Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Misál z dílen Karla IV. se vrátil do vědecké knihovny. Restaurování trvalo celé tři roky

Kultura

10.3.2010

Autor: jap

Opatovický misál je jednou z nejvzácnějších památek ve sbírkách olomoucké vědecké knihovny. Dílo ze 14. století však bylo natolik poškozené, že se jím nedalo ani listovat. Knihovně se však podařilo sehnat prostředky i odvážného restaurátora. Po třech letech náročných prací se nyní dílo do knihovny vrátilo.

Knihovna získala rukopis od sběratele v osmdesátých letech, pro značné poškození však musel být zabalen v papíru a jeho studium bylo velmi obtížné. "Podrobněji jsme se o tento kus začali zajímat zhruba před pěti lety. Došlo nám, že se jedná o skutečně velmi významné dílo, v našich sbírkách patrně jedno z nejvýznamnějších," řekl Rostislav Krušinský, který dnes již zrestaurovaný rukopis představil novinářům. Před pěti lety se mnohým proces restaurace zdál nemožný. "Odmítla nás pardubická univerzita i několik odborníků. Na takový úkol si netroufali. Rukopis byl totiž opravdu v hrozném stavu. Vazba byla rozpadlá, pergamen zkroucený a polámaný, navíc se ho někdo zhruba před sto lety pokoušel opravit podlepením papíru, čímž paradoxně celému dílu ještě víc uškodil. Lepidlo totiž dokonávalo dílo zkázy," přiblížil Krušinský. Nakonec se však podařilo najít zkušené odborníky i peníze.

"Díky grantu ministerstva kultury i přispění Olomouckého kraje a také opravdu výjimečně pečlivé práci restaurátorů se nám podařilo během tří let toto vzácné dílo zachránit," shrnul Krušinský a doplnil, že celková finanční částka se vyšplhala na osm set tisíc korun.

Opatovický misál pochází z pražských dílen Karla IV., zhotoven byl pro potřeby benediktinského kláštera v Opatovicích nad Labem. "Je jednou z mála památek z tohoto kláštera, které se uchovaly do dnešních časů," upozornil Krušinský. Historická hodnota zachráněného díla je podle něj nevyčíslitelná.

jap

Reklama

AUTOŠKOLA - Svozil Stanislav

Katalog firem » Vzdělávání a školství » Autoškoly

Autoškola nabízí nepřetržitou výuku těchto skupin: Am, A1, A2, A, B1, B, B(96), BE, C, CE, T, D + školení řidičů (profesní způsobilost řidiče). Vrácení ŘP po bodech, nebo po trestu. Dopr...