Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vojenský prostor Libavá se opět otevře veřejnosti. Akce Bílý kámen je tu!

Zprávy z regionu

30.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Zajímá vás, jak vypadá nedotčená příroda vojenského újezdu Libavá? Pak pro vás máme ideální páteční program. Jindy střežený vojenský prostor se tradičně 1. května opět otevře veřejnosti. Cyklo-turistická akce "Bílý kámen" se v letošním roce uskuteční pouze jedenkrát, proto pokud si chcete vychutnat krásy jinak nepřístupné nedotčené přírody, máte jedinečnou příležitost. Akce se koná od sedmi do čtyř, kdy musí všichni účastníci opustit hranice vojenského prostoru.

Přestože se na jeden den otevřou brány vojenského prostoru, neznamená to, že zde začne úplná anarchie. Naopak, je potřeba dodržovat poměrně přísná pravidla. Po téměř 140 kilometrech vyznačených tras se mohou účastníci pohybovat pěšky nebo na jízdním kole, vjezd motorovými vozidly je zakázán. "Všichni účastníci musí mít u sebe občanský průkaz nebo pas a při jízdě na kole na území vojenského prostoru cyklistickou přilbu. Na vstupním stanovišti po úhradě vkladu 30 korun obdrží každý propozice, identifikační pásek a barevnou mapu akce s vyznačenými cestami, kde se může pohybovat. Účastník akce musí mít na řídítkách kola nebo na ruce viditelně umístěnou identifikační pásku, opravňující ho k vjezdu či vstupu do vojenského prostoru," popsal v krátkosti nejdůležitější pravidla jeden z bystřických pořadatelů.

Na rozdíl od minulých ročníků se akce letos uskuteční pouze ve své jarní variantě, takže pokud vás Bílý Kámen láká, máte jedinečnou příležitost. Vstupní stanoviště pro získání oprávnění jsou Mrsklesy, Smilov-zastávka, Jívová- zastávka, Heroltovice, Město Libavá, Nové Oldřůvky, Kovářov, Zelený kříž, Kozlov, Velký Újezd a Daskabát. A na akci reagují také České dráhy. "Z olomouckého hlavního nádraží vyjede mimořádný vlak Bílý kámen v 8:33. Na své trase do Moravského Berouna zastaví ve všech stanicích a zastávkách. Pětivozová souprava nabídne 256 míst k sezení, větší bude také kapacita pro přepravu kol, celkem pro 108 bicyklů. Ve vlaku bude platit běžný tarif ČD, stejně tak i pro přepravu kola. Pokud cestující vystoupí na zastávkách Hrubá Voda-Smilov a Jívová nebo ve stanici Domašov nad Bystřicí, mají povolené vstupy do vojenského prostoru na dosah ruky," popsala mluvčí Českých drak Kateřina Šubová a dodala, že i u dalších vybraných spojů navýší kapacitu pro přepravu kol.

Více informací o jedinečné akci najdete zde.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Kotníkové boty, BESTSSELER od značky Nagaba.

Udělejte si radost a pořiďte si nové boty.

Podívejte se na kvalitní pánské a dámské boty co jinde nekoupíte.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
Otevřeno máme:
Po-Pá-9-17 hod.
So-9-12 hod.
www.obuvhulman.cz