Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Cena za vznik Středoevropského fora: Edelmannův palác

Zprávy z regionu

25.2.2009

Autor: Adam Fritscher

Bude v Olomouci Středoevropské forum? Ambiciózní projekt vzniku multikulturního centra za několik stovek milionů korun stojí před klíčovým rozhodnutím. Majitel části pozemku, na němž by budoucí muzeum evropského významu mělo stát, totiž požaduje za jeho odprodej cenu vpravdě vysokou – historický Edelmannův palác na olomouckém Horním náměstí.

Středoevropské forum má vzniknout rekonstrukcí budovy Muzea moderního umění v Denisově ulici a zároveň i rozsáhlou přístavbou v sousední stavební proluce. Náklady na realizaci tohoto projektu s předpokládaným termínem dokončení v roce 2013 se předpokládají ve výši 500 až 900 milionů korun. "Je to jeden z nejdůležitějších projektů v oblasti kultury nejen v rámci našeho města a nyní jsme v jeho klíčové fázi," konstatoval olomoucký primátor Martin Novotný.

Do konce března totiž musí Muzeum umění Olomouc podat na ministerstvo kultury konečnou podobu projektu Středoevropského fora. Na něj jsou vázány možné dotace z evropských fondů, bez nichž je celá investice nemyslitelná. Vše ale vázne na jedné klíčové věci: Muzeu umění se podařilo vykoupit šest ze sedmi pozemků ležících pod zamýšlenou přístavbou, na sedmém se ale nemůže s jeho majitelem domluvit. Vlastník zhruba 400 metrů čtverečných velké parcely, podnikatel Miroslav Barnet, jenž už dříve odmítl finanční vyrovnání a také kompenzaci v podobě výměny pozemku za nemovitost ve vlastnictví státu, nyní odtajnil, zač je ochoten pozemek směnit; náhradou požaduje cennou historickou památku – Edelmannův palác na Horním náměstí, jenž je majetkem města Olomouce.
Pozemek, který je pravděpodobně nezbytný pro realizaci projektu Středoevropského fora, má hodnotu přibližně 9,5 milionu korun, cena paláce ze 16. století se pohybuje v řádu desítek milionů. "Zásadním požadavkem města, pokud bychom na transakci přistoupili, by byl doplatek do tržní ceny objektu," konstatoval primátor Novotný. "V každém případě to nebude jednoduché rozhodování a čeká nás měsíc perného přemýšlení. Navíc nás tlačí čas, v březnu se kvůli případnému prodeji musí sejít i mimořádné zastupitelstvo, na němž je konečné rozhodnutí," říká Novotný, podle nějž by byla majiteli pozemku pravděpodobně nabídnuta smlouva o smlouvě budoucí. "Pokud by předložený projekt Středoevropského fora na ministerstvu kultury neuspěl, z prodeje paláce by sešlo. Navíc bychom si asi vymínili i předkupní právo v případě dalšího prodeje této významné památky," dodal primátor.

V případě, že by ke směně nemovitostí nedošlo, existují podle ředitele Muzea umění Olomouc Pavla Zatloukala dvě možnosti. "Buď se celého projektu vzdát, nebo jej realizovat pouze na prostoru, který máme k dispozici. Otázkou ale je, jestli by byl projekt v takové podobě vůbec přijat," upozorňuje Zatloukal. Středoevropské forum Olomouc má přitom podle něj ambici stát se prezentací fenoménu kultury střední Evropy, tedy něčím, co v tomto prostoru doposud vůbec neexistuje. Jde o unikátní projekt a velkou šanci pro budoucí rozvoj celého města, shodují se ředitel muzea s primátorem Martinem Novotným.

Adam Fritscher

Reklama

Čalounictví Niké

Katalog firem » Řemeslníci » Čalounictví

- ČALOUNĚNÍ - AUTO-MOTO ČALOUNĚNÍ - KOMPLETNÍ RENOVACE NÁBYTKU JAK ČALOUNĚNÍ TAK DŘEVA - NÁVRHY A KONZULTACE POUŽITÍ MATERIÁLU NÁBYTKU - RENOVACE VETERÁNŮ - NÁVRH JAK INTER...