Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Volební překvapení: ČSSD, ODS, TOP 09 a lidovci řekli vítězi NE, sestaví koalici a posílají ho do opozice

Zprávy z regionu

12.10.2014 aktualizováno 12.10.2014 21:29

Autor: Jan Procházka

Vypadalo to na jasnou dohodu, necelý den po volbách už je ale všechno jinak. Námluvy sociálních demokratů s vítězem voleb ANO 2011 nedopadly dobře a ihned se rozběhlo jednání o plánu B. Tím je široká koalice ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Strany dnes vpodvečer podepsaly koaliční dohodu o spolupráci. V zastupitelstvu bude mít nová koalice 24 křesel. Vítěz voleb tak překvapivě zamíří do opozice. A primátorem se stane lídr sociálních demokratů Antonín Staněk.

Olomouci nebude příští čtyři vládnout hnutí ANO, které včera vyhrálo komunální volby a získalo v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu dvanáct křesel. Přestože ještě ve večerních hodinách začaly námluvy Babišova hnutí se sociálními demokraty a ochotu podílet se na koalici vyjádřili i lidovci, dnes je vše jinak. Podle zpráv z kuloárů se totiž vyjednávací týmy včera večer nedohodly, sociální demokraté prý ze schůzky s ANO odcházeli silně rozladěni. A tak dostala prostor ještě před pár hodinami málo pravděpodobná duhová koalice. A před malou chvílí byla podepsána dohoda o koaliční spolupráci.

ČSSD obsadí post primátora. Stane se jím volební lídr Antonín Staněk. Kromě toho strana získá dva náměstky a dva neuvolněné radní, ostatní strany dostanou shodně po jednom náměstkovi a neuvolněném radním. Na radnici tak v staronové roli náměstka zůstane dosavadní primátor Martin Major. Na starosti bude mít odbory ekonomický a majetkoprávní. Na radnici zůstane i současný lidovecký náměstek Ladislav Šnevajs. Věnovat se i nadále bude oblasti evropských fondů či sociálním věcem. Náměstkem za TOP 09 bude Aleš Jakubec, v jehož gesci bude odbor koncepce a rozvoje a odbor ochrany. Náměstky za ČSSD budou Pavel Urbášek (školství, vnější vztahy) a Jaromír Czmero (doprava, životní prostředí).

Lídři stran budoucí koalice se k dohodě zatím nechtějí vyjadřovat. "Dohoda je podepsána, ale teď jsme všichni unavení, ráno vydáme tiskové prohlášení," vzkázal za všechny Antonín Staněk.

Podobná situace jako nyní nastala po volbách před čtyřmi roky. Tehdy se proti vítězné sociální demokracii spojili její dnešní koaliční partneři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Složení Rady města Olomouce pro volební období 2014 - 2018

primátor
Antonín Staněk (ČSSD)
1. náměstek
Martin Major (ODS)
náměstci
Jaromír Czmero (ČSSD)
Pavel Urbášek (ČSSD)
Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL)
Aleš Jakubec (TOP 09)
neuvolnění radní
Filip Žáček (ČSSD)
Miroslav Petřík (ČSSD)
Michal Giacintov (KDU-ČSL)
Čestmír Neoral (ODS)
Anna Taclová (TOP 09)

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip