Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 18.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zasloužilí dárci ušetří. Olomoucká radnice pro ně obnoví slevu na jízdném v MHD

Zprávy z regionu

25.2.2013

Autor: amb

Dobrovolní dárci krve, kteří už absolvovali čtyřicet bezplatných odběrů a jsou tedy držiteli Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského, budou mít od července opět nárok na slevu v olomoucké městské hromadné dopravě. Radní se rozhodli, že zasloužilým dárcům obnoví slevu na jízdném, která byla dříve zrušena jako nesystémová.

Olomouc tak po obnovení slevy zůstane jediným městem v kraji se sníženým jízdným pro držitele zlaté Janského plakety. Slevy dárcům krve by měly být poskytnuty formou takzvaného Kapka pasu v ceně 300 korun za rok, a to pro městskou zónu 71 integrovaného dopravního systému. "Tato sleva byla původně zrušena jako nesystémová, protože v rámci krajského dopravního systému platila jen v Olomouci. Chtěli jsme, aby toto zvýhodnění bylo celokrajné, bohužel jsme se s krajským koordinátorem dopravy na tomto řešení nedokázali domluvit. Olomouc zůstane jediným městem, kde bude tato sleva asi pro 1700 držitelů zlaté Janského plakety poskytnuta," řekl náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.
Slevy na MHD v Olomouci byly zrušeny v polovině loňského roku, a to na základě doporučení koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Obnoveny by měly být podle Vlacha od 1. července letošního roku. Rada města chce využít předběžné dohody dosažené při jednání s Olomouckým krajem, který bude městu kompenzovat 50 procent této slevy. Zbytek bude hradit město Olomouc ze svého rozpočtu.

Už na konci minulého roku odsouhlasili radní návrh na poskytnutí kompenzace jízdného v olomoucké MHD formou příspěvku občanům, kteří byli přímými účastníky odboje. Jde o kompenzaci ceny za zlevněné nepřenosné pololetní nebo roční jízdné, takzvaný Senior Pas.
Příspěvek je poskytován těm, kdo jsou členy Vojenského sdružení rehabilitovaných, Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederace politických vězňů ČR, Sdružení bývalých politických vězňů ČR a Svazu PTP. "V praxi to znamená, že tomu, kdo se prokáže průkazkou nebo osvědčením účastníka odboje, bude vydána zdarma požadovaná pololetní nebo roční jízdenka," uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá s tím, že v současné době je cena pololetního jízdného 150 korun a ročního 300 korun. Držitelů osvědčení Vojenského sdružení rehabilitovaných bylo v roce 2011 evidováno celkem 258.

amb

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941