnostní zahájení sezóny. Tentokrát v duchu lidových hanáckých tradic. Tuto sobotu se návštěvníci mohou těšit nejen na lázeňský jarmark, který začne ve dvě hodiny, ale také na bohatý program pro děti. Celý program vyvrcholí v 16:30 příjezdem čtyřspřeží Muzea historických kočáru Václava Obra doprovázeného hulány. Více informací hledejte zde.

Pro vaše děti je připravena Hodinářská pohádka

Také máte někdy pocit, že je na všechno dost času? Že přeci všechno počká? Jenže … Co když toho času moc není? V Divadle na Šantovce vás v neděli od čtyř hodin odpoledne čeká Hodinářská pohádka o hodináři Ciferníčkovi, který je sice dobrý a poctivý, jen času má málo, a tak nestíhá opravovat všechny hodiny tak, jak by si přál. Přijďte se podívat, zda se mu vše podaří zvládnout čas. Vstupenky na divadelní představení můžete zakoupit zde.

Užijte si bohatou kulturní nadílku: divadla i koncerty

A na víkend je připraven také bohatý kulturní program. Pokud máte rádi divadlo, určitě byste neměli vynechat novou premiéru Moravského divadla, a to hravý český muzikál Šakalí léta, který olomoucké publikum poprvé spatří v pátek v 19:00. V neděli do Reduty dorazí původně francouzská komedie Ani spolu, ani bez sebe. Na herecký duet Jany Paulové a Davida Suchařípy zbývá několik posledních lístků.

Milovníci koncertů mohou vyrazit do ulic už v pátek večer. Jazzový večer vás čeká v Jazz Tibet Clubu s olomoucko-litovelskou kapelou HB Band nebo v Cafe Pohoda Jazz s kapelou Double Cofee. Bounty rock café připravilo na páteční večer hodně ostrej a hustej hudební guláš, který vám naservíruje seskupení Hustej guláš. Uslyšíte stěžejní songy českého bigbítu od kapel Vítkovo kvarteto, Hudba Praha, Jasná páka a Abraxas. V sobotu můžete zamířit do nově otevřeného ArtUm centra, kde se od osmi hodin představí olomoucká kapela GeorgeTown Project, hrající nejen starý, poctivý, český bigbeat.

A v sobotu můžete ještě naposledy navštívit festival dokumentárních filmů Jeden svět. Začíná se v 16:00 v kině Metropol filmem Poslední opona, pokračuje v Divadle hudby v 17:30 filmem Opři žebřík o nebe o slovenském knězi, který se snaží pomáhat feťákům i bezdomovcům. Posledním představením, který celý festival uzavře, je snímek ThuleTuvalu zabývající se problematikou tajících ledovců v Grónsku a jejich vlivem na hladinu oceánu v Polynésii. Vstupné na film je 60 korun.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

PENSION U JAKUBA

Katalog firem » Cestovní ruch » Hotely, ubytování » Penziony

Zrekonstruovaný pension najdete přímo v historickém centru Olomouce. Ubytování v nadstandardních pokojích a studioapartmánech za příznivé ceny. Je ideálním místem pro turisty, obdivovatele h...