Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ženy, nestyďte se za problémy s únikem moči, pomůže vám jednoduchá a účinná operace

Zprávy z regionu

27.8.2014

Autor: Barbora Sísová

Mimovolný únik moči trápí více než polovinu žen nad padesát let, většina z nich se však za tento problém stydí, a to jak před svými blízkými, tak také před svým gynekologem. Přitom v dnešní době je tento problém velmi jednoduše řešitelný - léčba spočívá v podepření močové trubice speciální páskou. Je bezbolestná a účinná -  stačí pouze překonat vlastní stud.

Tento problém se však zdaleka netýká pouze starších žen. "Močová inkontinence je velmi nepříjemný problém, který postihuje až třetinu žen ve středním a až polovinu žen ve vyšším věku. Ženy, které trpí inkontinencí, o ní pochopitelně nerady mluví a snaží se únik moči a nepříjemný zápach maskovat pomocí vložek a dalších hygienických pomůcek. To ovšem není řešení potíží, které se navíc mohou zhoršovat. Vždy je třeba co nejdříve navštívit odborníka, který zjistí příčinu a navrhne nejlepší léčbu. Možností je dnes celá řada," říká přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Radovan Pilka. Někdy postačí pouze cvičení pánevního dna, jindy je potřeba přistoupit k jiným řešením.

Jednou z moderních metod léčby ženské inkontinence je podepření močové trubice pomocí prosté pásky. Těchto operací už olomoučtí lékaři provedli několik stovek. "Jde o malý chirurgický výkon, při kterém lékař pomocí přibližně centimetrového řezu umístí pod močovou trubici pásku, která vytvoří její trvalou oporu. Operace trvá asi patnáct minut a provádí se v celkové nebo i lokální anestezii," popisuje přednosta, který dodává, že jelikož se nemusí použít celková anestezie, je vhodná i pro starší ženy. Tato metoda je v olomoucké nemocnici používána zcela rutinně, výhodou je také to, že pacientka může podstoupit zákrok a o den později odejít domů. Dva až tři měsíce po operaci by však měla dodržovat klidový režim.

Zkušenosti s operací má i čtyřicetiletá pacientka Veronika: "Po operaci na sebe člověk musí dávat pozor, hlídat si, co dělá. V podstatě i běžný nákup může být problém, ale jinak ta reakce byla okamžitá." I paní Veronika však návštěvu lékaře dlouho odkládala a rozhodla se jej navštívit až po několik letech. "Vše je to jen o překonání studu a rozhodnutí začít tyto problémy nějak řešit. Jelikož jde o choulostivé téma, tak se s problémy příliš nesvěřujete a řešíte to laicky, třeba cviky pánevního dna, pokud to ale trvá několik let a nepřichází k žádným změnám, tak se musíte rozhodnout a jít. Pak je to jen otázka několika týdnů," dodává Veronika odvahu dalším ženám.

Ročně na olomouckou kliniku přijde kolem čtyři sta pacientek, které mají potíže s udržením moči. "Naprostou většinu tvoří ženy po padesátce, nejsou ale výjimkou i třicetileté ženy. Některé případy vzniku inkontinence jsou spojovány s porodem, roli hrají dědičné faktory, ale i úrazy nebo nošení těžkých břemen, například těžkých tašek s nákupy a podobně, v ohrožení jsou také sportovkyně," vysvětluje lékař Porodnicko-gynekologické kliniky a specialista na urogynekologickou problematiku David Neubert. Mladší ženy navíc vůbec nemusí mít strach, že by po zákroku nemohly mít děti. Fakultní nemocnice v Olomouci je jediným centrem na Moravě, které je zapojeno do mezinárodní multicentrické studie, jejímž cílem je nalézt optimální způsob léčby inkontinence u žen právě pomocí této pásky.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip