Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výstaviště provoněly ovocné pálenky, objevily se mezi nimi i "mátovice" či "kiwivovice"

Zprávy z regionu

18.9.2014

Autor: barsi

Vloni vyhrála hruškovice z Hodonína, kdo bude vítězem Flora koštu letos? Zvítězí opět klasika, nebo na post vítěze zaútočí exotická pálenka z kiwi, máty, čiroku či schizandry? O tom dnes rozhodne více než čtyřicet degustátorů, kteří budou mít za úkol zhodnotit tři sta šest vzorků. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v sobotu 4. října jako součást podzimní etapy Flory, kde budete moct vybrané vzorky také ochutnat.

Do minulého pátku mířily na olomoucké výstaviště vzorky destilátů z produkce ovocných lihovarů i pěstitelských pálenic ze všech koutů Čech, Moravy i Slezska, aby se mohly dnes utkat o titul. Nakonec se jich sešlo tři sta šest, což je sice o trochu méně než loni, ale i tak to stačí na to, aby degustátorům pořádně zamotaly hlavu. Mezi vzorky převládají klasické pálenky z jablek, švestek a hrušek, ani letos však nechybějí exotické nápoje z kiwi, máty, čiroku či schizandry. Některé vzorky jsou už z letošní úrody, dva nejstarší destiláty - slivovice a jablkovice - však byly vypáleny již v roce 1994.

Samotné hodnocení vzorků odbornými komisemi proběhlo dnes v pavilonu E ve Smetanových sadech. "Destiláty budou zařazeny do jednotlivých kategorií, v nichž budou hodnoceny modifikovaným dvacetibodovým systémem navrženým Unií destilatérů. Soutěžní vzorky se budou degustátorům předkládat při teplotě patnáct stupňů celsia," přiblížil průběh prestižního klání garant soutěže Lukáš Juřica. Mezi čtyřicítkou degustátorů se objevily také čtyři ženy. "Já se koštu účastním vůbec poprvé a pracovně, jelikož jsem z České obchodní inspekce, určitě to bude zajímavá zkušenost," vysvětlila Hana Ryšavá. Nováčků se však mezi přítomnými degustátory příliš nenašlo, a tak je šance, že bude vybrán zkušenými hodnotiteli skutečný skvost, hodně vysoká. Hodnocení na koštu je individuální a anonymní, tedy nad míru objektivní.

Dva nejlépe hodnocené vzorky z jednotlivých komisí postoupí podle jeho slov dále do komise složené z předsedů původních komisí. Ta určí vítěze jednotlivých druhových kategorií a z nich i absolutního Championa Grand Prix Flora košt 2014. Tento vítěz pak obdrží při slavnostním vyhlášení velký diplom, pohár Výstaviště Flora Olomouc a věcný dar. Zvláštní Cenou Unie destilatérů bude oceněna nejlépe hodnocená kolekce destilátů od jednoho soutěžícího, jež musí obsahovat nejméně tři vzorky.

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům se uskuteční v sobotu 4. října od 13 hodin na pódiu vedle pavilonu A výstaviště v rámci gastronomického festivalu Olima. Zájemci z řad veřejnosti pak budou moci jednotlivé vzorky i ochutnat.

barsi

Reklama

Kavárna Opera

Katalog firem » Restaurace, stravování » Bary a kavárny

Jsme tradiční kavárna v samém centru města Olomouce. Podáváme českou ale i mezinárodní kuchyni. Na lístku nám nechybí salátové, rybí a masové speciality, jídla z italské kuchyně nebo pi...