Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Březen - měsíc čtenářů v městské knihovně: besedy, výstavy i Noc s Andersenem

Kultura

2.3.2010

Autor: roc

Na pamětníkům dobře známou akci Březen - měsíc knihy i na v posledním desetiletí probíhající Březen - měsíc internetu navazuje nově vyhlášený Březen - měsíc čtenářů. Připojuje se k němu také Knihovna města Olomouce, která svým návštěvníkům nabídne v nadcházejících týdnech řadu zajímavých akcí.

V centru našeho zájmu je čtenář a čtení, tedy ne kniha coby předmět ani knihovna jako instituce, ale každý čtenář, ať už knihy, časopisu či e-zdrojů, říká ředitelka knihovny Lenka Prucková. Nechceme oslovit jen naše čtenáře, ale i ty, kteří k nám zatím nechodí, zjistit proč, ukázat jim, co vše by u nás mohli najít, a případně dle jejich přání a potřeb změnit prostředí, skladbu knih, nabídku časopisů, ale i nás knihovníky, uvažuje Prucková.
Téměř celý březen poběží v půjčovně pro dospělé počítačová prezentace Acta non verba, v níž Knihovna města Olomouce předvede širokou paletu svých služeb a aktivit, návštěvníci se budou moci setkat s knihou-neknihou, tedy elektronickou čtečkou (lidově zvanou elektronická kniha). Ta naše má rozměry 118 krát 188 milimetrů, obrazovku 91 krát 122, je tlustá jen 8,5 milimetru a máme v ní nahraných najednou 250 knih. Všichni zájemci o seznámení s tímto novým fenoménem jsou zváni do čítárny 9. a 23. března vždy od 16 do 17 hodin, láká zájemce Lenka Prucková a přidává i další tipy.

Společné čtení
Číst se bude všude, všechno a se všemi – úsměvné knížky na dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc, Šimek a Grossmann se školními třídami na besedách, pohádky a říkanky s dětmi a jejich maminkami (například 8. března v 9 hodin v oddělení pro děti a mládež na náměstí Republiky nebo v Mateřském centru Provázek 24. března v 10 hodin. Ve středu 10. března ve 13 hodin vytvoří na pobočce Brněnská dokonce Živou knihu.

Za radu záložku
Do 11. března může každé dítě donést do knihovny vlastnoručně vyrobenou záložku. Knihovna ji v rámci rozvozu knih do domů s pečovatelskou službou rozdá čtenářům seniorům, a ti za to dětem napíší názvy knih, které milovali v době svého mládí. Seznam nejoblíbenějších knih se dostane zpět do dětských rukou, a tím se kruh uzavře.

Beseda s Irenou Fuchsovou
Pražská autorka ženských románů (Když se žena rozvede, Když se žena topí, Když si žena splete kozla, Když chce žena zhubnout, Když Anna utekla) a obětavá nápovědka v Činoherním klubu (Divadelní výšplechty) bude besedovat se svými příznivci a podepisovat své knihy 18. března v 17 hodin v Knihovně města Olomouce.

Kvízová soutěž Človíček-Země
Již popáté vyhlašují v období od března do května dětská oddělení knihovny a všech poboček několikakolovou soutěž Človíček-Země, tentokrát na téma EU pod lupou. Odpovědi na všetečné otázky budou účastníci hledat nejen ve svých hlavách, ale i v encyklopediích, na internetu a v elektronických zdrojích.

Ludvík Mazur - Kameny
Olomoucký fotograf a dobrá duše kulturního života Ludvík Mazur vystavuje své křehké černobílé fotografie pamětníků doby - kamenů. Fotografie vznikly v Českém ráji v Prachovských skalách v období několika let. Snímky byly tvořeny klasickou fotografickou technikou a převedeny do digitální podoby. Výstava obzvláštní prostory Internetového centra Knihovny města Olomouce od března do června.

Noc s Andersenem
Úžasná noc z 26. na 27. března spojená se soutěží a odhalující noční tajemství budov, ve kterých bydlí knihy, čeká na mladé čtenáře již tradičně v dětském oddělení Knihovny města Olomouce a na pobočkách Brněnská a Jungmannova. Děti od 9 do 12 let se mohou hlásit u svých knihovnic.

Podrobnosti o všech akcích konaných v ústřední budově i na pobočkách najdete na webových stránkách knihovny.

roc

Reklama

SATRIA Olomouc

Katalog firem » Obchod » Satelitní a anténní technika - prodej, servis a montáže

Specializovaná prodejna anténní a satelitní techniky (prodej, montáž, servis). Prodej: satelitní přijímače SD i HDTV, satelitní komplety, antény, paraboly, příslušenství. Držáky antén ...