Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

"Nejvíce se těším na Holbu Premium," sdělil prezident a zkritizoval minipivovary i tunel přes Červenohorské sedlo

Zprávy z regionu

13.5.2015

Autor: Barbora Sísová

Miloš Zeman dnes dopoledne zahájil svou třídenní návštěvu Olomouckého kraje, tentokrát zaměřenou především na sever regionu. V krajském městě se setkal s radními a zastupiteli Olomouckého kraje, od nichž přijal vzácný dar – gramofon z litovelské firmy SEV a od hejtmana Jiřího Rozbořila pak sadu desek své oblíbené skupiny Abba. Předávání darů na setkání se zastupiteli a radními tak hudebně dokreslila Zemanova oblíbená píseň I have a dream. A o čem se Zemanovi v noci zdá? Podle jeho slov nejspíš o dobře vychlazené dvanáctce a plavbě na loďce po nově vybudovaném kanálu.

Tunel přes Červenohorské sedlo, dokončení dálnice D1, zadluženost Olomouckého kraje nebo nesmrtelné téma kanálu Dunaj - Odra - Labe - to byla témata, ke kterým se na půdě krajského úřadu vyjadřoval prezident Miloš Zeman. A nevynechal ani témata týkající se přímo města Olomouce. "Město Olomouc se stále rozrůstá o nové ulice, a proto bych byl rád, aby se některá do budoucna pojmenovala po olomouckém rodákovi a politikovi evropského formátu Jiřím Pelikánovi, který by si tuto poctu jistě zasloužil," vyslovil své přání Miloš Zeman a primátor města Antonín Staněk mu ihned na místě přislíbil, že se mu pokusí vyjít vstříc a pokud bude jeho návrhu nakloněno také zastupitelstvo, snad se prezidentův nápad zrealizuje ještě v průběhu jeho funkčního období.

Stejně jako loni se i letos Zeman nepříliš optimisticky vyjádřil k tunelu pod Červenohorským sedlem "Myslím, že tunel pod Červenohorským sedlem má smysl pouze tehdy, jestliže takto vybudovaná dopravní tepna nebude končit v Jeseníku, ale bude pokračovat dál na polskou hranici. Je mi líto. Jsem ochoten změnit názor, pokud se s polskou stranou podaří dosáhnout pokračování této komunikace. Dálnice nebo tunel končící v Jeseníku a který nevede nikam dál, je poněkud kafkovsky absurdní," uvedl Zeman. Prezident naopak znovu, stejně jako při své loňské návštěvě, vyzdvihl potřebu stavby kanálu Dunaj - Odra - Labe, který by podle něj byl velkým přínosem i pro náš kraj. "Podstatná část by měla vést Olomouckým krajem, znamenalo by to spoustu nových pracovních příležitostí," řekl Zeman s tím, že pro Olomoucký kraj, který je krajem s třetí nejvyšší nezaměstnaností, by tak realizace kanálu byla jistě přínosná.

Prezident také prozradil, co jej z jeho třídenní návštěvy kraje láká nejvíc. "Nejvíc se těším do hanušovického pivovaru na Holbu Premium, která vyhrála soutěž anonymních hodnotitelů. Ne že bych se netěšil na panorama Jeseníků, ale tam už jsem byl na běžkách tolikrát..., ale v pivovaru Holba jen jednou,“ popsal s úsměvem prezident a stejným dechem se nepříliš pozitivně vyjádřil na adresu minipivovarů, které prý podle něj pivo vyrábí jen tak mimoděk k jiné živnosti, a tak pivu zpravidla vůbec nerozumí. "Mám prostě rád dobré pivo a ne nějaké kyselé pivo z minipivovarů, které se pivu ani zdaleka neblíží."

Na závěr si hejtman s prezidentem předali hodnotné dary. Od zastupitelů prezident dostal gramofon z litovelské firmy SEV. "Jako dárek jsme vybrali jehlový gramofon, který se opět dostává na výsluní. Snad jej pan prezident využije při trávení večerů na chalupě na Vysočině," popsal Rozbořil a jako osobní dárek dodal i výběr všech desek od oblíbené prezidentovy kapely Abba, obsahující i Zemanovu nejoblíbenější píseň I have a dream. Hejtman dostal misku a skleničky z vzácné červené glazury.

Zatímco při své loňské zavítal prezident hlavně na Olomoucko, Prostějovsko a Přerovsko, nyní většinu času stráví na Jesenicku a Šumpersku. V plánu má například setkání s občany v Jeseníku, Hanušovicích či v Šumperku. Při své cestě navštíví i některé důležité olomoucké firmy a chybět nebude ani diskuze se studenty, tentokrát ze Střední školy gastronomie a farmářství Jeseník.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip