Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zastupitelstvo online: dívalo se přes sto lidí, mohli sledovat nejen jednání, ale i boj s chlebíčkem

Zprávy z regionu

24.3.2015

Autor: Jan Procházka

Vůbec poprvé se mohli zájemci v pátek zúčastnit zasedání zastupitelstva, aniž by museli vážit cestu do sálu v Hynaisově ulici. Jednání se přenášelo živě na stránky města. Možnosti využila zhruba stovka diváků. Testovací provoz ale odhalil mnohé nedostatky. Například zvukový přenos se zpožďoval za obrazem a dal se poslouchat opravdu jen hodně potichu. Zastupitelé si navíc musí zvyknout, že diváci je mohou sledovat opravdu při všem, co v sále dělají. Radnice zvažuje, že systém, umožňující přenosy, zakoupí. Ale teprve tehdy, až bude bezchybně odladěn.

Čím se zabývají olomoučtí zastupitelé? O čem hlasují a jak? Radnice slíbila, že občané už nebudou odkázáni jen na přímou účast nebo psaný zápis. A v pátek byl otestován nový systém umožňující živé vysílání jednání na stránkách města. Tři kamery snímaly nejen celý sál, ale zabraly vždy i řečníka, který byl zrovna přihlášen. Automatický systém také přidal titulek, aby divák věděl, kdo hovoří. Kamera zabírala i tabulku s hlasováním. “Musí se to vyladit, určitě budou létat třísky,” poznamenal na začátku jednání tajemník Jan Večeř a kdo ho sledoval u počítače, dal mu za pravdu. Zvuk se během celého přenosu rozhodně nepodařilo vyladit na běžně poslouchatelnou úroveň, byl přebuzený, chrčel a poslouchat se dal jen na hodně nízkou hlasitost. Navíc se zvuk občas zpožďoval za obrazem. A došlo i na kouzlo nechtěného. Diváci tak mohli například v přímém přenosu sledovat boj jednoho z náměstků primátora s neposlušným chlebíčkem, odhalen byl i jeden zastupitel, který si během dlouhého proslovu svého kolegy s chutí zdříml. Diváků se ale před obrazovkami zatím moc nesešlo. "Po zahájení zastupitelstva sledovalo přenos přes třicet diváků a jejich počet narůstal a kulminoval kolem půl jedné na počtu sto diváků. Následně pak sledovanost klesala až do konce přenosu, kdy zastupitelstvo sledovalo pětačtyřicet diváků," shrnul mluvčí radnice Michal Folta. A dodal, že město je s výsledkem spokojeno. "Jednalo o první, spíše zkušební přenos. Po celou dobu, skoro jedenácti hodin přenosu nedošlo k žádnému výpadku. Na druhé straně souhlasíme s tím, že zvuk je jednou z oblastí, kde se nabízí prostor pro zlepšení. Zvuková kvalita přenosu byla dána tím, že hlas z mikrofonů je zpracováván zařízeními pro eliminaci zpětné vazby a šumu. Výstup z těchto zařízení je pak naladěn na zvukové zdroje a akustiku sálu, čímž se dosahuje jiného vjemu v sále a jiného z reproduktorů počítače. Zpoždění zvuku za obrazem je samozřejmě další problém, který zapadá do této oblasti. Na obou problémech již pracujeme a hledáme vhodný způsob, ve které části zpracování zvuku tento signál odbočit a nadále, jelikož je analogový, jej zdigitalizovat a sladit se snímkovou frekvenci kamer," shrnul mluvčí radnice Michal Folta. Tato zkouška stála radnici devatenáct tisíc korun. Online by mělo být i další zastupitelstvo, jehož termín zatím nebyl stanoven. Zda bude opět vyzvána firma k zajištění přenosu, či město tou dobou již bude zařízení vlastnit, zatím není rozhodnuto. Podle Folty to závisí hlavně na rychlosti odstranění nedostatků. Softwarové a hardwarové vybavení na přenosy by město přišlo na zhruba čtvrt milionu korun, radnice chce ještě zvážit, zda nebude stačit menší počet pozicovatelných kamer.

Jan Procházka

Reklama

RESTAURACE MICHALSKÝ VÝPAD

Katalog firem » Restaurace, stravování » Pizzerie

Srdečně Vás zveme do nově otevřené NEKUŘÁCKÉ restaurace Michalský Výpad. Posezení v příjemném interiéru ve francouzském stylu a ochotný personál ve spojení s exkluzivní kuchyní jsou n...