Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zajděte ochutnat živou stravu, popovídat si, nebo se vydejte na cestu inspirace!

Živibar - nejen raw bar...

Tipy a názory

23.2.2017

TEXT: ZUZANA DOLEŽELOVÁ

Nejen jídlem živ jest člověk - to musí napadnout každého, kdo otevře dveře do malé oázy uprostřed pasáže spojující Ostružnickou a Ztracenou ulici. Přesně tady se totiž nachází Živibar, místo, kam chodí lidé na lahodné "živé" pokrmy, ale také nasát přátelskou atmosféru, popovídat si a v neposlední řadě se také inspirovat. Čím? Třeba tím, že vitariánství není jen ovoce, zelenina a ořechy, ale také zkušenostmi ostatních. Možná se dočkáte i příjemných setkání - se sebou samotnými, nebo s podobně naladěnými lidmi...

Živibar

Ostružnická 8/Ztracená 5
Více info naleznete na webu nebo na Facebooku.

Majitelka Živibaru Markéta Vítková se vitariánsky stravuje už více než tři roky, předtím byla na makrobiotice. "Když se před devíti lety narodila moje dcera, začala jsem se stravovat makrobioticky, protože jsem chtěla být zdravá. Občas se mi stávalo, že po chlebu a pečivu mě bolelo břicho, hlásila se u mě potravinová intolerance. Už dříve jsem se stravovala odlehčeně, měla jsem základ v rodině, sama jsem do toho naplno šlápla po narození své dcery. Šest let jsem byla na makrobiotice, pak jsem poznala tehdejšího přítele, který experimentoval s vitariánstvím. Pro mě to bylo úplně něco nového. Přešla jsem s ním na tento druh stravy a bylo mi najednou hodně dobře. Dcera v té době jedla veganské a vegetariánské jídlo. Ale pořád byla nemocná, trpěla na záněty středního ucha. Řekla jsem si, že takhle to nepůjde, a začala jsem jí nosit vitariánské obědy, dceři se ulevilo. Od té doby je opravdu zdravější," začala s úsměvem své vyprávění Markéta Vítková, aby objasnila, jak se vlastně k raw stravování dostala. A na první pohled je jasné, že tady nejde o žádnou módní pózu, ale o skutečný životní styl.

Foto: Jan Procházka

V Živibaru je velmi útulno a cítíte se tu téměř jako doma. "Když jsme se chtěli jednou večer s dcerou v Olomouci najíst, zjistili jsme, že vlastně nemáme kde. A pak jsme šli kolem tohoto místa, bylo zrovna k pronájmu, tak jsem se rozhodla, že si otevřu bar. Když něco někde není, pojďme to stvořit," říká nadšeně Markéta Vítková. Do té doby se vitariánstvím už nějakou dobu živila - chystala jídla na objednávku, rozvážela obědy, měla e-shop, objížděla letní festivaly, ale nebylo to tak docela ono. A když se jí tedy příležitost postavila do cesty, sbalila stánek, stoly a židle, chladicí box, se kterými navštěvovala letní festivaly a momentálně čekaly v koutě v garáži, a Živibar byl na světě. I proto zřejmě působí útulně a domácky. "Je to takový můj svět. Lidé se tu mohou dobře najíst bez lepku, bez masa, bez mléka, ale také se setkávat, povídat si a inspirovat se. Práce by neměla být jen práce, pro mě je to součást života. Lidé by se tu měli cítit mile a příjemně. Já jim nedávám jen jídlo a věci, které si tu můžou koupit, já jim dávám také část sebe," líčí Vítková a dodává, že přidanou hodnotou Živibaru je právě možnost setkávání a sdílení zkušeností. "Když se dá člověk na duchovní cestu nebo když začne pracovat sám na sobě, často zjišťuje, že je najednou sám, nebo když změní stravování, není kolem něj nikdo, kdo mu rozumí. Když sem přijde člověk sám, tak se tu dá do řeči s někým, kdo tyto nebo podobné hodnoty také sdílí, a to se mi moc líbí, z toho mám velkou radost," vysvětluje.

Foto: Jan Procházka

Markéta Vítková se také zpočátku setkávala s otázkami typu: A co vlastně jíte? "Vitariánství není jen ovoce, zelenina, ořechy. Jsou tu takové kombinace, když něco smixujete dohromady... Nebo třeba vitariánská zmrzlina je vynikající, karbanátky, saláty, těstoviny. Můžete zkoušet, míchat, experimentovat..." nastiňuje. V Živibaru naleznete také koutek se všemi surovinami, z nichž se vitariánská jídla připravují a které si můžete koupit - jsou tu ořechy, mák, semínka, ovoce a zelenina v bio kvalitě jak z blízkých farem, tak ze zahraniční produkce, dají se tu koupit i přístroje na přípravu nápojů a pokrmů, ale také třeba bio kosmetika.

Do Živibaru můžete zajít na snídani, na oběd i večeři. A přes den třeba také na smoothie nebo kávu a raw zákusek. "Základem naší nabídky jsou smoothies. Velmi se mi na nich líbí to, že i když člověk není vitarián a přidá je do jídelníčku, moc mu pomůžou. Doporučujeme je pít nalačno. Je to takový základ. Pak máme šťávy z bio ovoce a zeleniny, ty zajišťují energetický a minerální přísun. Vodu filtrujeme, používáme harmonizér ViaHuman. Podáváme jak vodu harmonizovanou, tak osmotickou, ta je nejčistší, jakou můžete dostat," uvádí Vítková. Objednat si můžete i vodu s citronem nebo jablečným octem, kávu v bio kvalitě, zelenou nebo ájurvédskou kávu, ale třeba také čaj z kakaových bobů. Ke kávě automaticky dostanete domácí raw čokoládovou pralinku. "Velké oblibě se těší oříšková mléka - makové nebo kešu, datle, skořice," nastiňuje Vítková.

Foto: Živibar
Foto: Živibar
Foto: Živibar

Posnídat lze teplou lněnou kaši s jablky, raw granolu. Přes oběd je klasické menu, podává se jak polévka, tak hlavních chod, samozřejmě vše je upravené na teplotu kolem 42 stupňů. "V zimě tuto teplotu u polévek o něco zvyšujeme tak, aby byla jídla našim zákazníkům příjemná, ale jde o navýšení o maximálně tři stupně, takže výživové hodnoty zůstávají zachovány," vysvětluje majitelka a dodává, že vždy se snaží dodržovat, aby se jídla připravovala ze surovin, které jsou u nás s ohledem na roční období aktuálně k dostání. "Oblíbené jsou raw pizzy, burgry, ale také těstoviny, bramboráky nebo pohanková jídla," doplňuje Markéta Vítková. Součástí nabídky jsou pochopitelně také raw dezerty (mimochodem jsou fakt hodně dobré!).

Foto: Živibar
Foto: Živibar
Foto: Živibar

Markéta Vítková si vitariánskou stravu nemůže vynachválit. Jak ale přiznává, někdy ze své cesty "odbočí". "Je mi na tom dobře, je to hodně lehká forma stravování. Ale vitariánství pro mě není dogma. Když sem tam někdo něco uvaří nebo upeče a já vím, že má radost, když si vezmu, tak to ochutnám. Třeba koláč od babičky, nebo loni na Vánoce kousíček kapra. Ale poznám to na sobě. Když sním něco jiného, není to ono..." říká s úsměvem.

Nevadí, když pijete obyčejné kafe, když nejste vitariáni a rádi si pochutnáte na hovězím. Tady jste vždy vítáni :) Nevadí, když pijete obyčejné kafe, když nejste vitariáni a rádi si pochutnáte na hovězím. Tady jste vždy vítáni :) Foto: Jan Procházka

Přijďte se podívat do Živibaru, nasát pohodovou atmosféru, popovídat si, nebo si třeba poslechnout zajímavé informace o raw stravě, a nebo nejlépe - nějakou tu dobrotu ochutnat. Jak říká sama majitelka, na smoothie nemusíte být přece vitariáni!