Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výzkum Univerzity Palackého: 40 % dětí na internetu by souhlasilo s osobním setkáním s neznámou osobou

Zprávy z regionu

16.7.2014

Autor: onar

Univerzita Palackého provedla dosud největší výzkum rizikového chování českých dětí na internetu. Tento dotazník vyplnilo 28 tisíc dětí. Celkem 40 procent z nich by na výzvu k osobnímu setkání od známého z internetu odpovědělo kladně. Výsledky výzkumu přenesou odborníci z olomoucké univerzity do praxe, chtějí je totiž využít pro další školení dětí a dospělých.

Tento výzkum rizikového chování českých pubescentů a adolescentů probíhá od roku 2010. "Monitorujeme rizikové komunikační jevy spojené s využíváním internetových služeb. Zaměřujeme se především na kyberšikanu, rizikové seznamování v prostředí internetových služeb, sdílení intimních materiálů v prostředí internetu, zveřejňování osobních údajů, rizikové využívání sociálních sítí a další fenomény," uvedl Kamil Kopecký z Pedagogické fakulty UP, koordinátor projektu E-Bezpečí.

Výsledky výzkumu potvrdily, že děti jsou ve vysoké míře ochotny sdělovat osobní informace lidem, které znají jen z on-line prostředí. Celkem 63 % dotázaných dětí, což je o 10 % více než v roce 2013 pošle cizímu člověku své jméno a příjmení. E-mailovou adresu mu sdělí 43 % z nich (12% nárůst). Fotografii obličeje by na požádání poslalo 39 % účastníků výzkumu (13% nárůst). "Sdílení vlastních intimních materiálů s ostatními uživateli internetu provozuje stále větší počet dětí. Téměř 8 % z nich v prostředí internetu sdílí vlastní intimní fotografie a videa, přičemž jiným uživatelům internetu – partnerům, přátelům – je zasílá více než 12 % dětí," řekl Martin Kožíšek, manažer internetové bezpečnosti ve společnosti Seznam.cz. Zarážející je i počet dětí (40 %), které by bez problému šly na schůzku s člověkem, kterého znají jen z internetu. Celkem 40 % O svém "rande naslepo" by se nejčastěji (55 %) svěřily kamarádovi či sourozenci a jen ve 42 % případů rodičům.

Od loňského roku vzrostl počet napadení – děti se nejčastěji potkávají s průnikem do jejich osobních účtů (35 %) a verbálními útoky (34 %), mezi které se řadí i vydírání. "Počet případů vydírání dětí s využitím materiálů sexuální povahy v ČR trvale roste. Data z loňského roku potvrzují, že bylo prostřednictvím internetu vydíráno téměř 8 % dětí. K vydírání jsou nejčastěji využívány fotografie a videa, která děti dobrovolně či pod nátlakem posílají pachatelům," řekl Kopecký. Výzkum se letos poprvé zabýval také tím, zda mají děti přístup k webové kameře a jakým způsobem ji využívají. Zařízení, které udělá obrazový záznam, má k dispozici přes 69 % dětí. "Téměř 3 % českých dětí potvrzují, že je někdo v průběhu posledního roku ponižoval, vydíral či jim vyhrožoval právě s použitím záznamu z webkamery," zdůraznil Kopecký.

Stejně tak, jak se děti rychle učí využívat nejmodernější technologie, jsou šikovné i v případě, že potřebují pomoc – umějí si ji na internetu aktivně vyhledat. "Děti si díky našim projektům osvojují základy bezpečného chování na internetu a učí se rozpoznávat rizikové situace, kterým mohou být na internetu vystaveny," vysvětlil Kopecký.

Výsledky výzkumu potvrzují stálou potřebu zvyšování internetové gramotnosti. K tomu slouží i Centrum pro bezpečnost Google, nabízející informace jak se chovat na internetu bezpečně a co může každý udělat pro ochranu sebe i své rodiny. „Stejně jako se učíme pravidlům bezpečnosti na silnici nebo v komunikaci s cizími lidmi, je důležité naučit se bezpečně a zodpovědně používat internet,“ doplňuje Michal Zachar, marketingový manažer českého Googlu.

onar

Reklama

Nabalkoně - Kabaretní scéna

Katalog firem » Kultura a umění » Divadla

Nabalkoně – umělecký soubor Nabalkoně je společnost zaměřující se na divadelní, filmovou, hudební a výtvarnou tvorbu, v jejímž čele stojí absolventi uměnovědných kateder olomoucké...