Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Z bývalého sila na Litovelské vznikne přestavbou futuristická kancelářská věž

Zprávy z regionu

12.10.2011

Autor: Jan Procházka

Nevyužívané silo, jedna z dominant okolí nádraží Olomouc-město, by už brzo mělo dostat zbrusu novou podobu. Developeři ho chtějí přestavět na futuristickou kancelářskou věž. Projekt nazvaný Silo Tower už má razítko na stavebním povolení, stavět by se mělo začít na podzim příštího roku.

Budova sila je již po mnoho let dominantou lokality, svému účelu však už dlouhou dobu neslouží. "Je pro nás tedy skoro imperativem využít v maximální míře její charakter a nadále ho rozvíjet," prozrazuje předsedkyně představenstva developerské společnosti Hopr Group Bohdana Hošková. Podle ní ze sila zůstane prakticky celá jeho nosná část, nová nástavba pak vznikne tam, kde je dnes střecha. "Z architektonického hlediska vznikne velmi zajímavá nová podpůrná konstrukce, která se bude spolupodílet na statickém řešení budovy," domnívá se Hošková. Stávající budova tedy zůstane, kolem ní a nad ní však vznikne budova nová. "Jako bezkonkurenční bonus vycházející právě ze zachování části sila pak bude fantastický výhled na Olomouc a její okolí," vyzdvihuje Bohdana Hošková. Přístup do budovy podle ní vyřeší nově vybudovaná recepce v patě stavby.

Účel budovy je podle developerů určen poptávkou po kancelářích typu A, kterých je v regionu nedostatek. "Tyto kanceláře budou vybaveny vším potřebným komfortem, aby svým obyvatelům mohly nabídnout nejen vlastní pracovní prostory, ale i plně vybavené zázemí s čajovými kuchyňkami a odděleným vlastním sociálním zařízením. Jako samozřejmost bereme klimatizaci. Ladem nebude ležet ani ta část, která zůstane zachována. Bude se zde nacházet zejména technické a technologické zázemí a vybavení nezbytné pro bezproblémové fungování stavby," popsala Bohdana Hošková.

Stavba má podle developerské společnosti ideální polohu, nachází se totiž v širším centru města, v její blízkosti dnes vzniká nová budova magistrátu či areál budov v ulici Wellnerova za ušatým domem. "V současnosti vzniká i studie rozvoje území podél železniční tratě u paty sila, což dále zvýší hodnotu této lokality s výbornou dopravní dostupností," zmínila Hošková. I jiné dříve neatraktivní lokality se podle ní velmi rychle mění v žádoucí místa k životu. Kromě vznikající čtvrti Šantovka je to například bývalá obchodní sladovna na Wolkerově ulici, kde společnost Hopr Group realizuje nový hotel Ibis.

Developerům se prý budova sila nabídla doslova sama. "Přímo před našima očima stojí nepřehlédnutelná průmyslová budova, která již svůj prvotní účel splnila. Je však natolik zajímavá a srostlá se svým okolím, že se jsme se museli zamyslet nad tím, jak tuto výlučnost nejen využít, ale posunout někam dále a v tomto případě doslova a do písmene i výše," popsala okamžiky rozhodování Bohdana Hošková. Cílem společnosti přitom podle ní bylo nejen postavit účelnou stavbu, ale současně přinést Olomouci a jejím obyvatelům skutečné architektonické dílo, které obohatí nás i další generace. Náročného úkolu se chopila architektka Blanka Zlamalová.

Projekt Silo Tower už získal stavební povolení, společnost Hopr Group nyní připravuje výběrové řízení na dodavatele stavby. "Podle harmonogramu předpokládáme ukončení tohoto řízení a výběr dodavatele v první polovině roku 2012. Vlastní stavební práce potom plánujeme zahájit na podzim roku 2012 tak, aby dílo mohlo být dokončeno, zkolaudováno a předáno do provozu do konce roku 2013," řekla Hošková. Už na jaře příštího roku přitom společnost podle plánu dokončí zmiňovaný Hotel Ibis. "Práce probíhají bez zpoždění," uzavírá Bohdana Hošková.

Více o projektech Silo Tower a Hotel Ibis na stránkách developerské společnosti Hopr Group »

Jan Procházka

Reklama

Svijanský šenk

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Restaurace s 8 druhy piv značky Svijany na čepu. Najdete u nás grilovaná kolena, žebra, burgery, tataráky a mimo jiné těstovinové saláty a klasickou kuchyni. V sezóně krásná letní zahrádka ...