Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zastavte se na Horním náměstí a poznáte celou Evropu za pár minut

Zprávy z regionu

5.5.2015

Autor: Barbora Sísová

Pokud rádi cestujete, pak si dnes přijdete na své na Horním náměstí, kde během jednoho dne budete moci procestovat celou Evropu. Díky stánkům studentů, kteří představují jednotlivé země Evropské unie, budete moci ochutnat kulinářské speciality, dozvědět se něco o historii a poznat zvyky různých koutů Evropy.

Pravidelná akce Poznejte Evropu za jediný den proběhne na Horním náměstí v úterý 5. května od desíti dopoledne až do čtyř hodin. Týmy studentů ze středních a základních škol Olomouckého kraje budou prezentovat jednotlivé členské státy Evropské unie, jejich tradice, kulturu, gastronomii a jiná národní specifika. "Líbí se mi, že můžete na jednom místě ochutnat nejrůznější jídla, aniž byste museli danou zemi navštívit. Jsou tady takové klasiky, jako jsou třeba maďarské klobásy, sachrův dort nebo německé preclíky, ale ochutnala jsem i jídla, o kterých jsem neměla zdání, že existují, jako je rumunská zacusca nebo slovinská gibanika," popsala návštěvnice Markéta Stránská. To malé školáky více než jídlo zaujaly nejrůznější aktivity. "Líbí se mi kvíz, který je pro nás připravený, ale také nejrůznější hry u stánků. Třeba ve finském stánku si můžete zahrát stolní hokej nebo ulovit rybu, taky jsem se nechal vyfotit jako anglická královna," popsal Marek. A dobré jídlo jste mohli na řadě míst také zapít, třeba německým radlerem nebo rumunskou dračí krví.

Součástí programu je nejen představení jednotlivých zemí prostřednictvím nejrůznějších scének či náhledů do historie a současnosti země, ale také vystoupení hudebních skupin The Gardeners a Trocha klidu, nebo Cirkusu La Vitare,. Pro návštěvníky Dne Evropy budou připraveny různé soutěže o hodnotné ceny jakými jsou například vstupenky na Garden food festival či ME ve fotbale do 21 let, které proběhnou v Olomouci. V rámci doprovodného programu jsou připraveny  také vědomostní kvízy a další interaktivní hry, které návštěvníkům akce umožní poznat Evropu za jediný den.

Akci organizuje Informační středisko Europe Direct Olomouc, ve spolupráci s United Games of Nations a Domem dětí a mládeže Olomouc.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Český rozhlas Olomouc

Katalog firem » Služby » Rádia

Český rozhlas Olomouc je moderní veřejnoprávní rádio vysílající pro Olomoucký kraj. Každou hodinu uslyšíte na našich vlnách kvalitní a ověřené zpravodajství z okresu Jeseník, Šumperk...