Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 5.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zem není gulatá, říkají Romové na fotografiích Štreita a Zachovalové

Kultura

6.2.2010

Autor: jap

Fotograf Jindřich Štreit spolu s mladou kolegyní Marií Zachovalovou časosběrnou metodou zachycovali jeden rok v životech rodin v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Jejich společná výstava byla v těchto dnech otevřena na olomouckém magistrátě. Marie Zachovalová se však ocenění svého pozoruhodného díla nedočkala, krátce po dokončení práce tragicky zahynula.

Fotografie vznikaly jako doprovod k filmovému dokumentu Břetislava a Moniky Rychlíkových Černá srdce. Čtveřice tvůrců pracovala ve čtyřech zemích. Zatímco Zachovalová se vydala na Slovensko a do Maďarska, kde fotila na venkově a v osadách, Štreit si vybral olomouckou rodinu Somsiových, fotil také u našich severních sousedů.

Život Romů na slovenském či maďarském venkově se hodně liší od života v českých či polských městech, přesto oba fotografové dokázali najít spojující prvky. Víra v boha, rodinu a tradice, či láska k hudbě jsou u Romů hodně silné, bez ohledu na to, kde žijí.
Sonda do života pozvolna mizejícího společenství bude v prostorách magistrátu vystavena až do konce února.

jap

Reklama

VIA ULTIMA

Katalog firem » Služby » Pohřební služby

VIA ULTIMA pohřební služba, zajistí pohřby Vašich blízkých dle Vašeho přání a představ. * pohřby do hrobů a hrobek * pohřby žehem s obřadem i bez * převozy zesnulých...