Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vyzkoušejte si, jaké je to být na jeden den bezdomovcem. Zažijte nezapomenutelnou Noc venku

Tipy a názory

18.11.2014

Autor: barsi

Už tento čtvrtek 20. listopadu budete mít jedinečnou příležitost vyzkoušet si, jak se v sychravém listopadu cítí lidé bez domova. Cílem akce, která se uskuteční v okolí U-klubu, je seznámit veřejnost s problematikou bezdomovectví, která vám bude podána velmi originální zážitkovou formou. Vstupným na tuto unikátní kulturní a zážitkovou akci jsou trvanlivé potraviny nebo prostředky osobní hygieny v hodnotě 50 Kč, které budou použity pro osoby bez přístřeší. Ti nejodvážnější účastníci akce přespávají pod širým nebem a ráno obdrží certifikát. Loni se na společnou noc našlo pětadvacet odvážlivců.

Akce Noc venku, která se letos uskuteční už podruhé, je inspirována obdobnou akcí, která probíhá v Anglii již několik let. Začaly s ní skupinky studentů, kterým nebyl lhostejný osud lidí bez domova. "Cílem akce je seznámit veřejnost s problematikou bezdomovectví, umožnit jim poznat zážitkovou formou, jaké to je spát venku, a zároveň získat prostředky, které budou použity na podporu lidí bez domova," přibližuje Martin Rejšek z Charity Olomouc. Akce se koná v U-klubu a jeho okolí. Stejně jako loni i letos Armáda České republiky postaví před klubem stany, kde probíhá venkovní program, a uvaří polévku a čaj, které jsou pro účastníky akce zdarma. Hlavní program probíhá v sále U-klubu.

Loni se akce v Olomouci zúčastnilo téměř 250 dárců a odvážnými spáči bylo asi 25 lidí. "Odvážní účastníci mohou přespat pod širým nebem, loni to bylo asi 25 účastníků, teplota se pohybovala kolem 4 stupňů Celsia. Každý z nich obdrží speciální certifikát. Je třeba s sebou si vzít spacák a kartony," vysvětluje Rejšek. Vstupné, tedy potraviny či hygienické potřeby v hodnotě 50 korun, se symbolicky ukládají do popelnic. "Přinést můžete instantní polévky, konzervy, cukr, čaj nebo prostředky osobní hygieny. Loni jsme na vstupném získali více než 1000 kusů trvanlivých potravin," popsal Rejšek.

Program Noci venku kopíruje zhruba loňský úspěšný program. Letos se většina odehraje v sále U-klubu a přilehlém stanu. Charita Olomouc, kterou Filozofická fakulta UPOL k akci přizvala, připravila pro zájemce komentovanou exkurzy "Streetwork a jeho zákoutí", která nabízí nahlédnutí do reality terénního programu. Připraveny jsou dvě exkurze a to v časech od 17:00 do 18:15 a od 18:30 do 19:45. Exkurze jsou kapacitně limitované a to počtem 5 zájemců na každou z nich. Zájemci, ať se přihlásí na e-mail jaromir.kytlica@olomouc.charita.cz do 20. listopadu do 12:00.

barsi

Reklama

Dětská ordinace MUDr. Jiří Reitinger

Katalog firem » Zdravotnictví » Praktičtí lékaři pro děti a dorost

Nabízíme komplexní péči o děti a dorost v rámci oboru pediatrie, alergologie a imunologie. Ordinační doba: Pondělí 8:00 - 10:00 dětská ambulance 10:00 - 11:30 poradna pro zdravé dět...