Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výstava v muzejní kavárně mapuje tvorbu architekta Tomáše Černouška

Kultura

11.1.2012

Autor: Kamila Kotková

Věžový vodojem v Brně, úpravna vody v Černovíře, olomoucký Hotelový dům, ale především návrhy sakrální architektury. To jsou stěžejní práce olomouckého architekta Tomáše Černouška, se kterými se v lednu můžete seznámit v kavárně Café 87. Výstavu zásadních projektů a kreseb tohoto autora připravil ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal a Ladislav Daněk.

Nová výstava v muzejní kavárně má za úkol seznámit návštěvníky s tvorbou olomouckého architekta Tomáše Černouška. "Výstava je velmi komorní, takže jsou tu jenom náznaky toho, co Tomáš Černoušek dělal. Návštěvníci tu najdou kresby, ukázky z jeho vodohospodářských staveb a sakrální architektury a uvidí tu i nástin toho, co projektoval pro Olomouc, ale nakonec se neuskutečnilo. K dispozici jsou také katalogy s jeho dílem i několik knih o teorii architektury," vyjmenoval ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal.

K nejvýznamnějším pracím Tomáše Černouška patří bezpochyby jeho projekt věžového vodojemu v Brně-Kohoutovicích. V Olomouci vyprojektoval čerpací stanici nad vodojemem, s Rudolfem Chorým také spolupracoval na návrhu Hotelového domu. Významná je ale především jeho činnost v oblasti sakrálního stavitelství. Podílel se například na úpravách liturgických prostorů v kostele na Nové Ulici, v Hejčíně, na Svatém Kopečku nebo v Holici a po revoluci byl hlavním architektem olomouckého arcibiskupství.
Do povědomí Olomoučanů se však Černoušek nezapsal pouze jako architekt. Po listopadu 1989 působil jako člen Rady města Olomouce a současně přednášel na Cyrilometodějské teologické fakultě.

Expozici pořádá Muzeum umění k desátému výročí architektova úmrtí. Výstava byla zahájena v kavárně Café 87 v pondělí. Na slavnostní vernisáži se sešlo mnoho Černouškových přátel i příznivců a znalců architektury a výtvarného umění. "Přesto, že výstava nese název Tomáš Černoušek: In memoriam, troufám si říci, vzhledem k počtu návštěvníků vernisáže, že Černouškovo dílo stále žije," uzavřel proslov ředitel muzea.

Kamila Kotková

Reklama

Galerie Šantovka

Katalog firem » Obchod » Supermarkety, hypermarkety, obchodní domy a centra

Nákupní, zábavní a společenské centrum v srdci Olomouce. Kromě více než 200 obchodů můžete navštívit také útulné kavárny a kvalitní restaurace, multikino, divadlo nebo bowlingovou arénu...