Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 0.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vojta Dyk představil Bernsteinovu Mši

Rozhovory

9.2.2016

Autor: Barbora Sísová

Možná jste všude po Olomouci zaznamenali velké plakáty s polonahým Vojtou Dykem, upozorňující na Bernsteinův muzikál The Mass (Mše), který můžete vidět už 6. března na Výstavišti Flora. Představitel hlavní role a producent Vojta Dyk dnes zavítal do Olomouce, aby své dílo představil olomouckým fanouškům. Jelikož měl napilno, přiletěl letadlem. Díky skvělé organizaci Radia Haná, které setkání uspořádalo, však stihl nejen kávu s výherkyní naší soutěže, ale i rozhovor s naší redaktorkou.

Do restaurace Lobster přiletěl vrtulníkem, aby setkání s novináři a fanoušky zvládl. A zvládl ho na jedničku Do restaurace Lobster přiletěl vrtulníkem, aby setkání s novináři a fanoušky zvládl. A zvládl ho na jedničku

Vojto, jaký je důvod Vaší dnešní návštěvy Olomouce?
Zastesklo se mi …ne, teď vážně. Josef Buchta, který spolu se mnou produkuje Bernsteinovu Mši, mi naznačil, že by bylo asi dobré, abychom spolu zajeli do měst, kde ji budeme hrát, a trochu ji zpropagovali. Já jsem řekl, že s tím nemám problém, ale nevím, kde na to vzít čas. Jedině až celé turné skončí. Což by asi nedávalo úplný smysl. Tak jsme přemýšleli, jak to udělat, abychom to zvládli nějak těsně před turné. Tak jsem mu řekl, ať sežene vrtulník a zvládneme to všechno naráz během jednoho dne. A tak jsme sehnali letadlo a jsme tady. A to máme za sebou už dnes České Budějovice a ještě nás čeká Ostrava. Já jsem tak nemusel přijít o tři zkoušky, ale jenom o jednu, což je pro mě v této téměř finální fázi dost důležitý. Olomouc mám rád, dnes si ji sice moc neužiju, ale plánujeme tady strávit celý týden těsně před vystoupením, to si město snad užiju trochu víc.

Tři města během jednoho dne. To zní dost hekticky. Jak probíhá takový den?
Krásně… něco takového jsem ještě nezažil. Je to pro mě velká zkušenost. Ráno odlétáte z Ruzyně, za chvíli přistanete v Budějovicích, tam dáte pár rozhovorů, setkáte se s fanoušky, potom odlítnete do Olomouce, kde je pro vás připraveno toto senzační setkání s výherci a novináři, potom letíte do Ostravy, z Ostravy do Brna a z Brna do Prahy. To vše během jednoho dne. Já mám pocit, jako bych byl čtrnáct dní na dovolený. Během tak krátký chvilky tolik zážitků.

Výherkyně naší soutěže Lenka Křupková si setkání s Vojtou Dykem užila. Oblíbila si ho především díky roli Jakuba v Ženách v pokušení. Stejně sympatický je podle ní i ve skutečnosti. Výherkyně naší soutěže Lenka Křupková si setkání s Vojtou Dykem užila. Oblíbila si ho především díky roli Jakuba v Ženách v pokušení. Stejně sympatický je podle ní i ve skutečnosti.
Žádný upjatý rozhovor s celebritou, vše připomínalo spíš přátelské popovídání s kamarádem. Žádný upjatý rozhovor s celebritou, vše připomínalo spíš přátelské popovídání s kamarádem.

Jak jste se dostal k roli kněze Celebranta v Bernsteinově Mši?
Ono to bylo totiž tak, že tu roli jsem si nabídl sám. Já jsem si to vlastně celý vymyslel. Poprvé jsem s představením přišel do styku v roce 1997, kdy proběhla na Pražském hradě velká česká premiéra této hry asi se 300 účinkujícími. Tenkrát jsem tam zpíval roli chlapce a od tý doby mě to nějak zasáhlo. A až když jsem začal v soukromým životě řešit podobný otázky jako se řeší v tý Mši, tak jsem si řekl, proč vlastně toto neudělat jako vlastní představení. A já bych si tentokrát zahrál hlavní roli kněze Celebranta, který celou tu Mši provází. Když už jsem si to vymyslel. Navíc jsem hledal nějaký tvar, který by mi seděl, protože mám rád jak zpěv, tak herectví, tak tanec a žádný muzikál se tady moc nedělá. Bernsteinova Mše je na způsob muzikálu v tom, že tam jsou všechny ty tři složky, ale zároveň je tam nějaký hlubší tvar. Není to jen klasický muzikál v tom pejorativním smyslu.

Ve Mši hrajete kněze, jak jste na tom s vírou?
Nejsem katolík, ani nevyznávám žádné jiné náboženství. Ale jsem člověk, který rád věří v něco. Ať je to cokoliv. Nemusí to být zrovna Bůh, může to být i něco jinýho. Ale je asi jedno, jak to nazvete, jestli tomu dáte nějaký jméno…ale vím, že tu něco vyššího je…

Máme únor, téměř začátek roku. Co všechno vás letos ještě čeká?
No, je toho spousta v plánu, ale na nic nemám podepsanou smlouvu, takže bych o tom zatím raději nemluvil. Ale můžu vám slíbit, že určitě budu něco točit, měl bych po dlouhé době zkoušet divadlo ve Studiu Hrdinů, s panem Horanským, slečnou Polákovou a se slečnou Míčovou. Na to se už teď moc těším. Pak tam mám myslím nějaký film pro HBO.

Jak to vypadá s natáčením filmu Den štěstí, kde jste měl ztvárnit hlavní roli Petra Nováka?
To je  to, co zatím právě nevím. A je to jeden z hlavních impulzů, který mě nutí neprozrazovat nic o věcech, u kterých ještě není podepsaná smlouva. K natáčení filmu Den štěstí dokonce proběhla i tisková konference a já se začal pomalu chystat na roli. Natáčení filmu však zatím nezačalo a vypadá to, že nejspíš ani nezačne, protože jsou tam velký problémy s autorskými právy a jsou tam i soudní tahanice, takže to zatím vůbec nevypadá, že by se to mělo někam posunout. Ten film možná nikdy nevznikne, což by byla velká škoda, protože scénář Ivana Fíly je skutečně krásný. A když vznikne, tak třeba za deset let a to já už Petra Nováka asi nebudu moct hrát.

Vojtěch Dyk (23. 7. 1985 Praha)

Vojta Dyk je český herec a hudebník. Ke zpěvu se dostal přes dětský sbor. Je především znám, jako frontman hudební kapely Nightwork a její tříčlenné podskupiny Tros Discotequos, představil se též jako zpěvák brněnské swingové formace B-Side Band. Divadlu a herectví se věnoval už při svých studiích na DAMU. V současné době účinkuje v Národním divadle a v divadle La Fabrika. Především dámské publikum si získal díky roli ve filmu Ženy v pokušení. Dále jste jej mohli vidět například ve filmu Signál, Tři bratři, Andělé všedního dne či Wilsonov nebo seriálu Dokonalý svět. Od roku 2013 žije s herečkou Taťánou Vilhelmovou, se kterou mají dvouletého syna Aloise.

Máte za sebou spoustu filmových rolí, která je vaše nejoblíbenější?
To se asi říct nedá. Já to mám zpravidla tak, že nejoblíbenější je ta, kterou hraji jako poslední, protože si ji nejvíc pamatuju. Naposledy jsem hrál ve filmu Wilsonov, jehož natáčení jsem si fakt užil, protože jsem na měsíc a půl žil s Jiřím Macháčkem a to byl fakt úžasný zážitek. Hodně intenzivní…

Jak se dá všechna vaše práce skloubit s rodinou a volným časem?
Úplně jednoduše. A to tak, že si nejdřív naplánujete ten volný čas a podle toho pak práci. Což je samozřejmě výhoda a luxus, že si to tak můžu udělat, a děkuji za to každý den někomu mimo mě, ale i sobě. Protože samozřejmě musím udělat spoustu rozhodnutí. Musím jít lidskýma krokama té nadlidské energii naproti.

Takže čas na dovolenou a odpočinek stále zbývá?
Určitě, teď jsem byl například tři týdny na dovolený na Bali s celou rodinou. Děti jsou naštěstí cestovatelé od dětství. Takže jsme si to moc užili.  A teď mám spoustu energie na práci.


V novém nastudování scénické Mše Leonarda Bernsteina, která bude mít premiéru 6. března v Olomouci, se v hlavní roli kněze Celebranta objeví Vojtěch Dyk. Režii představení mají Šimon a Michal Cabanovi. Obsahem zůstává Mše v plném rozsahu, pouze mnohasložkový ansámbl je upraven na nižší počet účinkujících. Dyk za novým nastudováním stojí nejen jako představitel hlavní role, ale také jako producent. Bernsteinova Mše je prý jeho srdeční záležitostí už od dětství, kdy v roce 1997 ve dvanácti letech při uvedení na nádvoří Pražského hradu zpíval roli Chlapce.  Zásadní party obsadí členové B-Side Bandu Josefa Buchty, na postu dirigenta se objeví Oskar Rozsa. Po premiéře v Olomouci budou následovat představení v Českých Budějovicích (10. března), Brně (13. března), Ostravě (15. března) a Praze (17. března). V plánu je deset repríz ročně.
Lístky můžete kupovat zde.


Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Barbora Sísová