Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výstava na náměstí Hrdinů povypráví příběh paneláků olomouckých sídlišť

Kultura

15.4.2015

Autor: barsi

Historii a současnost vybraných panelových sídlišť v regionu přiblíží olomoucké veřejnosti od 28. dubna do 10. července výstava Příběh paneláku v Olomouckém kraji. Netradiční výstava proběhne také v netradičních prostorech. Žádné muzeum ani galerie, ale panelákovou historii si budete moct prohlédnout pod širým nebem, na pomezí náměstí Národních hrdinů a třídy Svobody.

Olomoucká výstava je již čtvrtou zastávkou putovního projektu, jehož iniciátorem je Uměleckoprůmyslové museum v Praze. "Rádi bychom ukázali, že všechna sídliště nejsou stejná, že to nutně nemusejí být monotónní shluky krabic vyprojektované anonymním týmem v projekčním ústavu," vysvětlila autorka projektu Lucie Zadražilová z Uměleckoprůmyslového musea v Praze. "Panelová sídliště mají zajímavou minulost, leckdy smutnou přítomnost a v mnoha případech také velký rozvojový potenciál. Ale především - pro své obyvatele představují domov. Bylo by proto chybou zavírat oči před osobitostí řady z nich a nechat se ovlivnit jednostrannými odsudky. Po letech jednostranné kritiky a odmítání jsme dnes svědky vzrůstajícího zájmu o toto téma," dodala. Panelová sídliště totiž podle ní představují důležitý urbanistický, architektonický i historický fenomén.

Exteriérová výstava představí různorodou čtveřici olomouckých sídlišť a doplní ji portrétem jednoho přerovského. Představeno bude olomoucké sídliště Norská, stavěné ještě tradiční technologií, reprezentuje první poválečnou soustředěnou výstavbu v Olomouci, šedesátá léta reprezentují projekty sídlišť F1 na Nové Ulici a menšího sídliště na Svatém Kopečku. Soumrak sídlišť, ale zároveň inovaci v urbanistickém řešení nám přibližuje soubor Lazce z počátku osmdesátých let. Olomoucký výběr doplňuje přerovské sídliště Šířava z první poloviny šedesátých let, dvojče olomoucké třídy Kosmonautů. "Výstava je pojednaná jako osobité panelové městečko. Kromě příběhů vybraných sídlišť se věnuje otázkám urbanismu, dispozicím bytů, umělecké výzdobě i stavebním technologiím. Neopomíjí ani otázku, jaká je věková, vzdělanostní a profesní struktura zdejších obyvatel a jak se proměnila od doby výstavby," upřesnila Martina Mertová, autorka olomoucké verze výstavního projektu. Výstava potrvá od 28. dubna do 10. července a připraven bude také bohatý doprovodný program.

barsi

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941