Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 15.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ze střechy polikliniky Spea se na chodník zřítil patnáctimetrový kus zdiva

Krimi

22.10.2012 aktualizováno 22.10.2012 17:53

Autor: Jan Procházka

Téměř přesně rok po tragédii na ulici 8. května v Olomouci opět padalo zdivo. A jen pár kroků od místa loňského neštěstí. Asi patnáctimetrový kus střešní zídky o váze stovek kilogramů se před patnáctou hodinou zřítil na chodník z budovy polikliniky Spea na náměstí Hrdinů. K žádnému zranění ale naštěstí nedošlo.

Hrozivě vypadající nehoda se stala dnes krátce před patnáctou hodinou. "Čekal jsem na křižovatce na červené. Najednou se celá ta římsa pohnula a úplně vcelku se zřítila na chodník. Otřásla se zem, jako když padá lavina. To byla hrůza," popsal událost Stanislav Leskovjan, jeden z přímých svědků. Stovky kilogramů zdiva naštěstí dopadly na prázdný chodník a nedošlo tak k žádnému zranění. Podle dostupných informací na střeše probíhala stavební sonda a chodník měl být ohrazen páskou. Svědkové se však neshodnou, zda tam skutečně byla. "Neuvděmuji si, že bych ji viděl, ale kamarád mi říkal, že tamtudy před půl hodinou normálně šel," podotkl Leskovjan. A podle dalšího svědka, Jana Arelye, na místě žádná páska nebyla: "Šel jsem kolem polikliniky. Najednou slyším hluk a pak už jsem utíkal. Bylo nás tam asi deset, naštěstí to nikoho nezasáhlo. Žádná páska tam nebyla," popsal svědek, který podle svých slov procházel přímo místem, kam zdivo dopadlo.
"Byl jsem tam asi dvě minuty po pádu, páska byla jen z jedné strany a další tam rychle dával někdo v reflexní žluté bundě. Ze směru od Sokolské páska nebyla, mám to i na fotce, takže je obrovské štěstí, že tam zrovna nikdo nešel," napsal v diskuzi pod naším článkem Martin Mikloš.

Ani policie zatím nemá jasno, zda bylo místo ohrazeno. Ale ví, jak to zjistit. "Jako důkazní materiál použijeme záznam z kamery městské policie. V tuto chvíli už běží vyšetřování," sdělila policejní mluvčí Irena Urbánková.

Na místě zasahovali i hasiči, kteří ihned po příjezdu provedli ohledání místa nehody. "Zjistili jsme, že v sutinách se pravděpodobně nikdo nenachází. Přesto byl povolán kynolog, aby tuto skutečnost potvrdil," informovala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Policejní pes zhruba kolem sedmnácté hodiny skutečně vyloučil, že by se v troskách atiky nacházela nějaká osoba.

O příčině, proč se zdivo zřítilo, zatím vyšetřovatelé nechtěli spekulovat. "Je ale pravděpodobné, že z bezpečnostních důvodů bude odstraněna i zbývající atika z čelní strany budovy," uvedl statik Jiří Vyhnálek. Ten také nařídil evakuaci celé polikliniky, hasiči vyvedli asi třicet osob.

Nehoda zastavila i hromadnou dopravu. Tramvaje musely být odkláněny přes Tržnici, komplikace zřejmě potrvají až do večerních hodin. Ulice Legionářská je zcela uzavřena.

Podobná nehoda, ovšem s mnohem vážnějšími následky, se odehrála téměř přesně před rokem jen o pár metrů dál. 17. října 2011 se na ulici 8. května zřítila část atiky na starší chodkyni. Ta v sutinách zemřela. Vyšetřování později vyloučilo, že by za zřícením zdi byly vibrace způsobené tramvajemi.

Jan Procházka

Reklama

Vladimír Stolička

Katalog firem » Služby » Výkup kovů

Vykupujeme a zpracováváme kovový odpad, železo, barevné kovy. Provozujeme sběrné suroviny a kovošrot. Zajišťujeme lisování kovového odpadu,ocelových a litinových briket, ekologickou likvidac...