Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 14 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Proč to Kohoutům letos skřípe?

Sport

14.12.2016

Autor: rhe

Hokejisté Olomouce drží po polovině základní části Tipsport extraligy desáté místo, tedy poslední příčku zajišťující předkolo play-off, ale k nějakému klidu mají daleko. Po dvou nadějných výhrách a výkonech proti Kometě a Litvínovu a bodu z Mladé Boleslavi přišla domácí porážka s Pardubicemi a hlavně velmi špatná první třetina, po které už Mora nedokázala zápas zdramatizovat. Vrátí se Mora k loňským výkonům a výsledkům, nebo nás čekají nervy z předloňska s baráží? Tu si nikdo v HCO určitě nepřeje, pojďme se nyní podívat, proč Hanáci letos marně hledají loňskou fazónu.

Zdeněk Venera a Jan Tomajko mají letos hodně důvodů se na lavičce mračit. Proti Pardubicím to bylo hlavně v první třetině. Zdeněk Venera si uvědomuje, že to nyní bude boj o každý bod. Zdeněk Venera a Jan Tomajko mají letos hodně důvodů se na lavičce mračit. Proti Pardubicím to bylo hlavně v první třetině. Zdeněk Venera si uvědomuje, že to nyní bude boj o každý bod. Foto: ČTK/Igor Zehl

Vstup do sezony neměli Kohouti vůbec špatný, drželi se kolem šesté příčky a vypadalo to, že se podařilo tým vhodně doplnit a nebude ani vadit absence Pavla Skrbka, který odehrál jen úvodní utkání.
Pak se ale střelci zasekli, Mora přestala dávat branky a postupně tabulkou začala padat níže a nyní se drží na desáté příčce. Stačí však jedno zaváhání a HCO bude 12. Navíc Pardubice na předposledním, barážovém, místě jsou díky výhře na Hané jen šest bodů za Olomoucí. V případě opačného výsledku mohl být rozdíl 12 bodů. Moře zápas o šest bodů ale hrubě nevyšel.
"Udržet desítku bude hodně těžké. Začátek byl dobrý, ale pak jsme ztratili pár bodů, kdy jsme zápas měli dobře rozehraný, ale tři body se neudělaly a ty nám nyní moc chybí. Byl by větší klid na hokejkách, bohužel je nemáme a nyní bude pro nás důležitý každý bod," řekl po utkání s Pardubicemi kouč Zdeněk Venera.
Nad příčinami, proč to Moře nešlape, se zamýšlel po jedné z listopadových porážek i bek Jan Jaroměrský: "Neměli bychom se nechat zlomit. Loni tady bylo něco jiného, něco navíc, musíme to zase najít, protože nás čekají další těžké zápasy. Musíme se z toho dostat sami. Jsou to taková klišé, ale kdybyste to znali... Když jste v laufu, vyhráváte pořád 2:1, tak je vše super, ale nyní jsou tady porážky a zlomí nás každý rozdílový gól a jsme bezzubí. Mrzí mě to kvůli lidem, kvůli všem, kteří nám fandí. My to neděláme naschvál, ale když nám soupeř odskočí, tak pak je herní projev takový, že jsou z toho všichni zklamaní."
I kapitán Martin Vyrůbalík hledal vysvětlení. "Je tady už hodně kluků, kteří nezažili baráž, proto se někdy stává, že prostě nehrajeme dostatečné kompaktně, ale musíme se vrátit k bojovnosti a důrazu, které nás loni dostaly do play-off," řekl kapitán Mory.

Jan Jaroměřský je pozitivním překvapením. V hodnocení +/- je na 10. místě celé Tipsport extraligy. Jan Jaroměřský je pozitivním překvapením. V hodnocení +/- je na 10. místě celé Tipsport extraligy. Foto: Jan Procházka

Pojďme nyní probrat jednotlivé posty. Jak si vedou brankáři, obránci a útočníci. V brance je Branislav Konrád stále oporou. Loni vévodil statistikám, letos, i proto, že to nešlape celému týmů, není tak v popředí.
V průměru gólů inkasovaných na zápas je Braňo osmý s průměrem 2,35 branek na utkání, v procentuální úspěšnosti zásahů pak až dvanáctý s číslem 90,49 %. 
Proti Kometě a Litvínovu Konrád zachytal skvěle, ale pomáhala mu velmi obětavá defenzíva celého mužstva. Proti Plzni či Pardubicím nechávali beci před Konrádem útočníky hostí clonit či tečovat a s tím může Konrád těžko něco dělat. Sám po jednom domácím vítězném utkání ještě v první čtvrtině základní části, kdy to Moře ještě šlapalo, říkal:
"Domácí utkání jsou pro mě strašně náročná, protože na mě chodí málo střel a my vyhráváme na jeden či dva góly, což je psychicky vyčerpávající. Hlavně když vím, že jeden gól nás může připravit o důležité body." 
Otázkou je, zda přece jen nechybí za Konrádem dvojka, která by na Braňa více tlačila než Martin Falter, který přišel na Hanou ztotožněn s rolí dvojky na lavičce pod dekou. Byť Falter zatím v utkání, kde dostal šanci, vyloženě nezklamal. Ale jeho čísla? Průměr na zápas 5,49 a úspěšnost 80,77 %. 

Skrbek se asi letos do obrany už nevrátí
Obrana má jeden nedostatek, není Skrbek. V létě šel "Hugo" na lehčí operaci kolene, ale návrat zpět se nedaří, a hlavně přesilovka Mory tím trpí. "Vypadá to špatně, asi se ho v této sezoně nedočkáme. V létě šel na operaci, vypadalo to na čtrnáct dní, pak po operaci měsíc a dneska jsme v půlce prosince a po dvou trénincích je to stejné jako v srpnu, koleno mu vždy nateče. Určitě se nevrátí v dohledné době," říkal po zápase s Pardubicemi Zdeněk Venera.
Jak vidí roli Skrbka Jan Jaroměřský? "Chybí nejen na přesilovky. Jeho zdravotní stav samozřejmě nemůžu komentovat, ale s jeho zkušenostmi by nám ten klid dodal i v rovnovážném stavu. Snad ho zdraví brzy pustí na led a jeho příchodem se to třeba zlomí. Nemusí to být tím, ale určitě by nám jeho návrat pomohl," říkal ještě v listopadu ke stavu kolegy Jaroměřský.
Nastala tak zřejmě doba naučit se hrát bez Skrbka. Někdy to jde, třeba proti Kometě hráli Vyrůbalík či Škůrek v repre formě, ale pak jde zase důraz dolů a v ofenzívě a rozehrávce přichází křeč.
Jako proti Dynamu, kdy v dvojnásobné přesilovce zkoušeli trenéři na modré Jakuba Mataie, ale nevyšlo to. Daří se Janu Jaroměřskému, který podává konstantní výkony a ve statistikách se drží v popředí celé soutěže.
Standard odvádějí Vyrůbalík a Ondrušek. Robin Staněk byl poslán na rozehrání do Havířova. Tomáš Houdek je momentálně zraněn, ale i u něj je v hodnocení účasti na ledě při vstřelených či inkasovaných gólech škaredé číslo -8. Na minus šesti je mladý Jakub Galvas, ale po něm asi nikdo zatím nemůže chtít, aby tým v sedmnácti letech táhnul. Alex Rašner se po těžkém zranění také hledá a posila z Hradce Karel Plášil se v prvním utkání zranila.


Strašně těžko se mění hráč do Olomouce, jsou nějaké podmínky.... Je to těžké.

V útoku Kohouti přes úvodní dobrý nástup nešlapou, jak by měli. První lajna začala výborně, byť se v ní střídala pravá křídla v podstatě od začátku sezony. Nejprve tam byl Miroslav Holec, hrál výborně, ale branky nestřílel. Pak to zkusili Juraj Mikúš, Petr Strapáč, Jan Eberle, Roman Rác, až nyní hraje v první lajně František Skladaný. A je možná nejlepším útočníkem Kohoutů. Lašovi s Knotkem to bohužel nejde jako loni.
Druhou formaci měl vést David Ostřížek, i on bohužel hraje pod očekávání sportovního vedení Mory i pod očekávání svoje. S Kometou a Litvínovem to bylo dobré, proti Pardubicím hrál "Ostříž" jen čtyři minuty. Snad ještě najde formu z před tří let, kdy táhl Moru za postupem a před brankou řádil jako Dopita.
Výbornou práci odvádějí křídla Eberle a Strapáč, i když vítkovická posila trošku ubrala po trestu za ostrý hit na Výtiska. Slovenská bratrská dvojice Mikúšů zatím hraje rozdílně. Zatímco Juraje vynesly výborné výkony do slovenské reprezentace, Tomáš se gólově a nyní i herně trochu trápí.
Čtvrtá formace s centrem Hermanem (Rozhovor s Jakubem Hermanem po utkání s Pardubicemi) a křídly Burianem a Fořtem hraje také kvalitně, ale i tady je to trápení v koncovce. Proti Pardubicím měl hlavně Burian hodně šancí, ale střely šly doprostřed branky a ne pod víko nad lapačku, kam by je, podle slov Venery, uklidil dvacetigólový střelec.
Miroslav Holec svým bruslením a aktivitou rovněž patří k lepšímu průměru, také věčná škoda, že spoustu šancí nedá. Kam může Mora ještě sáhnout? Roman Rác vypadal, že se vrací zpět, ale momentálně zase nehraje, Jiří Řípa je stále mezi zraněnými. V Jihlavě hrají Protasenja se Zemanem a Jerglem. Co nějaká výměna? "Strašně těžko se mění hráč do Olomouce, jsou nějaké podmínky... Je to těžké," říkal k dotazu po zápasu s Pardubicemi Zdeněk Venera.
Sáhnout do juniorky? Těžko, ta je poslední a z útočníků tam nikdo nevyčnívá.

Branislav Konrád letos nevévodí extraligovým statistiám gólmanů, ale když tým hraje poctivě dozadu, většinou ho k vítězství dovede... Branislav Konrád letos nevévodí extraligovým statistiám gólmanů, ale když tým hraje poctivě dozadu, většinou ho k vítězství dovede... Foto: Archiv

Mora v řeči čísel - v blokování střel nejlepší, hitů má nejméně


Pojďme ještě probrat hru Mory řečí statistiky. Jak se daří Kohoutům v jednotlivých herních činnostech? Celkem úspěšná je Mora na vhazování, kde je v procentuální úspěšnosti třetí, není však rozlišeno, v jakých pásmech se buly hraje. V přesilovkách je to dle očekávání špatné. Olomouc dala 16 branek, s Plzní nejméně, v úspěšnoti využití je dvanáctá.
V oslabení dostal HCO 23 branek, v tom je šestý v extralize, v ubráněných oslabení na zápas je pak Mora dokonce čtvrtá s úspěšností téměř 80 %. Kohouti jsou pořád lídry soutěže v blokovaných střelách, kterých mají Hanáci 362, poslední Vary 219.
Ale naopak v hitech jsou Kohouti překvapivě až na posledním místě s 257 hity celkově a 9,8 hity na zápas. Celkově v Radegast indexu 7. místo.


Mora nedává moc branek v závěrečné třetině

Ve střelách na branku je tým Zdeňka Venery 11., v úspěšnosti střelby je to ještě dobré umístění - šesté místo. Podobné je to s počtem vstřelených branek, i tady je Olomouc na 11. místě. A jak to je v gólech v jednotlivých třetinách? V první části 11. místo, ve druhé 11. místo a v poslední třetině až 13. místo v extralize.
Pokud jde o individuální statistiky, je v kanadském bodování nejlepší Kohout Juraj Mikúš s devíti góly a osmi nahrávkami na 35. místě. Mezi beky je Martin Vyrůbalík s 2+10 na 15. místě. V účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách je na tom nejlépe Jan Jaroměřský, který je 10. mezi všemi extraligovými hráči.
A jak jsou na tom diváci? Taky to není žádná sláva, v domácí návštěvnosti je plecharéna 9. s průměrem 4 432 na zápas.

Statistiky HC Olomouc

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941