Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sluníčko svítí, teplota stoupá a pitný režim se nesmí podcenit. Cesta za osvěžujícími drinky právě začíná

Tipy a názory

23.7.2014

Autor: Barbora Sísová

Léto je v plném proudu a jelikož naši zemi zasáhla vedra, je třeba přísně dodržovat pitný režim. Také vás už nebaví pít pouze vodu a kofola i pivo vás už omrzely? Pak se s námi vydejte na obhlídku olomouckých kaváren a barů, vypátrali jsme pro vás několik zajímavých alko i nealko nápojů, které mají jedno společné – dokonale vás osvěží i v tom nejparnějším dni.

Dostaňte do sebe kofein, aniž byste museli pít teplou kávu

Jste zvyklí pít několikrát denně kávu, ale v těchto horkých dnech se vám představa, že pijete teplý nápoj, příliš nezamlouvá? Pak se můžete inspirovat jižanskými národy a vychutnat si kávu pěkně ledovou. Většina olomouckých kaváren či restaurací nabízí alespoň jednu osvěžující kávovou variantu. Nejčastěji v nápojovém lístku objevíte frappé. Nápoj původem z Řecka se poprvé vyskytl v roce 1957 v Soluni a v Řecku jej nabízí v každé taverně i na pláži. Stejně tak v Olomouci není příliš složité nápoj vypátrat. Lahodné frappé si můžete dopřát například v Caffé Trieste nebo kavárně U Slepiček. Na zdejším frappé si paní majitelka totiž zakládá a připravuje je opravdu s láskou z poctivého espressa. U Slepiček můžete ochutnat i výbornou ochucenou ledovou čokoládu. Další variantou, která se v nápojových lístcích nachází, je ledová káva. Tento typ kávy se zpravidla podává se smetanovou či vanilkou zmrzlinou a kopou šlehačky. Takže nejen osvěží, ale také zasytí. A objevili jsme ještě jednu kávovou variantu, která vypadá jako ledová tříšť či zmrzlina s kávovou příchutí. Tuto fantastickou delikatesu dostanete například v Kafe Kodó, kde si ji můžete vychutnat buď na místě, nebo odnést s sebou do práce či domů. Chcete-li svou kávu trochu obohatit, pak zavítejte do Kavárny Vesna, kde nabízí ledovou kávu s likérem Bailey´s, karamelem, višněmi či mátou.

Pravé řecké frappé
2 lžičky instantní kávy, 2-3 lžičky krupicového cukru (podle chuti), kostky ledu, 4 lžíce mléka

Instantní kávu vsypte do šejkru nebo uzavíratelné sklenice, například na zavařování. Přidejte cukr a 8-10 lžic studené vody. Šejkrujte asi 30 vteřin nebo víc, až vznikne hustá pěna. Zhruba do poloviny vysoké sklenice vsypte kostky ledu, vlijte kávovou pěnu, přidejte studené mléko a dolijte vodou. Servírujte s brčkem.

Koktejl jako z Karibiku si můžete vychutnat i v centru Olomouce

Nechejte se unést myšlenkou, že jste na dovolené u moře a krásný snědý číšník vám přináší vámi vybraný koktejl. Velmi příjemnou a snad i dostatečně prázdninovou atmosféru vám poskytne bar v americkém stylu s názvem Koktejly a sny, kde se nachází velmi útulná letní zahrádka. A nápojový lístek míchaných koktejlů je víc než bohatý. Nachází se zde totiž zhruba 130 drinků. V letních měsících se zde pijí především osvěžující koktejly, jako je klasické či ovocné Mojito nebo Piňa colada, ale při větší rešerši nápojového lístku objevíte i velmi originální nápoje, které nikde jinde nenajdete. Doporučit můžeme například ovocný koktejl Forbidden fruits, jehož základem je ovocné pyré z malin, jahod, ostružin, borůvek smíchané s limetkovým džusem a brusinkovým likérem, dochucené vanilkovým cukrem. Specialitou a jedním z nejoblíbenějších nápojů je Šejk za pět inspirovaný kultovním filmem Pulp fiction. V olomoucké verzi stojí sto korun a kromě vanilkové zmrzliny, medu a mléka je obohacen také o medového Jack Daniel´s.

Zajímavou akci na koktejly přináší bar Delano v Panské ulici. Tady si v čase od 16:00 do 18:30 můžete dát dva koktejly v ceně jednoho. A to vskutku vyplatí.

A velmi trendy jsou v létě také koktejly z Prosecca, šampaňského či vína. Kromě Martini royal, tedy Martini smíchaného s Proseccem, které nabízí už zmíněný bar Koktejly a sny, můžete v několika olomouckých kavárnách či barech ochutnat také Itálií provoněný, oranžově svítící Aperol spritz (mix italského hořkého nápoje Aperol, Prosecca a sody) či Hugo koktejl (mix šampaňského a bezinkové šťávy, ochucené čerstvou mátou).

Pokud se chystáte udělat velkou letní party a chcete upoutat nějakým netradičním občerstvením ve formě originálního drinku, pak si můžete namíchat vlastní Aperol spritz a dopřát vašim hostům italskou atmosféru.

Oranžový zázrak – Aperol spritz
Střik je připravený z likéru Aperol, který koupíte v každém větším supermarketu, suchého Prosecca a sody. Existuje hodně receptů na výrobu tohoto oblíbeného pomerančově-hořkého střiku, vždycky však záleží na Vaší aktuální chuti a síle… Tyto suroviny se v daném poměru nalijí do sklenice s ledem a na ozdobu se použije plátek pomeranče. Benátčané jej míchají v poměru 1 díl Aperolu, 1 díl Prosecca a 1 díl sody. Campari – výrobce Aperolu – doporučuje ředit 3 díly Prosecca, 2 díly Aperolu a 1 díl sody. Takže záleží na vás, na jakou dávku alkoholu si v létě troufáte.

I čaj může být osvěžující, navíc když v něm praskají malé kuličky

V Pavelčákově ulici naleznete malý krámek s názvem Formosa. Když vstoupíte dovnitř, překvapí vás pult s velkým množství malých kuliček nejrůznějších barev a chutí. Sympatická obsluha se vás zeptá, jakou příchuť čaje jste si vybrali a jaké kuličky chcete dovnitř nasypat. Pokud se jedná o vaši první zkušenost s letním hitem s názvem Bubble tea, mají s vámi trpělivost a postupně představují všech třicet příchutí, které nabízí. A co si pod tímto názvem tedy představit? Bubble tea je nápoj původem z Taiwanu, kde vznikl v 80. letech. 20. století. Tento osvěžující nápoj se stal populární v Asii, USA, Australii, Kanadě a dále se rozšiřuje po celé Evropě. Základem je čerstvě vařený zelený nebo černý čaj, který má ovocnou či mléčnou chuť a je obohacen žvýkavými kuličkami z Tapioky, které jsou přírodní produkt získaný z kořene rostliny Cassava. Vámi vybraný nápoj obsluha profesionálně načepuje do plastového kelímku, přidá vybrané praskající kuličky či želé a celý nápoj uzavře speciální fólií, takže jej nemusíte vypít hned, ale můžete si jej nechat na nějakou příhodnější relaxační chvilku. Pokud neradi experimentujete a dáváte přednost spíše klasice, širokou nabídku ledových čajů poskytuje také kavárna Café La Fée, která je nabízí v půllitrovém džbánku. Vychutnat si můžete zelený čaj s citronem a mátou, s ostružinami nebo malinami.

Je libo okurkovou limonádu, nebo limonádu z růží?

Hitem letošní letní sezóny jsou výborné domácí limonády. Ty můžete ochutnat například v kavárně Café La Fée (ostružinová, malinová, pomerančová se zázvorem), Vesna (zázvorová, citrónová, mátová, okurková) či U Slepiček (bezinková, okurková, zázvorová), v baru Koktejy a sny můžete ochutnat okurkovou limonádu nebo originální limonádu z růží. V Meex café nabízí kromě okurkové limonády také americkou limonádu s ovocem nebo velké množství ovocných smoothies.

Domácí okurková limonáda
450 gramů salátových okurek + plátky na ozdobu, 50 gramů krupicového cukru, 1 limeta, čtvrtina lžičky soli, pár kapek bezinkové šťávy, 375 ml perlivé vody, led k servírování

Okurky oloupejte a zbavte je veškerých semínek. Nahrubo je nakrájejte a spolu s vodou, cukrem, šťávou vymačka­nou z 1 limety, solí, bezinkovou šťávou a ledem rozmixujte zcela dohladka. Podá­vejte zasypané ledem, ozdobené kousky okurky.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip