Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Volejbalistky Olomouce i se dvěma Američankami v sestavě zdolaly doma Přerov a jsou čtvrté

Sport

20.12.2014

Autor: Adam Fritscher

Dvě nové posily představily svým fanouškům v domácím utkání 14. extraligového kola proti Přerovu volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. Slovenská blokařka Gabriela Tomášeková, která už na Hané vloni působila, si obnovenou premiéru v olomouckém dresu odbyla již v minulém kole v Ostravě, pro Američanku Colleen Kingovou však bylo derby s Přerovem vůbec prvním zápasem za Univerzitu Palackého. Spolu se svou krajankou Elysse Richardsonovou se Kingová podílela na výhře vysokoškolaček nad tradičním rivalem 3:0.

Důležité derby, ve kterém se hrálo o příslušnost k lepší pětici týmů před blížící se extraligovou nadstavbou, začalo vzájemnou bodovou "přestřelkou". Nejprve domácí Olomoučanky při podání Schandlové pěti body v řadě odskočily na 9:2, aby vzápětí Přerov i pomocí servisů své kapitánky Gálíkové vyrovnal na 9:9. Oba soupeři se pak přetahovali o nejtěsnější vedení až do koncovky, v níž univerzita znovu čtyřbodovou šňůrou utekla na 21:18. Hosté sice ještě snížili na 22:21, poslední slovo však patřilo domácímu výběru, jenž i díky dvěma podáním střídající Košické urval sadu pro sebe.
Druhé dějství bylo zpočátku vyrovnané, a to až do stavu 14:14, kdy opět na podání začala úřadovat nejzkušenější Přerovanka Gálíková. Rázem to bylo 14:19 z pohledu Olomouce a vysokoškolačky musely začít dotahovat. To se jim ovšem vcelku dařilo a ztráta dvou míčů už nebyla zdaleka nedostižitelná. Hosté ještě jednou zahrozili, když z 18:20 zvýšili na 18:22, další střídající Olomoučanka Polášková na servisu ale jejich náskok vzápětí zlikvidovala (22:22). Drama gradovalo: ještě jeden bod pro Přerov, pak ovšem tři pro Univerzitu Palackého, která tak vedla 2:0.
Houževnatý hostující tým se ale ani teď nevzdal a ve třetí části duelu měl dlouho navrch (3:6, 4:8, 5:11). Znovu však došlo k úspěšné domácí stíhačce, po níž bylo srovnáno na 15:15. A když potom univerzita již potřetí zužitkovala kvalitní servis střídající hráčky - pro změnu blokařky Holáskové - a ze stavu 17:17 utekla na 21:17, přerovský odpor se definitivně zhroutil a hosté už do konce zápasu získali jedinou výměnu. Olomouc díky tříbodové výhře půjde do roku 2015 dokonce ze čtvrtého místa o skóre před Ostravou, Přerov až ze sedmé pozice.
Trenér vysokoškolaček Jiří Teplý chválil svůj tým za bojovnost: "Všechny hráčky chtěly a věděly, že je to důležitý zápas, což se možná projevilo i na určité křečovitosti. Je vidět, že se zvedáme, ale pořád podáváme dost nevyrovnané výkony. Musíme se zbavit sérií podobných té dnešní z prvního setu, kdy jsme dostali sedm bodů v řadě, přestože jsme měli třikrát přihráno za jedna. To se nesmí stávat," varoval zkušený kouč, jenž okomentoval i nové tváře ve svém výběru: "Podařilo se nám vhodně doplnit tým Tomášekovou a Kingovou. V Česku bohužel nejsou k dispozici hráčky pro posílení družstva, tak jsme jednu našli v Coloradu. Je to vždycky trochu risk, ale tyto holky chtějí hrát volejbal, a proto sem jedou. To je pro nás důležité. Už to není jen o šesti hráčkách, můžeme kvalitně vystřídat, když se někomu nedaří, nebo je zdravotně indisponován jako dnes Schandlová," upozornil Teplý.
"Byl to pro nás velmi důležitý zápas, kdy se ale vše sešlo v nevhodnou chvíli. Včetně nějaké střevní chřipky, která v týmu asi už týden řádí, na tu se ale nechceme vymlouvat. Všechno to totiž bylo o chybách, domácí je v důležitých momentech na rozdíl od nás téměř nedělali. Když vedete v koncovce o čtyři body a sami se vyházíte, tak nemůžete vyhrát. Ve dvou setech jsme vedli o dost bodů, ale nezvládli jsme to," uznal přerovský kormidelník Libor Gálík.
Pro letošek se tedy olomoucké volejbalistky se soutěžními zápasy rozloučily. Ten nejbližší je čeká až v sobotu 10. ledna, kdy se univerzita v rámci dalšího derby představí od 17 hodin ve šternberské hale Ecce Homo.

SK UP Olomouc3:0Přerovský volejbalový klub
(21, 23, 18)
Rozhodčí:Záhorcová, Nedbálek
Čas:84
Diváků:500
Sestava SK UP Olomouc:Tomášeková, Tinklová, Schandlová, Rutarová, Kingová, P. Kojdová
Libero:Richardsonová
Střídání:Košická, Polášková, Holásková
Sestava Přerovský volejbalový klub:Rašková, Dedíková, Langová, Gálíková, Holišová, K. Kohoutová
Libero:Přibylová
Střídání:L. Kohoutová, Šťastná, Skřičková, Mukařovská

Adam Fritscher

Reklama

Galerie Ametyst

Katalog firem » Kultura a umění » Galerie

Galerie Ametyst vás přivítá v Olomouci Denisové ulici svým kouzelným prostředím s velkou nabídkou. Nabízíme zpracované minerály, polodrahokamy do šperků a talismanů. Najdete u nás i dro...