Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vykročte přirozenou cestou: Obchůdek U Zeleného věnce nabízí příležitost, ale i dobroty k pochutnání a pro zdraví

Tipy a názory

12.8.2014

Autor: Martina Burýšková

Říká se, že cesty Boží jsou nevyzpytatelné. Lidé spjatí se sociální firmou Přirozenou cestou o tom vědí své. Je právě takové cestičky přivedly až do podloubí olomouckého Dolního náměstí. Tady si své místo již před nějakou dobou našel Obchůdek U Zeleného věnce a s ním i řada tělesně postižených lidí. Dalo by se říci, že je to takové místo plné příležitostí. Zdravotně znevýhodnění totiž mají také nevýhodné postavení na trhu práce, tady ovšem mají příležitost se práce chopit, chtějí-li. Zajímavé na tom je, že se tak děje v obchodě, který zároveň nabízí příležitost pro zdraví. S touto myšlenkou se tu vytváří určitá zajímavá atmosféra, kterou ve většině obchodech a obchůdcích nezažijete.

Asi proto, že nejde jen o ryzí komerci, ale nabízí také určitý přesah sociálního zaměření. Pojem "zdraví“ tady totiž dostává širší rozměr. Právě ti, kteří o své zdraví nějakým způsobem přišli, se tu podílí svými pracovními možnostmi. Tak schválně, kde tady v Olomouci uvidíte ve veřejných službách vozíčkáře nebo jinak handicapovaného člověka? Mě právě teď nic nenapadá, vy možná ale na tom budete lépe a přeci jen si nějaké místo vybavíte. Doufám. A tito lidé v obchůdku U Zeleného věnce prodávají plno věcí pro zdraví. Čaje, koření, bylinky, různé bio potraviny, ať už ty základní, nebo různé pochoutky pro mlsání, populární sirupy, doplňky stravy, najde se tu také bio víno, ale třeba i léčivé produkty včetně čistě přírodní kosmetiky.
Abyste si udělali konkrétnější představu, pojďme se na to všechno podívat pěkně zblízka. Hlavní doménou bezpochyby jsou bio čaje a koření od rakousko-české firmy Sonnentor, od které tu najdete takřka celý sortiment. Však sami uvidíte, jakmile vejdete do prodejny.
Každý den navíc můžete některý z čajů ochutnat. Mají tu též maličké posezení s konvičkou čaje, takže se klidně zastavte na ochutnávku a přitom si trochu oddychněte. Je to opravdu pohodička.

To je jen první krůček do nabídky produktů zdravé výživy. Možná pod tímto pojmem máte zakódovánu určitou představu obchodů pro zdravé stravování. Od nich se ale obchůdek U Zeleného věnce značně liší. Jeho sortiment je totiž ryze výběrový a značně specializovaný. Jeho základním kritériem je zdravé složení. Škodlivá éčka tu neprojdou, ani zbytečná syřidla a jiná průmyslově přidaná "upravovadla“. Na to tu mají přísné normy. Záměrně tu na to dohlíží paní Klaudie Hyráková, protože není všechno zdravá výživa, co se zdravou výživou býti zdá. To znamená – nehledejte tu klasický sortiment, ale spíše speciality – jako jsou různá dárková balení zdravých potravin. Pokud rádi mlsáte, nebo chcete obdarovat někoho sladkostí, osobně vám s plnou chutí doporučím čokolády Vivani v originálních obalech, jsou bio, což se také projeví na ceně, ale oproti běžným levným čokoládám také jsou příjemněji stravitelné. Můj tip: čokoláda hořká s náplní marzipan amaretto. Bohužel, dlouho nevydržela... Cena 56 korun.

Jinak dárková balení si tu sami vyrábějí, o čemž se můžete ostatně přesvědčit sami, děje se tak přímo na prodejně.
V dalším sortimentu najdete produkty Lifefood, doslova živá strava, zpracovávané do 42 stupňů celsia, díky čemuž si zachovávají důležité enzymy. Jedná se hlavně o drobné svačinky a pochoutky, jako například zeleninové chipsy, pohankové sušenky, sušené ovoce nebo bio raw koláčky. Na své si tu přijdou bezlepkáři i diabetici.
Dále nabízí doplňky stravy Barnys, místní Báťkovy sirupy, které dokonce dostaly speciální olomoucké etikety, zastoupeny jsou zde i tinktury a gemoterapeutické produkty Serafin od paní Benediktové a jednu z nejzajímavějších položek v nabídce, nepříliš na pultech jiných prodejců rozšířenou, je aromaterapie z dílny Karla Hádka. Kromě éterických či koupelových olejů nabízí také speciality, jako jsou bylinné opalovací či sprchovací oleje nebo kupříkladu lecitinové krémy.
Podrobné informace k jednotlivým produktům najdete na e-shopu.

Uvidíte ale, že U Zeleného věnce myslí nejen na zdraví, ale dokáží také potěšit. Třeba ručně vyráběným porcelánem z dílny manželů Kosových v sytě modrém provedení – každý kousek je přitom originál, dokonce i s motivem vozíčkářů – kluka i holky – aby se nehádali.
Ani u těchto modravých originálních hrnečků výprava za Přirozenou cestou nekončí. Náročnější návštěvníky tu jistě zaujme stálá výstava z fotografické tvorby Jindřicha Štreita. A multifunkčnost tohoto sociálního podniku dovršuje ještě nabídka druhého z podniků pod taktovkou Přirozené cesty, kterým je Obchůdek ve Chválkovicích, kde mají kromě podobného sortimentu k dispozici též masérnu. Stačí se objednat a paní Hyráková si vás vezme do své masérské péče. Využít lze též možnost aromaterapie, výživové poradenství nebo lekce nordic walking, které pro změnu vede Jan Habara, fyzioterapeut.

Až vás tedy kroky zavedou na olomoucké Dolní náměstí a v podloubí, ve kterém obchůdek U Zeleného věnce sídlí, narazíte na předsunutý stánek s ochutnávkami, nenechte se dvakrát pobízet a vyzkoušejte. Tuším, že vám zachutná, a pokud se vydáte dál do obchůdku, že se vám tu i zalíbí. Přivítá vás tu zpravidla dvojice prodejců – paní Klaudie Hyráková a některá z handicapovaných "parťaček", ať už Petra Kryštofová, Eva Kacanu nebo případná další posila.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip