Reklama

Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zlatý hřeb sezony? V Moravském divadle se bude hrát slavný Amadeus

Kultura

22.1.2015

Autor: jap

Střet geniality a průměrnosti. To je téma slavného dramatu Amadeus, mistrovského díla Petera Shaffera, které proslulo i díky kongeniálnímu filmovému zpracování Miloše Formana. Moravské divadlo vezme v činoherní novince Michaela Taranta diváky do josefínské Vídně, v jejichž kulisách se odehraje pád Wolfganga Amadea Mozarta i jeho vraha Antonia Salieriho. Poprvé už v pátek.

Koho si vyvolil Bůh a kdo je jeho poslem na zemi? Mozart? Nebo Salieri? Slavné drama Petera Shaffera ožívá na jevišti Moravského divadla. V režii šéfa činohry Michaela Taranta, který slibuje opravdu silný divácký zážitek. “Amadeus není jen sžíravá výpověď o tom, jak se zabíjejí geniální lidé. Je to příběh i o tom, že boží duch si vane kudy chce,” naznačil Tarant. Přestože dříve než ve filmu, se Amadeus objevil na jevišti, srovnání s mnoha Oscary ověnčeným filmem se samozřejmě nabízí. “Shaffer spolupracoval s Formanem na scénáři a řadu věcí oproti hře změnili. My vycházíme z původního textu. Hodně akcentujeme také vídeňskou společnost,” zmínila dramaturgyně Markéta Machačíková. Velký důraz je kladen i na hudební složku.
Podle Taranta je Amadeus velkou příležitostí i pro herce. V titulní roli se představí Vojtěch Lipina. “Dostal jsem opravdu hodně prostoru, abych se na tuhle roli mohl připravit. Byl jsem nasát atmosféru ve Vídni, viděl jsem hodně filmů… Nakonec ale tu historickou postavu stejně musíte oddělit. Na jeviště jako herec musím přivést to, co chci říct já,” poznamenal Lipina. Mozartův rival Salieri se v Olomouci představí hned ve dvou odlišných provedeních. Roli totiž alternují Josef Vrána a Petr Kubes. Každý k ní ale přistoupil trochu jinak. “Salieri byl člověk žijící v Bohu. Ten hrozný střet nastal v okamžiku, kdy zjistil, že mu není dáno. To ho dovede až k těm hrůzám…” popsal tragickou postavu průměrného, ale nesmírně ambiciózního skladatele Vrána.
Jako Mozartova žena Konstance se představí Anna Stropnická, císaře Josefa II. hraje Tomáš Krejčí.

Pro návrh scény a kostýmů se režisér Tarant obrátil na osvědčené spolupracovníky Jaroslava Milfajta a Tomáše Kyptu. “Je samozřejmě lákavé, převléknout Mozarta do kostýmu Freddieho Mercuryho nebo Michaela Jacksona. Zdá se mi, že jde často o manýru. Je to až jakýsi automatismus – aby hra vyzněla současně, oblékněme hrdiny do současných kostýmů. Myslím, že to není potřeba, císař ať zůstane císařem a dvorní dáma dámou. Nadčasovost tématu hry se tím neoslabí,” shrnul režisér.

Shafferův Amadeus se poslední inscenace v Olomouci dočkal v březnu 1991 u příležitosti dvoustého výročí Mozartova úmrtí. Titulní roli ztvárnil Pavel Juřica, postavu Salieriho alternovali Radko Choc a Pavel Hekela, režii měl Bedřich Jansa. V listopadu 2004 vznikla v režii a choreografii Roberta Balogha baletní inscenace inspirovaná Mozartovým životem.

jap

Reklama

Emily - móda

Katalog firem » Obchod » Oděvy a butiky

Butik s dámskou módou, italská zn. Relish, německé kalhoty Zerres , skvělá zn. Rich Royal , bundičky Rofa a jiné, nabízíme také dámské plavky - velký výběr zn. Lidea a Charmline + luxusn...