Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zemřel dlouholetý šéfdirigent olomoucké opery a operety Zvonimír Skřivan

Zprávy z regionu

24.11.2014

Autor: David Kresta

Ve věku nedožitých sedmdesáti sedmi let zemřel v pátek 21. listopadu v Praze dlouholetý dirigent opery a operety Moravského divadla Olomouc (dříve Státního divadla Oldřicha Stibora) Zvonimír Skřivan. V olomouckém divadle působil bezmála čtyřicet let jako korepetitor, dirigent a posléze šéfdirigent operety a opery.

Zvonimír Skřivan se narodil 12. srpna 1938 v Praze. Vystudoval Hudební fakultu AMU, obor dirigování. V letech 1961-1963 působil v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého jako kontrabasista. Před příchodem do Olomouce pracoval jako korepetitor v Národním divadle v Praze. Do tehdejšího Státního divadla Oldřicha Stibora v Olomouci nastoupil v září 1963 jako korepetitor opery a baletu. Od sezony 1966/1967 zastával funkci dirigenta. V roce 1978 se stal šéfdirigentem operety v Hudebním divadle v Hodolanech. Po sloučení souborů opery a operety v devadesátých letech zastával v Moravském divadle Olomouc funkci šéfdirigenta opery a operety. Během svého téměř čtyřicetiletého působení v olomouckém divadle se podílel na vzniku více než stovky operních, operetních, muzikálových i baletních inscenací, např. Lazebník sevillský, Prodaná nevěsta, Aida, Vídeňská krev, Netopýr, Dalibor, Cikánský baron, Její pastorkyňa, Kamenný kvítek ad. Poslední inscenace, na jejíž přípravě coby dirigent spolupracoval, byl Offenbachův Orfeus v podsvětí v režii Václava Málka (premiéra 20. 9. 2002).

Zvonimír Skřivan také dlouhodobě spolupracoval s Moravskou filharmonií, s níž dirigoval řadu koncertů, na kterých zazněla klasická i moderní tvorba.

Reklama

Restaurace a pizzerie U Kristýna

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Zveme Vás do útulné restaurace U Kristýna, kde Vás teplo sálající z naší pece přenese do slunné Itálie přímo z centra Olomouce. Vlastní těstoviny a rizota připravované Italským kuchaře...