Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Z pavilonu A je jen kostra, brzy už ale dostane nový kabát

Zprávy z regionu

25.3.2013

Autor: Jan Procházka

Z pavilonu A už zbývá jen torzo. Stavení čety v těchto dnech dokončují bourací práce, už brzy celý prostor začne dostávat novou podobu. V nejbližší době se také začne budovat nová kancelářská budova. Hlavní práce by měly skončit zřejmě ještě letos.

Bude to supermoderní pavilon, nyní ale někdejší hlavní dějiště tradičních výstav Flora připomíná spíše výjevy z vybombardovaných měst. Zůstala jen kostra, v níž se ozývá rachot sbíječek, na terase se válí zbytky sutě a že se tu už za pár měsíců mají konat výstavy a další společenské události by asi nikdo nehádal. Všechno ale jede podle plánu. "Teď se dokončují bourací práce v pavilonu A, se kterými jsme začali v lednu. Zároveň už začíná už příprava podlah a kanalizace," prozradil Miloš Skácel, který pro město vykonává dozor investora. Hlavním úkolem pro stavební čety nyní bude asanace nosné konstrukce a nová střecha. "Změny viditelné zvenčí nastanou až tak nejdřív za půl roku," domnívá se Skácel.

V sousedství pavilonu, na místě někdejších garáží, kde bude stát zbrusu nová budova s kancelářemi Flory už je dokončen archeologický průzkum. Archeologové tu měli žně. "Překrývá se tu několik pohřebišť, takže tu bylo nalezeno kolem pěti stovek kosterních pozůstatků," prozradil Chytil. Kostry si archeologové odvážejí, získají tak velmi cenný vzorek populace z osmnáctého a devatenáctého století, kdy se tu k poslednímu odpočinku ukládali katolíci, evangelíci, Židé i vojáci. Právě vojenskou část hřbitova, která se nachází blíže k Wolkerově ulici, nyní začínají archeologové prozkoumávat. "Stavba správní budovy už prakticky může začít, teď se začnou zapouštět piloty," přiblížil Skácel.

Přestože dokončení stavby je naplánováno až na duben, zatím se zdá, že by obě akce mohly být hotovy zároveň. Tedy do konce letošního roku.

Jan Procházka

Reklama

Burger and beer brothers

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

V roce 2015 vznikl projekt minipivovaru s restaurací v samém srdci Olomouce, v Riegrově ulici. Restaurace je pojata v moderním duchu, hosté mohou sledovat výrobu piva na vlastní oči, včetně zrán...