Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Netradiční závod: orientační běžci nazuli brusle a vyrazili na Poděbrady

Sport

15.2.2012

Autor: Jan Procházka

Bleskový nápad, rychlá organizace a přízeň počasí. To jsou ingredience, ze kterých během pár dnů vyrobili nadšenci z olomouckého a prostějovského klubu orientačního běhu netradiční závod na bruslích po zamrzlém jezeře Poděbrady. Včera si ho vychutnala třicítka závodníků. A pořadatelé zřejmě z tohoto neobvylého podniku udělají tradici.

Orientační běh má mnoho podob a využívá kromě rychlých nohou i další dopravní prostředky. Například běžky či kolo. Ale nasadit závodníkům na nohy brusle není rozhodně obvyklé. "Závod na bruslích se už několik let jezdí v Čechách, tady na Moravě ho ale dosud nikdo neudělal. Když jsem si byl o víkendu jen tak zabruslit na Poděbradech, napadlo mě, proč neuspořádat závod tady," prozradil Dušan Vystavěl, který spolu s přáteli z prostějovského a olomouckého klubu orientačního běhu závod nakonec uspořádal v rekordním čase. "Mapu jsme nachystali během pondělka a dnes už se jede," usmíval se včera krátce před zahájením závodu. "Udělali jsme trať tak, aby závodníci zůstali na ledě. Nachystali jsme dvě varianty, dva a půl a tři a půl kilometru. Na kratší je osm, na delší jedenáct konrol," popsal další z pořadatelů Jindřich Smička.

Odpolední sluníčko i teploty, které se konečně ustálily v první desítce pod bodem mrazu, to vše hrálo pořadatelům do karet. Na start se postupně postavila asi třicítka závodníků. Někteří se tu objevili náhodou, jiní si nemohli neobvyklý zážitek nepřijet vyzkoušet. "Nestála jsem na bruslích pětadvacet let, tak uvidíme, beru to spíš jako legraci," prozradila jedna ze závodnic. "Na startu jsou kromě orientačních běžců i cyklisté, atleti... Zajímavá směs," usmíval se Smička.
Kontroly, kterými závodníci museli v určeném pořadí projet, rozmístili pořadatelé po celé ploše jezera. I na odlehlejších místech, kam se v létě sotva kdo podívá.

Závodníci se brzy začali mísit s bruslaři, kteří nechtěli krásné odpoledne trávit pod střechou a vyrazili na čerstvý vzduch. Přesto si na rozlehlé ploše oba tábory nepřekážely.

Přesně tři tisíce osm set metrů dlouhou delší trať zdolala nejrychlejší žena v čase 19:29, nejrychlejšímu muži ukázala časomíra 14:39. Rekordy se budou zřejmě snažit zlomit závodníci v příštím ročníku. "Pokud nám to dovolí počasí, určitě příští zimu závod zopakujeme. Ale člověk nikdy neví. Takové mrazy jako letos zase tak často nebývají," naznačil Smička. Závodníkům i pořadatelům ale nešlo tolik o výsledek, jako spíš o zábavu. A tento cíl splnili.

Jan Procházka

Reklama

Muzeum ČD - Expozice historických vozidel Olomouc

Katalog firem » Kultura a umění » Muzea, expozice, forty

Poznejte jedinečné historické stroje v olomoucké expozici Muzea Českých drah. Expozice se nachází v Táborské ulici nedaleko tzv. hodolanského podchodu pod železničním hlavním nádražím...