Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hranice Olomouce už jsou z minulosti dány, říkají zpracovatelé nového územního plánu

Zprávy z regionu

27.8.2009

Autor: amb roc

Napravit dědictví poválečného vývoje města, zbavit se jednoúčelových ploch či lépe využít potenciálu historických parků a řek. Tyto a další ambiciózní plány mají zpracovatelé nového územního plánu města Olomouce. Ten by měl být hotov do dvou let a město přijde přibližně na 11 milionů korun.

Vítězem výběrového řízení na zhotovení nového územního plánu se stala brněnská firma Knesl + Kynčl. "Renomovaných zájemců o tuto zakázku z Olomouce i odjinud bylo několik, vítězný plán nás zaujal tím, že v sobě nejlépe spojoval všechny kladené požadavky," řekl olomoucký primátor Martin Novotný. "Brněnští architekti Knesl a Kynčl už pro naše město pracovali a znají je, ale zároveň mohou využít i pohledu zvnějšku. Chtěli bychom, aby nový územní plán vzali pokud možno všichni obyvatelé Olomouce za svůj. Nemá se jednat o krátkodobý záměr stávající politické reprezentace, ale o kvalitně zpracovaný plán, který ovlivní podobu města na dalších několik desítek let," upozornil Novotný.
Stávající územní plán platí od roku 1998. "Od té doby ale prošel několika desítkami změn," připomněl vedoucí odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu Radek Dosoudil. "Vznik nového územního plánu nám přímo nařizuje nový stavební zákon, navíc ten dosavadní je příliš poplatný době svého vzniku a dá se říci, že blokuje další rozvoj města," uvedl Dosoudil.

Hlavní motto brněnských architektů, kteří obstáli v červnovém výběrovém řízení, zní: "Územní plán má rozvoj města podněcovat, ne být jeho překážkou." Základní principy přístupu společnosti Knesl + Kynčl k tvorbě nového územního plánu Olomouce lze rozdělit do pěti hlavních témat.
První z nich řeší otázku, kam by se mohlo město Olomouc dále rozvíjet. Na to mají architekti jednoznačnou odpověď: "Hranice města už byla definována v osmnáctém a devatenáctém století systémem fortové pevnosti, jejíž úlohu, coby limitu rozvoje a expanze, dnes převzal systém rychlostních komunikací. Hlavním urbanistickým tématem dneška je tak zahušťování stávající struktury, které umožňuje využívání předností města – dobrou pěší mobilitu, rozvoj sousedství a bezpečnost," říká Jiří Knesl a dodává: "Město je nejúspěšnější lidská strategie obývání krajiny, nesnažme se z něj udělat vesnici."
Dalším velkým tématem je snaha o napravení dědictví druhé poloviny dvacátého století, které z města udělalo soubor monofunkčních struktur a v podstatě rozbilo fenomén městského života. "V té době se začalo město dělit na místa pro bydlení, práci a volný čas. Vznikající panelová sídliště degradovala části města na noclehárny víceméně bez dalšího zázemí, podobně výrobní a průmyslové areály uzavírají a zneprůchodňují značnou část města. To je nutné odstranit a vrátit se k původním polyfunkčním strukturám, kdy bylo město přirozeně promíšené – bydlelo se zde, pracovalo i chodilo za zábavou," vysvětluje jeho kolega Jakub Kynčl.

Neméně důležitým motivem v novém územním plánu by mělo být vzájemné dobré propojení mezi historicky silným centrem a nově vytvořenými subcentry, která by neměla historickému jádru konkurovat, nýbrž jej doplňovat nabídkou každodenních služeb, obchodů a veřejného vybavení.
Samostatnou vrstvu ve městě představují podle architektů řeky Morava a Bystřice a systém historických parků, které doplňují škálu možných veřejných prostorů. "Zapojení řeky do života města – to je další velký úkol, pro jehož realizaci by měl nový územní plán vytvořit podmínky. Nesmíme ale zapomínat ani na to, že řeka může i ubližovat, proto je třeba zaměřit se také na budování kvalitních a funkčních protipovodňových opatření," doplňuje Jiří Knesl.

Posledním z hlavních témat je podle něj definování veřejného a soukromého. "Veřejné by mělo být jasně popsáno a měla by pro ně být stanovena přesná pravidla. Naopak privátní by mělo mít stanoveny pouze mantinely ve vztahu ke svému okolí a v podstatně větší míře by zde měla být ponechána volnost pro přirozený růst a rozvoj města,“ dodává Jakub Kynčl.
Dalšími konkrétními tématy, na která se společnost Knesl + Kynčl při přípravě územního plánu zaměří, bude stabilizace a rozvoj podnikatelského prostředí ve městě, omezení tranzitní dopravy ve vnitřním městě a individuální dopravy v městském centru nebo sledování koncepce rozvoje městského centra v pásu mezi třídou Svobody a třídou Kosmonautů.
Současně s pořízením územního plánu spustilo město rozsáhlou informační kampaň, prostřednictvím které chtělo do procesu zapojit odbornou i laickou veřejnost. Olomoučané tak měli řadu možností vyjádřit se už k návrhu zadání, čehož řada z nich využila v rámci veřejných diskusí či písemnou formou. Většinu jejich připomínek město v návrhu zohlednilo. Další příležitost se k dokumentu vyjádřit budou mít obyvatelé města v dalších fázích jeho přípravy. "Především v květnu a červnu příštího roku, kdy by měl být připraven koncept nového územního plánu, který bude podroben široké diskusi, jejíž součástí budou kulaté stoly, setkání s podnikateli či, prezentace plánu občanům jednotlivých městských částí," uzavřel Radek Dosoudil.

amb roc

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941