Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Velké stěhování úředníků magistrátu se blíží. Vypuknout může už o prázdninách

Zprávy z regionu

29.5.2013

Autor: Adam Fritscher

Začátek srpna, nebo nejpozději září. V jednom z těchto dvou termínů plánuje vedení olomoucké radnice uskutečnit dlouho chystané stěhování úředníků magistrátu z historických domů v centru města do nového objektu v Hynaisově ulici. Ten patří soukromé společnosti a městští úředníci v něm budou v dlouhodobém nájmu. Radnice nyní navíc hlásí úspěch v podobě výrazné slevy na nájemném.

Jednotlivé odbory olomouckého magistrátu jsou nyní vedle samotné budovy radnice a zrekonstruovaného objektu v Hynaisově ulici "rozestrkány" po řadě domů především v historickém centru města. Tyto domy však vedení radnice i z ekonomických důvodů rozprodává soukromým majitelům. Prodán je tak už například donedávna městský dům v Kateřinské ulici, do finiše jde prodej domu U Zlatého jelena na rohu Dolního a Horního náměstí. Do budoucna by měli být zaměstnanci magistrátu, kteří v těchto domech doposud úřadují, koncentrováni na jednom místě. Tím se stane právě Hynaisova ulice, kde je už nyní hlavní budova magistrátu. K ní nyní přibudou ještě kanceláře ve vedlejší novostavbě a výhledově také sousední dům, kde je v současné době stomatologie. Ta by se v budoucnu měla stěhovat pravděpodobně do areálu fakultní nemocnice.

V novém administrativním a parkovacím domě společnosti Namiro si radnice hodlá pronajmout plochu 2450 metrů čtverečných. Původní nájemné za jeden metr přitom činilo 3500 korun. "Jenže od doby, kdy se původní smlouvy uzavíraly, se realitní trh dostal někam úplně jinam," upozornil náměstek olomouckého primátora Martin Major. "Proto jsme se nyní s firmou Namiro domluvili na dvacetiprocentní slevě. Nová cena za metr čtverečný tak klesne zhruba na 2990 korun a celkové nájemné z 22 na přibližně 18 milionů," řekl Major s tím, že radní nyní s tímto záměrem seznámí zastupitele a po jejich případném souhlasu toto rozhodnutí dodatečně schválí.
Obří stěhování úředníků je tak již skutečně na spadnutí, vedení města s ním počítá buď na 1. srpna, nebo 1. září. "V tuto chvíli ještě zvažujeme, zdali je vhodné tuto akci dělat o prázdninách, kdy bude mít řada zaměstnanců magistrátu dovolenou, nebo až po nich, kdy bude zase u přepážek nával občanů," uvažuje primátor Martin Novotný. Podle jeho náměstka Majora sice stále existuje i teoretická možnost, že by se odbory magistrátu do nové budovy nestěhovali, tato varianta však není v plánu. "Stěhovat se do objektu Namira podle uzavřených dohod můžeme, ale nemusíme. Pokud bychom to však neudělali, tak bychom v této věci začínali v podstatě od nuly. Navíc je třeba si uvědomit, že prodej domů, v nichž úředníci doposud sídlili, se v mnoha případech již nedá zastavit," vysvětlil Major.

Část úředníků v budoucnu pojme i budova stávající stomatologie, kterou chce město směnit se státem za jiný svůj objekt v areálu fakultní nemocnice. "Jenže vzhledem ke konstrukci tohoto starého domu, v němž se mnoho úprav dělat nedá, bychom sem všechny magistrátní úředníky nedostali. A navíc je otázka, kdy se nám jej podaří od státu získat," upozornil Novotný.
Nájemní smlouva se společností Namiro má být uzavřena na dobu dvaceti let a vypovězena může být nejdříve po deseti letech. Její součástí je i doložka o úpravě nájemného, která by se řídila podle údajů Českého statistického úřadu a byla by tedy spravedlivá pro obě strany.

Adam Fritscher

Reklama

MOTO MORAVA s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto » Autosalony

Autorizovaný dealer zn. Opel. Servis, prodej náhradních dílů. Autopůjčovna, prodej a výkup použitých vozů.