Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Základní škola v Řepčíně má nové hřiště, tělocvična vznikla přebudováním bývalého kina

Zprávy z regionu

1.10.2014

Autor: mrt

Další z olomouckých základních škol se může zařadit mezi moderní školská zařízení 21. století. Základní škola Svatoplukova, sídlící v budově někdejší řepčínské chirurgie, má zbrusu novou tělocvičnu a víceúčelové hřiště.

Někdejší budovu chirurgie v městské části Řepčín proměňují stavební práce postupně od doby, co ji před dvanácti lety opustilo zdravotnické zařízení. Aktuálně dokončená investice se týká vnitřního i venkovního areálu školy. Nové sportoviště je určeno nejen žákům školy, ale užít si jej může také veřejnost.
Stavební práce, které začaly letos v květnu, proměnily dvorní část areálu školy k nepoznání. Místo neutěšené nezpevněné plochy je nyní ve dvoře školy zbrusu nové moderní sportoviště. Plocha víceúčelového hřiště s umělým povrchem dosahuje úctyhodné délky více než pětatřiceti a šířky téměř osmadvaceti metrů. V jeho sousedství je moderní dráha pro skok daleký a zbytek areálu lemují plochy zpevněné zámkovou dlažbou. Sportoviště, kterému nechybí ani umělé osvětlení, si užijí nejen žáci v době vyučování, ale také další sportovní nadšenci. "Nové sportoviště bude využíváno pro výuku tělesné výchovy, pro školní družiny a jiné školní i mimoškolní aktivity žáků. V odpoledních hodinách a o prázdninách bude hřiště přístupné široké veřejnosti," uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Náklady na proměnu vnitřního areálu školy, který je nově napojen také na místí obslužnou komunikaci z Řepčínské ulice, přišly na tméěř pět milionů korun, více než tři miliony město získalo z evropských fondů.

Kromě venkovního areálu školy prošel náročnou adaptací, která zabrala téměř rok, také interiér budovy. "Prostory někdejšího řepčínského kina Jiskra by pamětníci poznávali jen stěží. Bývalý kinosál totiž stavební práce změnily na moderní gymnastickou tělocvičnu," připomněl historii primátor Martin Major. Stejně jako venkovní hřiště bude gymnastický sál využívat také veřejnost. Kromě samotného přebudování bývalého kinosálu na tělocvičnu je ve škole nově k dispozici také nové zázemí, které tvoří šatny a sociální zařízení. "Budova má zčásti opravenou fasádu, hlavní vstup do školy je nově osazen plošinou pro bezbariérový přístup, podařilo se také dokončit výměnu oken," vyjmenoval další části investice ve výši skoro jedenáct milionů korun náměstek Šnevajs s tím, že i z této částky městu výrazně ubere dotace.
V někdejším zdravotnickém zařízení využívá základní škola třetí a čtvrté nadzemní podlaží. Přízemí budovy ožilo loni v září dvěma odděleními mateřské školy pro více než padesát dětí. V části řepčínského parku již slouží dětem z mateřinky plocha pro hraní, která doplnila hřiště pro větší děti vybudované před pěti lety. "Investicemi se nám tak postupně daří splácet dluh této městské části," uzavřel primátor Martin Major.

mrt

Reklama

GALMONEZ TAXI OLOMOUC

Katalog firem » Cestovní ruch » Taxislužby

Společnost Galmonez s.r.o. nabízí v Olomouckém kraji, výhradně však ve městě Olomouc, taxislužbu s novým nádechem kvality a spolehlivosti. Naše taxíky máme ve dvou barevných variantách. B...