Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výzkumné biochemické a zemědělské centrum za osm set milionů vyroste v Holici

Zprávy z regionu

8.4.2010

Autor: Jan Procházka

Haná je tradičním místem, kde se daří zemědělství a šlechtitelství. Kromě přírodovědecké fakulty tu sídlí také řada institucí, zabývající se výzkumem v těchto oborech. Ty teď naleznou domov pod jednou střechou. V Olomouci totiž vznikne unikátní centrum, které poskytne vědcům nové prostory i možnosti. Projekt za zhruba osm set milionů korun nedávno vystoupil z papírů do realizační fáze.

Špičkové technologie v nových výzkumných provozech, desítky vysoce kvalifikovaných míst i prestiž. To je Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, které vznikne v areálu na ulici Šlechtitelů v Holici.
Univerzita Palackého ho spolu s dalšími institucemi připravovala tři roky, podařilo se jí získat potřebné dotace z Evropské unie i od státu a v březnu zahájila realizační část. "Následující tři roky budou věnovány hlavně vytvoření pracovišť. Budou postaveny čtyři nové budovy, několik skleníků a další stavby," řekl dnes koordinátor projektu Ivo Frébort.

Vedení centra by do něj rádo dostalo špičkové odborníky nejen z regionu. Celkem zde vznikne kolem sto sedmdesáti pracovních míst. "Zhruba polovinu těchto lidí už máme, někteří jsou i z Německa nebo Slovenska," prozradil Frébort. Špičkové odborníky podle něj může nabídnout i přírodovědecká fakulta. "Na některé vysoce specializované obory se nám hlásí kolem dvou stovek studentů, přijmeme jich jen desetinu. Z toho si lze usuzovat, že kvalitních lidí máme opravdu hodně," upozornil Frébort a dodal, že centrum je i motivací pro absolventy, aby v Olomouci zůstali a neodcházeli za výzkumem do zahraničí.

Na nových pracovištích naleznou vědci moderní zařízení na světové úrovni. "Slibujeme si od centra použití zcela nových metod výzkumu i jeho následného využití v praxi. Výsledky pak budeme moci využít třeba při vývoji zcela nových odrůd rostlin, které budou více plodit a nebudou tolik zajímat škůdce," vysvětlil Frébort. Olomoučtí odborníci už řady úspěchů dosáhli, posledním objevem je látka, která snižuje účinky stárnutí. Výzkum bude pokračovat i během následujících tří let, kdy se bude centrum rodit. "Sice ve stísněných podmínkách, ale určitě se nezastavíme," slíbil Ivo Frébort.

Nové centrum má být rozděleno do pěti oddělení, zaměřených na proteinovou biotechnologii, chemickou biologii a genetiku, rostlinné biotechnologie, nové materiály a metody šlechtění rostlin a fytofarmu. Ze současných pracovišť se do areálu v Holici přestěhuje i Výzkumný ústav rostlinné výroby a Ústav experimentální botaniky.

Univerzita plánuje v následujících letech vybudování několika dalších specializovaných výzkumných center. Potřebuje na ně asi dvě miliardy korun, většinu plánuje získat z fondů Evropské unie.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941