Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vznikne u Šantovky vodácký kanál? Kanoisté nechávají zpracovat klíčovou dokumentaci

Zprávy z regionu

18.6.2015

Autor: barsi

Vedení olomoucké radnice udělalo významný krok k podpoře nového kanálu pro vodní slalom a sjezd na divoké vodě u Galerie Šantovka. Kanál, o který usilují především vodácký oddíl, by měl sloužit nejen sportovcům, ale také široké veřejnosti. Součástí by měla být půjčovna lodí i nová cyklostezka. Pokud projekt vyjde, mělo by jít o první plnohodnotnou umělou slalomovou dráhu na Moravě, v budoucnu by se zde mohly pořádat i mezinárodní soutěže.

Zda v Olomouci skutečně nový kanál pro vodní slalom vznikne, by mohla odhalit projekční dokumentace, na kterou město právě uvolnilo 250 tisíc korun. Ta teprve skutečně prověří životaschopnost celého projektu. "Přípravě projektu předcházely studie, které prokázaly, že v rámci města Olomouce je právě toto místo z pohledu výšek hladiny vody a dalších aspektů jediné vhodné pro vybudování podobného areálu," uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. Podle Tomáše Slováka z oddílu kanoistiky SK UP Olomouc bude dokumentace pro organizátory projektu stěžejní záležitostí. "Je to zásadní bod ve směru financování celého projektu, který nám otvírá cestu k jednání. Rádi bychom ji dokončili do konce roku, měla by otevřít všechny problémy, které by se v projektu mohly objevit," uvedl Slovák.

A co by mohl nový kanál městu nabídnout? Podle Roberta Knebla z oddílu kanoistiky SK UP Olomouc by vodácký kanál byl přínosem nejen pro sportovce, kteří by zde chtěli pořádat i mezinárodní závody na úrovni akademického mistrovství světa, ale i pro širokou vodáckou i laicku veřejnost. Součástí by bylo i zázemí pro lodě a veřejnost by jistě potěšilo i zkulturnění okolí Mlýnského náhonu. „Byl by to areál otevřený veřejnosti i rekreačním vodákům, s nábřežím upraveným k procházkám či posezení,“ uvedl Robert Knebl, v okolí by navíc měla vzniknout také cyklostezka.

Areál s umělým slalomovým kanálem by měl vzniknout v blízkosti historického centra na pozemcích, které z 80 procent patří Povodí Moravy a z 20 procent městu. Stavba vodáckého areálu u Šantovky na Mlýnském náhonu bude stát zhruba 100 milionů korun. Finanční podporu by organizátoři rádi získali od ministerstva školství, počítají také s podporou města a Olomouckého kraje.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip