Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zemřel Miloš Dobrý, židovský organizátor
 i sportovec

Zprávy z regionu

23.11.2012

Autor: jap

Ve věku nedožitých devadesáti let dnes zemřel dlouholetý židovský aktivista a sportovec Miloš Dobý. Za posledních dvacet let se velkou měrou zasloužil o obnovu židovského života v České republice, v loňském roce obdržel Cenu města Olomouce. Ve veřejném životě byl aktivní i přes svůj pokročilý věk. Zprávu o skonu svého významného člena zveřejnila olomoucká židovská obec.

Miloš Dobrý se narodil 31. ledna 1923 v Praze v židovské rodině Gutů. Během války prošel koncentračními tábory v Terezíně a Osvětimi. Po umístění v táboře ve Schwarzheide absolvoval pochod smrti, který přežil.
Po válce vystudoval v Praze vysokou školu se zaměřením na anorganickou chemii. Od začátku 50. let minulého století žil a pracoval Miloš Dobrý v Olomouci. V Terezíně se seznámil se Zuzanou Beckmannovou z Olomouce a v roce 1949 se s ní oženil. Paní Zuzana řadu let trpěla na následky útrap během války. Miloš Dobrý se o ní až do její smrti v roce 2009 obětavě staral.
V roce 1990 se zasloužil o obnovu života Židovské obce Olomouc, ve funkci tajemníka zde působil až do roku 2009.
Miloš Dobrý absolvoval stovky přednášek po školách v Olomouci a širokém okolí, spolupracoval s projektem Zmizelí sousedé, účastnil se aktivně kroměřížských konferencí na téma Židé a Morava. Vedl besedy s mládeží v rámci festivalu Dny židovské kultury Olomouc.
Význam Miloše Dobrého pro Olomouc a okolí tkví také v jeho mezinárodních kontaktech, které přivedly do Olomouce mnoho zahraničních návštěv.

Významnou aktivitou Miloše Dobrého, která mu pomáhala přežít v krutých podmínkách koncentračních táborů, byl sport. Zůstal mu věrný i po návratu z internace. Začal hrát rugby za LTC, probojoval se až do reprezentace, se kterou odehrál mnoho zápasů. S jeho jménem je spojen počátek rugby v Olomouci. Jako československý reprezentant v rugby se pokusil již v roce 1951 založit dorostenecké mužstvo v odborném učilišti pracovních záloh. Družstvo působilo jen krátkodobě a sehrálo utkání s dorostenci Brna. Do roku 1953 byl Ing. Dobrý v ÚDA Praha. Po svém návratu znovu jednal o rozvoji rugby v Olomouci a stal se trenérem armádního mužstva Dukla Zenit při Domu armády v Olomouci. Zval do Olomouce zahraniční kluby a pořádal turnaje. V roce 1990 se stal posledním předsedou Československé ragbyové unie, ve funkci setrval do rozpadu Československa v roce 1993.

Miloš Dobrý patřil mezi osm pamětníků, kteří pochod smrti nejen přežili, ale vydali o něm svědectví. Vyprávění Miloše Dobrého je uloženo na portálu Paměť národa i v řadě světových sbírek výpovědí přeživších holocaust. Osud Miloše Dobrého se stal v roce 2010 podkladem pro představení Šoa v Švandově divadle v Praze. V současné době se připravuje anglická verze inscenace v Londýně. Židovská obec Olomouc se rozloučí s Milošem Dobrým v úterý 27. listopadu ve 14 hodin v obřadní síni židovského hřbitova v Neředíně.

jap

Reklama

Hotel Zámek Velká Bystřice

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Zámek ve Velké Bystřici byl původně tvrzí, na které se vystřídalo několik šlechtických rodů. Pak jej v roce 1579 rod Bruntálských z Vrbna přestavěl na renesanční zámek. Později ho zís...