Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vlastivědné muzeum připomene českou princeznu a dánskou královnu Dagmar

Kultura

21.3.2013

Autor: roc

Od zítřka bude Vlastivědné muzeum v Olomouci hostit výstavu věnovanou Markétě, dceři krále Přemysla Otakara I. a nevlastní sestře sv. Anežky České. Ta se ještě jako mladá dívka vdala do Dánska, kde se stala dodnes vzpomínanou a uctívanou královnou Dagmar. Výstava své brány symbolicky otevře právě v den olomouckého utkání mezi fotbalovými reprezentacemi Česka a Dánska.

Patnáctiletá princezna Markéta Drahomíra, od jejíhož úmrtí uplynulo v loňském roce 800 let, odcestovala v roce 1205 do Dánska, aby se provdala za tehdy již pětatřicetiletého krále Valdemara Vítězného. V Dánsku se této první známé "krajance" dostalo jména Dagmar. Z dobových pramenů se ví, že v roce 1209 porodila Valdemarovi Vítěznému syna Waldemara Mladého, a také to, že zemřela 24. května 1212. Je pohřbena v Ringstedu. Dagmar dnes většina Dánů zná jako krásnou a dobrou královnu, za což vděčíme faktu, že se stala hlavní hrdinkou hned několika balad.
"Věřím, že výstava věnovaná královně Dagmar se stane prvním krokem k obnovení vzájemné spolupráce mezi Olomouckým krajem a regionem Jižní Dánsko. Partnerství mezi našimi regiony bylo sice navázáno již v roce 2000, ale poslední tři roky se omezovalo pouze na oficiální zdvořilostní korespondenci," řekl při příležitosti zahájení výstavy hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. Právě kraj je zřizovatelem Vlastivědného muzea.
Putovní výstavu, kterou připravilo Velvyslanectví České republiky v Kodani a jíž si prohlédli od jejího zahájení v září loňského roku návštěvníci Národní knihovny ČR v Praze, Kutné Hory a Moravského zemského muzea v Brně, tvoří dvacet panelů, jejichž texty o Přemyslovcích, Valdemarovcích, historických faktech i legendách napsali přední čeští a dánští historikové.
Nad výstavou převzali záštitu velvyslanec Dánského království v České republice Christian Hoppe a český velvyslanec v Dánsku Zdeněk Lyčka. "Královna Dagmar je jednou z mála historických osobností, které přímo propojují české a dánské dějiny, je naším společným kulturním dědictvím. Proto vedle české verze výstavy existuje také paralelní výstava v dánštině, která od loňského roku putuje po dánských městech. Mám velkou radost z toho, že královna Dagmar i po osmi stech letech budí v obou zemích zaslouženou pozornost," dodal Lyčka.
"Výstava bude navíc symbolicky zahájena v předvečer kvalifikačního zápasu národního týmu ČR proti Dánsku o postup na mistrovství světa ve fotbale 2014 v Brazílii, který se bude hrát právě na olomouckém Andrově stadionu," připomněl ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek.
Výstava bude v Mánesově galerii muzea otevřena až do 19. května, a to do konce března denně mimo pondělí a úterý od 10 do 17 hodin, v dubnu a květnu denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin.

roc

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz