Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Víkend láká na otevřené památky, sraz motorkářů i návrat piana do parku

Tipy a názory

17.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Tento víkend se ponese především v duchu akce Brány památek dokořán a nejrůznějších otvíracích akcí. Můžete se tak přijít podívat například na Husův sbor nebo hrad ve Šternberku, kde jsou pro vás připraveny speciální prohlídky. Nově otevřena bude také Pevnost poznání v Korunní pevnůstce nebo Dům přírody v Horce nad Moravou. A do parku Flora se ze zimního spánku vrací také piano.

Přijďte se zasnít do Domů přírody v Sluňákově

Den snění odstartuje nejen sezonu v Domě přírody, který se nachází v areálu Sluňákova v Horce nad Moravou, ale také celý 5. ročníku festivalu Ekologické dny Olomouc, který bude probíhat až do 1. května. Všem "snivcům" je určena sobota 18. dubna v areálu Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou. Sobotní Den snů nabídne nejen komentované turistické prohlídky, ale také setkání se všemi autory i jejich hosty, kterými jsou Scott MacLeod (USA), Thorou Solveig Bergsteinsdottir (Island) a Liv Nome (Norsko). Od sedmi hodin proběhnou večerní chvilky snění, spojené s vernisáží výstavy výtvarných prací dětí Živly v krajině. A snění vám zpříjemní také ochutnávka svačinek Freshnack nebo piva z pivovaru Chomout. V deset hodin večer pak vypukne společný ohňový obřad, kde si mimo jiné budete moci opéct také vlastní špekáček. Více informací o akci naleznete zde.

Brány památek dokořán: tentokrát si můžete prohlédnout Husův sbor i kolumbárium

V průběhu sobotního dne máte také jedinečnou příležitost prohlédnout si Husův sbor, který se veřejnosti otevře v rámci celorepublikové akce Brány památek dokořán. Návštěvníky čekají komentované prohlídky, naskytne se jim možnost netradičního pohledu ze střechy baziliky nebo možnost vyslechnout si koncerty duchovní hudby. Vstup na všechny části programu je volný. Brány Husova sboru se otevřou v 10 hodin první komentovanou prohlídkou. Další komentované prohlídky proběhnou v 11 a také ve 13 a 14 hodin. Kromě chrámu bude návštěvníkům zpřístupněno také kolumbárium, které se nachází pod kostelem. Program naleznete zde.

Hrad Šternberk nabídne speciální komentované prohlídky pro děti i jejich rodiče

Do celostátní akce Brány památek dokořán se zapojí také hrad Šternberk, který připravuje zajímavý program na celý víkend. Sobota od 10 do 17 hodin bude určená především dospělým návštěvníkům se zájmem o historii. Připraveny budou speciální komentované prohlídky s restaurátory a v prostorách hradu se setkáte s odborníky, kteří vás seznámí s tajemstvím obnovy a zachování historického mobiliáře. Výklad bude zaměřen na historický nábytek, vitráže a technická zařízení. Neděle pak bude patřit dětem. "Připravujeme speciální dětské prohlídky nazvané „Technika je všude kolem nás“. Program o technickém zázemí hradu a každodenním životě jeho obyvatel je určen pro děti v předškolním a mladším školním věku, tedy od pěti do desíti let, v doprovodu rodičů. Interaktivní program aktivně zapojí děti do prohlídky," Společně s lektorem si děti popovídají o hygieně hradních pánů, osvětlení hradu, komunikaci se služebnictvem a dalších drobných zařízeních, které stejně jako nám dnes v běžné domácnosti usnadňovaly život i před sto lety na hradě. Prohlídky jsou určeny maximálně pro 15 dětí, proto se doporučuje včasná rezervace. Začátky speciálních prohlídek pro děti jsou v 10:00, 12:00 a 14:00 hodin.

Zahrajte si na vědce: v Pevnosti poznání vás čekají chemické pokusy, safari i kurzy sebeobrany

Univerzita Palackého otevře interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání v pátek 17. dubna. Stane se tak v rámci jubilejního ročníku jednoho z největších evropských vědeckých festivalů AFO. Pevnost poznání poskytne dějiště pro výjimečnou debatu dvou ikon světové vědy – britského biologa Richarda Dawkinse a amerického teoretického fyzika Lawrence M. Krausse. A na bohatý doprovodný program se můžete těšit také o víkendu. Čekají vás chemické pokusy, druhohorní safari i kurzy sebeobrany. Veškerý doprovodný program je pro veřejnost zdarma.

V aquaparku budou malí vědátoři pozorovat rozbouřenou vodní sopku nebo roztančené rozinky

A kromě Pevnosti poznání se vědci přesunou také do olomouckého aquaparku. V průběhu nedělního odpoledne zde malé děti prožijí vědecké odpoledne. V tamním dětském koutku uvidí rozbouřenou vodní sopku, roztančené rozinky nebo je překvapí krystalky na niti. Vědecké odpoledne začne ve tři hodiny a potrvá až do šesti.

Silné dvoukolové stroje a pořádný řev motorů zaplní Horní náměstí

Až tisícovka motorkářů by se mohla v případě dobrého počasí objevit v neděli na Horním náměstí, kde odstartuje další ročník jarní společné vyjížďky, kterou příznivcovi motocyklů otevřou letošní sezónu. Sraz všech účastníků je na Horním náměstí od 11 od 12 hodin. Motorky potom náměstí opustí současně. Akce se nekoná pouze v případě vytrvalého deště nebo sněžení.

Piana v Olomouci se probouzejí ze zimního spánku

V sobotu před polednem bude v altánu ve Smetanových sadech instalováno první letošní veřejné piano. Pokud se budete procházet parkem, můžete si procvičit etudy, podvečerní hodiny vám zpříjemní pianista Jindřich Píša. Více informací o akci najdete zde.

Nechejte své děti vytvořit pohádku i lahodnou pizzu

Zajímavá interaktivní pohádka je pro vaše děti připravena na nedělní odpoledne. V pohádce Stop pohádka aneb Jak zachránit princeznu si může divák stvořit svého hrdinu, může ho vybavit vlastnostmi, dovednostmi, užitečnými předměty i pomocníky. Dokonce mu může vybrat cestu, čin a vyřešit za něj důležitá rozhodnutí. Zároveň ale takový divák zčásti přejímá odpovědnost za to, jak příběh pokračuje a jak skončí. Pokud si vaše děti troufají na tento nesnadný úkol, mohou si vstupenku na představení rezervovat zde.

Pokud vaše děti rády pomáhají v kuchyni, rozhodně nemusíte po představení spěchat domů. V 17:00 a 17:30 totiž mohou svou kreativitu uplatnit v kuchařské dílničce. Herci z Divadla Tramtarie vezmou vaše ratolesti do Lobster Family Restaurant, kde se děti naučí samy vyválet, nazdobit, správně ochutit a upéct pizzu, na které si potom všichni společně pochutnáte. Nápoj pro děti a káva pro rodiče jsou zahrnuty v ceně. Jelikož kapacita kuchařské dílničky je značně omezena, doporučujeme místo rezervovat předem. Rodiče si vstupenku kupovat nemusí, budou bráni jako doprovod.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip