Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zrzavý, Švabinský, Mucha. Muzeum umění nachystalo obří výstavu symbolistů

Kultura

5.11.2014

Autor: jap

Patrně historicky největší souhrnná výstava symbolismu se chystá otevřít už ve čtvrtek v olomouckém Muzeu umění. Více než tři stovky exponátů sedmapadesáti autorů, mezi nimiž jsou jména jako Zrzavý, Švabinský, Mucha či Váchal, zcela zaplnily Trojlodí. Výstava s názvem Tajemné dálky potrvá až do konce února.

Půl druhého roku intenzivně připravovali v Muzeu umění velkou výstavu českých symbolistů. Jsou na ní k vidění díla sedmapadesáti autorů z přelomu devatenáctého a dvacátého století. “V takovém rozsahu symbolismus dosud nikdy představen nebyl. Dokonce ani za první republiky,” vyzdvihl ředitel muzea Michal Soukup. V Trojlodí jsou k vidění nejen obrazy, ale i kresby, sochy či plastiky. “Tolik zajímavých děl pohromadě se opravdu vidí málokdy. Z nejrůznějších sbírek jsme shromáždili na 310 exponátů, které přibližují svět na přelomu století,” zmínila kurátorka Anežka Šimková, která výstavu připravila společně s patrně největším současným odborníkem na symbolismus, Ottou M.Urbanem z pražské Akademie výtvarných umění. Ten prozradil, že koncept výstavy se zrodil už v roce 2002. “Symbolismus je klíčovým uměleckým hnutím druhé poloviny 19. a počátku 20. století a v českém prostředí byl prvním uměleckým směrem, jehož zastánci proklamativně vystupovali jako součást širšího evropského uměleckého proudu. Právě zásluhou symbolismu patřilo v následujících desetiletích české umění do přirozeného kontextu evropské kultury,“ upozornil Urban. K vidění jsou díla autorů opravdu zvučných jmen. Zastoupeni jsou například Bílek, Švabinský, Hlaváček, Mucha, Preisler, Zrzavý nebo Váchal. Kromě nich tu jsou ale vystaveni i autoři, jejichž jména jsou alespoň laickou veřejností sice pozapomenuta, se svými slavnějšími kolegy si ale mnohdy v ničem nezadají.

Výstava je rozdělená do šesti tematických okruhů, jejichž názvy lze podle Urbana chápat jako metaforického průvodce světem symbolismu. “Například v oddílu Soumrak Nymf vystavujeme autory, kteří nacházeli inspiraci v antických mýtech a legendách. Ztracený ráj zahrnuje křesťanská témata, která symbolisty přitahovala tajemstvím a hlubokou spiritualitou. V obrazech, sochách a kresbách oddílu Přízraky noci zase ožívají upíři, duchové, čarodějové, pohádkové vodní a astrální bytosti,“ přiblížil Urban náplň tří okruhů s tím, že další typická symbolistické náměty se zrcadlí v názvech oddílů Květy intimních nálad, Subtilnost smutku a Libri et Anima. “Poslední jmenovaná část se přitom soustředí na knihy předních literárních autorů symbolismu, jako byli Otokar Březina, Karel Hlaváček, S. K. Neumann, Viktor Dyk a mnoha dalších. Chtěli jsme tak zdůraznit význam symbolismu při zrodu moderní české knihy a také poukázat na provázanost literární a výtvarné scény,“ doplnil autor koncepce výstavy.

Velká přehlídka symbolismu bude otevřena slavnostní vernisáží ve čtvrtek 6. listopadu, potrvá až do 22. února.

jap

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941