Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zemřel Milan Hořínek, první polistopadový primátor

Zprávy z regionu

26.10.2014 aktualizováno 29.10.2014 09:07

Autor: jap

Po těžké nemoci zemřel v noci na neděli první polistopadový primátor Milan Hořínek. Bylo mu 77 let. Stal se jedním ze symbolů Sametové revoluce v Olomouci, následné volby ho logicky vynesly do čela města. V politice ale zůstal jen jedno volební období. Po zbytek života pak působil na olomoucké univerzitě.

Olomoucký rodák, charismatický muž s nezbytnou dýmkou se stal veřejně známým, když v roce 1990 převzal křeslo olomouckého primátora. Prožil ale pohnutý život. V roce 1959 absolvoval na olomoucké univerzitě obor český a ruský jazyk, později působil jako středoškolský profesor na šternberském gymnáziu. V roce 1967 jako příznivec takzvaného reformního křídla vstoupil do KSČ, jako kritik poměrů po sovětské okupaci byl už roku 1969 vyloučen a o rok později vyhozen ze zaměstnání. Až do listopadu 1989 proto pracoval v nejrůznějších dělnických profesích. Signatářem Charty 77 se stal již v lednu 1977.
V listopadu 1989 patřil k předním olomouckým aktivistům. Stal se mluvčím okresního Koordinačního centra Občanského fóra v Olomouci, za tento subjekt byl následně zvolen v červnu 1990 do České národní rady. Na podzim byl zvolen také zastupitelem města Olomouce a 24. listopadu 1990 se stal primátorem. Jako primátor se zasloužil o rozvoj města v složité době politické a ekonomické transformace, která výrazně zasahovala i do komunální politiky. Do období Hořínkova vedení Olomouce spadá například převod nově získaných nemovitostí po Sovětské armádě a KSČ pod správu Univerzity Palackého, která tak získala cenné prostory pro zřízení či rozvoj některých fakult. Zasloužil se ale například o obnovení památníku TGM na Žižkově náměstí.
Po svém odchodu z politiky v roce 1994 působil na katedře společenských věd olomoucké pedagogické fakulty. V roce 2008 obdržel Cenu města Olomouce.

Zpráva o Hořínkově skonu zarmoutila i současného primátora Martina Majora. "Dozvěděl jsem se to dnes. Chtěl bych vyjádřit velkou soustrast rodině. Pana Hořínka vnímám jako prvního demokratického primátora a nesmírně si ho vážím. Naše město se bude určitě podílet na rozloučení s touto významnou osobností," sdělil Martin Major.
Poslední rozloučení s Milanem Hořínkem se uskuteční v obřadní síni olomouckého krematoria v pátek 31. října v 11:20.

jap

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941