Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 20.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoo má přírůstky z Afriky: dva kočkovité servaly

Zprávy z regionu

16.9.2013

Autor: Jan Procházka

Olomoucká zoo má po desetileté pauze opět servaly stepní: samotářské kočkovité šelmy z afrických savan. Dva čtyřletí samci pocházejí z volné přírody, na Svatém Kopečku dnes dostali od novinářů aristokratická jména Miloš Václav I. a Pankrál Bonifál II.

Do olomoucké zoologické zahrady se vrátili servalové. Tyto zajímavé kočkovité šelmy připomínající rysa pochází z Afriky, rozšířeny jsou po celém černém kontinentě. "Měli jsme tu chovný pár, který tu prožil dlouhý život, už je to ale deset let, co uhynuli. Na svět přivedli patnáct koťat," vzpomněla mluvčí zoo Iveta Gronská. Teď se servalové na Svatý Kopeček vrátili. "Je to úplně něco jiného, tihle dva jsou totiž odchycení ve volné přírodě. Přechozí servalové byli odchováni uměle, samec dokonce domácí kočkou," prozradila Gronská. Právě původ šelem je podle ní geneticky cenný.
Zoologická zahrada původně očekávala příjezd páru, až na Kopečku se ale ukázalo, že servalí slečna je ve skutečnosti samec. "Snažíme se teď proto získat ještě samici, abychom mohli obnovit chov," doplnila Gronská.

Zhruba čtyřletí servalové už mají i jména. Postarali se o to novináři, kteří v pátek navzdory deštivému počasí dorazili do zoo. Vznešené chování afrických šelem si samo říkalo o doslova šlechtická jména. První ze servalů dostal jméno Miloš Václav I., jeho kolega se jmenuje Pankrál Bonifál II. "Netvrdíme, že to s nimi
budou mít jednoduché, ale oni si jistě poradí," zadoufala Gronská. Který ze samců zvítězí u samice a stane se zakladatelem nového chovu rozhodne příroda.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip